Heikkilän kotiseutumuseo, Kerava

Jouluisia blogijuttuja selatessani huomasin, etten ole kirjoittanut riviäkään viereisen kunnan eli Keravan joulusta, saati kaupungin matkailunähtävyyksistä. Eipä silti, että olisin siellä niitä edes käynyt katsomassa. Joka on sääli, koska jokaisesta kunnasta tai kaupungista löytyy museonälkäiselle katsottavaa, kunhan osaa etsiä.

Paikallislehdestä bongasin sopivasti ilmoituksen, jossa Keravan museokokonaisuuteen kuuluva Heikkilän kotiseutumuseo olisi poikkeuksellisesti avoinna joulunalun viikonloput, tarjoten jouluista ohjelmaa kuten joulukuusen koristelua 1970-luvun tyyliin, jouluisia säveliä wanhan ajan joululaulujen muodossa sekä Tonttu Torvisen seikkailuja. Ja koska olen 70-luvulla syntynyt, olihan se lähdettävä muistelemaan menneitä lapsuusaikoja.

Heikkilän kotiseutumuseo – maalaishenkeä keskellä kaupunkia

Heikkilän kotiseutumuseo sijaitsee keskellä kaupunkimaista kerrostaloaluetta vanhan metsikön siimeksessä. Museopolku saattaa hyvinkin vilahtaa ohitse katuviitasta huolimatta. Suosittelen silti ottamaan riskin sekä ajamaan polkua perille asti, vaikka liikennemerkki muuta suositteleekin.

Museopolun päästä löytyy oikein vanhanajan idylli, isoine keltaisine 1700-luvulla rakennettuine hirsitaloineen sekä idyllisine pihapiireineen. Onpa pihassa oikein vinttikaivokin. Rakennusten edustalla on kyltit jotka kertovat niin rakennusten kuin lyhyesti aikakauden historiaa.

Keltainen päärakennus on entinen Heikkilän maakirjatalon päärakennus. Sisällä tuvassa opasteet kertovat suvun tarinaa sekä talon ja tilan omistajuuteen liittyviä faktoja peräti viideltä vuosisadalta. Suuri tupa on sisutettu vanhoilla esineillä, joukossa mm. suuret kangaspuut jotka ovat vieläkin käytössä. Pöytä on katettu jouluiseen asuun leipäkeon sekä Tuomaan ristin myötä.

Rakennuksen sisustus kuvastaa eri aikakausia, tarkoituksenaan esittää kuinka varakas keravalainen perhe on elänyt 1800–luvun puolivälistä 1930-luvulle saakka. Esillä on myös tilan museoimisen liittyviä vaiheita.

Päärakennus käsittää suuren tuvan sekä eteisen lisäksi kaksi kammaria, keittiön ja salin. Keittiössä jatkuu jouluiset asetelmat, matkalaukku suorastaan pursuaa 70-luvun leluja Nukkumatteineen, kirjontatöineen sekä Mollamaijoineen. Toisessa kammarissa pinkopahvi tapetteineen on joutunut antamaan kosteudelle periksi, mutta toisaalta tämäkin on osaltaan meidän perintöä. Aikoinaan teholiimoja ei ollut olemassakaan.

Salissa on joulukuusi joka valitettavasti on jo koristeltu. Tuntuu siltä, että tulimme paikalle liian myöhään, nimittäin ohjelmatarjonta on ehditty esittää jo menneen tunnin aikana. Tylsää!

Onneksi museon anti oli mielenkiintoista joten aivan turhaan emme museolle tulleet. Opimme mm. että eräs viime vuosisadan tunnetuimmista radio- ja televisiojulkkiksista sekä alkuperäisen joulumaa-idean isä, Niilo Tarvajärvi on asunut Heikkilässä siskonsa kanssa vuonna 1935.

Puhumattakaan yli kymmenestä ulkorakennuksesta jotka levittäytyvät pitkälle noin hehtaarin tontilla. Heikkilän alkuperäisiä rakennuksia ovat päärakennuksen lisäksi muonamiehen mökki, renkitupa ja luhtiaitta, muut museoalueen rakennukset on siirretty paikalle myöhemmin.

Kokonaisuus omenapuineen muodostaa kokonaisuuden jota kannattaa tulla katsomaan hieman kauempaakin. Erityisesti, mikäli sydämesi haikailee menneitä nostalgisia aikoja!

Heikkilän kotiseutumuseon osoite: Museopolku 1, 04200 Kerava.

Kotiseutumuseo on avoinna kesällä 11.6. ─ 1.8.2019: tiistaista torstaihin klo 12.00 – 17.00 ja sunnuntaisin klo 10.00 – 15.00. Museo on suljettuna juhannussunnuntaina 23.6.

Pihapiirissä on mahdollista tehdä omia tutkimusretkiä ympäri vuoden. Sisäänpääsy pihapiiriin sekä museoon on maksuton.

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *