Loviisan Joulu: Wanhan ajan joulukodit 2016

 Joulumieltä etsimässä, tällä kertaa Loviisassa. Paikka on sinänsä tuttu, olenhan syntynyt tässä pittoreskissa pikkukaupungissa. Tosin en muista mitään varhaislapsuudestani siellä, koska muutimme pois kun olin parin vuoden ikäinen. Tänä vuonna sain raivattua vihdoin kalenteriini tilaa, jotta pääsimme fiilistelemään joulukoteja. Olen aiemmin käynyt kesällä järjestettävässä Loviisan Wanhat Talot-tapahtumassa, mutta kyllä oli ihan eri asia käydä kodeissa näin talvisin ja hämärässä, kun lumihiutaleita sataa hiljalleen alas taivaalta.

Tapahtuma on omalla tavallaan varsin oudon ihana, se tunne kun menee ensimmäisiin wanhoihin taloihin sisälle. Olo on kuin ”varkaissa” ja kuitenkin vastassa on lämmin isäntäväki ja heidän ihastuttavat historiaa huokuvat talonsa. Suurimmassa osassa taloja oli myös glögi- ja kahviantimia myynnissä, joten kun kylmästä siirtyi lämpimään ja jouluiset hajut kiertyivät nenuun, olo on aivan myyty. Eräässä talossa oli myös lounasta tarjolla. Hyvä idea, kun muuten tapahtuma on ilmainen. Lisäksi useassa talossa oli myynnissä erilaisia käsitöitä.

Talot oli laitettu jouluisiksi, joka erityisesti ilahdutti tällaista joulufanaatikkoa. Paljon kynttilöitä, ihastuttavia yksityiskohtia, erilaisia joulukoristeita ja -kukkia sekä aitoja joulukuusia. Siitä oli joulukodit tehty. Miellyttävää oli seurata isäntäväen elämää, osassa koteja oli pyydetty ystäviä ja sukulaisia kylään ja me vieraat pääsimme sivustaseuraajina kuin salaa mukaan tähän näytelmään. Osassa taloista meidät temmattiin mukaan näytelmän päähenkilöiksi, kun ystävällinen isäntäväki tarjosi niin purtavaa kuin istumapaikkaa lämpimässä heti sisään tullessa. Monessa perheessä olivat myös perheen karvaturrit kotosalla ja nämä nelijalkaiset ystävät kävivät ottamassa lähituntumaa vieraisiin omalla ihastuttavalla tavallaan.

Jokaisessa kodissa on oma historiansa, joka on tuotu miellyttävästi myös sisustuksessa esille. Kodeista kun on kyse, eikä sisustuslehtien lavastuksista, on mukava nähdä kuinka monessa kodissa esineistö ja huonekalut ovat kerroksellisia. Sekoitus mennyttä ja tätä päivää, lastenhuoneissa leluja siellä täällä, niin kuin kodeissa tuppaa olemaan. Yksi taloista oli myös yleissävyltään nykyaikaisen tumma, ehkä enemmän Ikean tyylinen, joka kuitenkin sopi taloon äärimmäisen hyvin. Tytär ihastui taloon välittömästi. Olisi halunnut jäädä keittiön keinuun istuskelemaan ja ihailemaan kotia… Miksi meillä ei voi olla tällaista?

Kateutta herättää wanhojen talojen huoneiden koot, on korkeutta ja leveyttä. Joka omalla tavallaan erottaa jo talot nykyrakennuksista. Näissä taloissa on vain yksinkertaisesti niin hyvä hengittää. Toisaalta useaan wanhaan taloon on käytetty satoja tunteja aikaa erilaisiin remontteihin ja jälleenkorjaukseen, tuhansia euroja ja paljon energiaa. Ja kuten yksi isäntä sanoikin, kun talon saa kokonaan remontoitua, alkaa homma jälleen alusta. Paljon on koteihin nähty vaivaa ja se näkyy. Kaikille moinen ei sovi. Monelle omistajalle kun on etuoikeus olla osa talon historiaa pitkässä juoksussa. Sukupolvet kun tulevat ja menevät, talo pysyy paikallaan.

Ainoa negatiivinen asia tapahtumassa oli se, että kodit ovat aika kaukana toisistaan eri puolilla kaupunkia. Tämä tarkoitti sitä, että ihmiset autosuunnistivat talolta toiselle ja välillä oli pulaa parkkipaikoista suosituimpia talojen kohdalla. Tämä myös eskaloitui joidenkin kotien pienissä porstuoissa ja verannilla, kun pari autolastillista vieraita änkeää sisään taloon tai ulos talosta samanaikaisesti.

Kaiken kaikkiaan tapahtumasta jäi käteen varsin ihanan jouluinen tunnelma. Erityisesti se hetki, kun ulkona alkoi hämärtyä, toi todelliset joulukiksit. Kodit pääsivät silloin parhaimpiinsa niin valojensa kuin tunnelmansakin puolesta!

Kannattaa tutustua mikäli ensi vuonna tapahtuma jälleen järjestetään. Wanhat kodit kun henkivät jotain sellaista, mitä elementtikodit eivät valitettavasti tule koskaan tarjoamaan.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *