Järvenpää, Tuusula ja Kerava

*Kaupallinen yhteistyö Tuusulan kunnan kanssa

1.6. pääkaupunkiseudun matkailijalle tulee uusi virtuaalinen tietopankki lisää, kun virikkeellinen portaali – Elävät juuret elämysopas avautuu. Kyseessä on ylikunnallinen hanke jossa Järvenpää, Tuusula ja Kerava ovat yhdistäneet voimansa kulttuurimatkailun edistämiseksi. Hanketta on tukenut opetus- ja kulttuuriministeriö.

Käytännössä Elävät juuret elämysopas tarjoaa kolme reittiä: kulttuuri-, kokemus- ja puuhareitit, joista vierailija voi koota oman elämysreittinsä alueen matkailukohteisiin. Ja mikä parasta, voi palata mielenkiintoisten elämysten pariin Keski-Uudellemaalle useammin kuin kerran kesän aikana.

Reittien varrella on peräti 11 museota ja 10 ravintolaa sekä yhteensä yli 40 erilaista tapaa rauhoittua kulttuurin ja luonnon äärelle. Mukana mm. Taiteen kultakauden mielenkiintoiset tarinat Tuusulanjärven ympäristöstä, innostavat nykytaiteen ilmiöt, hyvä ruoka sekä kiireetön tunnelma tarjoavat elämyksiä luontoyhteyden, kestävyyden ja yhdessäolon parissa.

Kulttuurireitti

Kulttuurireitti vie matkailijan uskomattomaan museo- ja taidekotien keskittymään Tuusulanjärven vehreälle rantatielle ja lähiseudulle. Mukana mm. Ainola, Ahola, Halosenniemi, Lottamuseo, Aleksis Kiven kuolinmökki sekä Suviranta.

Kulttuurireitin varrella voi tutustua uudistettuihin näyttelyihin kuten Lottamuseon uuteen Lotta Svärd – 100 vuotta yhteiskuntavastuuta -näyttelyyn tai vaikkapa upealla paikalla Tuusulanjärvenrannalla sijaitsevaan Pekka Halosen taiteilijakotiin Halosenniemeen ja kesänäyttelyyn: Suomen valtion stipendiaatteja, kippis siis! – Väinö Blomstedt Pekka Halosen vieraana.

Elämyspäivän voi päättää pussailemalla luonnonhelmassa Fjällbon rannalla Tuusulanjärven rannalla, Tuusulan Rantatien taiteilijakotien ja Aleksis Kiven kuolinmökin lähellä. Puiston rannassa on arkkitehtuurikilpailun perusteella rakennettu laituripaviljonki, jonne muuten on mahdollista päästä kesällä viettämään romanttinen yö – ihan kaksin!

Kokemusreitti

Kokemusreitti johdattaa tutkimaan Tuusulanjärven ympäristön kulttuuri- ja luontokohteita uusista kulmista.

Kokemusreitin varrella on jännittäviä teemaopastuksia, omatoimisia kierroksia, nykytaiteen elämyksiä sekä ravintoloiden kokemusmenuja. Voit oivaltaa uutta, yllättyä entisestä ja viihtyä kestävyyden ja taiteen parissa.

Perheen pienimpiä ja miksi ei myös suurempiakin, kiinnostaneen Aholan kesän 2021 vaihtuva näyttely: ”Elämää tiiviissä kaupunkiympäristössä nukkekotiharrastajan silmin – Nukkekotiyhdistyksen 30v -juhlanäyttely”. Näyttely esittelee erilaisia nukkekoteja ja tarinoita nukkekotien asukkaista.

Keravan taide- ja museokeskuksen Sinkan kesänäyttelyssä voi sukeltaa siniseen, kun Kimmo Kaivannon ekologinen taide esittäytyy, ajankohtaisempana kuin koskaan. Sininen planeetta -näyttelyssä on mukana lisäksi viisi nykytaiteilijaa – Lilli Haapala, Laura Könönen, Antti Laitinen, Maija Närhinen ja Kim Somervuori – joiden tilateoksissa ja videoissa etualalle nousee ihmetys ihmisen, luonnon ja universumin edessä.

Kokemusreitin varrella voi myös päätyä Sarvikalliolle paistamaan makkaraa. Täällä luonnonhelmassa ja upeiden maisemien ympäröimänä myös kultakauden taiteilijat viettivät vajaa sata vuotta sitten perheineen kesäpäiviä.

Puuhareitti

Mitä jos ensi kesän lasten ykköskohde olisikin Keski-Uusimaa? Tänne on helppo tulla niin julkisilla yhteyksillä, fillareilla kuin omalla autollakin. Päivän ohjelmassa voisi olla taiteilijakotien jännittäviä puutarhoja, maisemallisia luontoretkiä, leikkisää ajanvietettä sekä lapsille suunniteltuja herkullisia eväitä.

Keravan kartano Humleberg ympäristöineen on mainio lapsiperheen kohde. Pihapiirissä Jalotuksen kestävän elämän keskuksessa pääsee rapsuttelemaan lampaita, kanoja ja pupuja. Puhumattakaan herkuista joita kartanossa sijaitseva Café Frilla tarjoilee. Lainaa kahvilasta ulkopelejä tai räsymatto piknikillesi ja nauti jo keskiajan kirjoista löytyvän kartanon ilmapiiristä.

Tuusulanjärvi kimaltelee kutsuvana, mutta ei tullut venettä mukaan? Ei haittaa, nimittäin Halosenniemestä löytyy kaksi vuokrattavaa soutuvenettä, joilla voi vaikka soudella Sarvikallion laiturille. Tälle retkelle kannattaa ottaa eväät mukaan!

Jos eväät on jo syöty ja seikkaillessa on tullut hirmunälkä? Tähän huutoon vastaa esimerkiksi museokahvila Lottakanttiini. Kanttiinin ruoka on koko perheelle maistuvaa kotiruokalounasta ja herkutteluhetkiin on tarjolla omassa keittiössä tehtyjä leivonnaisia. Vierailu ihanasti sisustetussa ja tunnelmallisessa Lottakanttiinissa on elämys, joka jää kaikkien vierailijoiden mieleen.

Lähikohteet odottavat löytäjäänsä

Elämyksellisiä Elävät juuret reittejä voi yhdistellä oman maun ja mieltymysten mukaan sekaisin.

Tule sinäkin perheesi tai ystäviesi kanssa kasvattamaan omat Elävät juuresi Tuusulanjärven ja lähiseudun kulttuurimaisemiin!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *