Tehdas- ja alkoholimuseo Ryyppi, Rajamäki

Otsikon mukainen teksti luki Kalle Järvelän päästökirjassa eli työtodistuksessa kun hän siirtyi palvelijantyössään uusiin haasteisiin vuonna 1898. Muun muassa raittiuteen, alkoholiin, alkoholin valmistukseen ja kieltolakiin sinun on mahdollista tutustua Suomen vanhimmassa tehdasmuseossa Ryypissä Rajamäellä.

Hitunen historiaa

Elokuussa 1888 kemian tohtori ja insinööri Wilhelm Juslin yhdessä kolmen insinööri- ja kahden rahoittajakumppaninsa kanssa perusti yhtiön nimeltä Hyvinge Fabriks Aktiebolag. Nurmijärven Hyvinkäänkylään Rajamäen talon maille valmistuneessa tehtaassa alettiin valmistaa painohiivaa, väkiviinaa, etikkaa ja eetteriä. Sijaintiin vaikutti tilan mailla sijainnut kirkasvetinen lähde sekä viereinen Hanko – Hyvinkää -rataosuus.

Tehtaan ympärille kasvoi nopeasti Rajamäen kylä vapaapalokuntineen, torvisoittokuntineen, kansakouluineen, kirkkoineen ja tykkitorneineen. Kylän asukkaista suurin osa työskenteli tehtaalla.

Tehtaan työntekijöitä.

Suomen valtion omistukseen tehdas siirtyi kieltolain aikana 1920. Vuosien kuluessa Rajamäen nimi ja tuotteet ovat tulleet tutuiksi lähes kaikkien suomalaisten elämässä.

Pieni salakuljetusastia nimettiin Raittiuden ystävien laulukirjan mukaan Varpuseksi.

Tehtaan 75-vuotisjuhlavuonna Oy Alkoholiliike Ab perusti vanhaan viinanpolttimoon museon. Vuonna 2019 museo sai uuden nimen: Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi. Museon omistaa Anora Group Oyj ja museotointa hoitaa Nurmijärven museo.

Museo perustettiin siis jo 1963, mutta 54 vuoden ajan siellä pääsivät vierailemaan vain erityis- ja sidosryhmät. Museossa on esillä alkoholituotteita, joita ei suurelle yleisölle saanut näyttää. Vuonna 2017 Rajamäen tehdasmuseo avattiin lopulta myös koko kansan katseille alttiiksi.

Vanha Tenu ja viina

Viinanpolttimossa tai tuttujen kesken Vanhassa Tenussa sijaitseva museo on hyvin perinteinen. Nähtävillä on erilaisia hiivaan ja viinan valmistukseen liittyviä esineitä laitteista kuljetuskoreihin, tehtaan huonekaluista ilmatorjuntatykkiin ja hajuvesistä Molotowin cocktailiin. Vierailun aikana tutustutaan niin tehtaan kuin Suomen historiaan 1800-luvun lopusta tähän päivään.

Ryypissä on esillä yksi kolmesta jäljelle jääneestä Molotowin cocktailista.

Mielenkiintoiseksi museovierailun tekee opastettu kierros. Onneksemme osuimme mukaan museovirkailija Petri Lehtosen vetämälle tunnin opastuskerrokselle, joka vierähti ohi hieman liiankin nopeasti. Lehtosen tarinat menneisyydestä lomittuen nykyisyyteen pilkkeellä silmäkulmassa olivat kiehtovia. Pääsimme tutustumaan mm. viinankeiton saloihin, tehtaan talvi- ja jatkosotaan, Marskin ryypyn syntytarinaan sekä lukuisiin suomalaisia inspiroineisiin juomiin kuten Karhu-viinaan, Minttusuklaaseen ja Sorbukseen. Katso täältä maistiainen Lehtosen tarinoinnista.

Museokierros toteutetaan neljässä kerroksessa, joihin pääsy ei ole esteetön.

Museo on avoinna vain kesällä. Opastuksia järjestetään keskiviikosta sunnuntaihin tasatunnein klo 12.00 – 18.00 (viimeinen lähtöaika klo 17.00). Opastuksen kesto on 45 min – 1h. Perjantaisin museossa ei ole opastuksia. Perjantaisin klo 16.00 – 18.00 on museoon myös vapaa sisäänpääsy.

Pääsyliput

7€/aikuiset ja alle 18-v. pääsevät museoon ilmaiseksi. Ryyppi on museokorttikohde. Opastus kuuluu pääsylipun hintaan.

Osoite: Tehdas- ja alkoholimuseo Ryyppi, Patruunantie 17, 05200 Rajamäki.

Lue myös muista Nurmijärven museokohteista:

Aleksis Kiven Palojoki ja Taaborinvuori

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *