Kommendantintalo, Loviisan museo

Mikäli joulun välipäivinä tuntuu olevan luppoaikaa, suosittelen matkustamaan Loviisaan, joka on pieni, idyllinen kaupunki Uudellamaalla.  Asukkaita kaupungissa asuu noin 15 300 verran. Rannikkokaupungin katukuva koostuu lähinnä vanhoista matalista taloista sekä Mannerheiminkadun bulevardista joka levittäytyy kirkosta lähes Ungern linnoitukselle asti. Ungern sekä Rosen linnoitukset ovat kaupungin ehkä kuuluisimmat matkailunähtävyydet Svartholman merilinnoituksen lisäksi.

Suuntaamme kulkumme Loviisan museoon joka toimii vuonna 1755 rakennetussa Komendantintalossa. Vastassa on raamikas kivitalo puistonlaidalla. Jyhkeät kiviportaat vievät vanhoille tervatuille puuoville.

Komendantinpuistoon kuuluu myös pieni hyötypuutarha joka nukkuu kevyen lumipeitteen alla talviuntaan. Kesäisin auringon valosta energiansa saavat kasvit heijastelevat 1700- ja 1800-luvun puutarhojen tarjontaa.

Museo on kolmikerroksinen, alakerrasta löytyy Missä katu kerran kulki – Loviisan muuttuneita maisemia-näyttely. Näyttely on esillä 7.1.2019 asti. Näyttelyssä voi tutustua valokuvin, esinein, asemakaavojen sekä vuonna 1952 tehdyn mustavalkodokumentin kera Loviisan muuttuneeseen ilmeeseen aina 1700 – luvulta 1960-luvulle asti.

Jos reissun tarkoituksena on etsiä joulumieltä, sitä löytyy kosolti Komendantintalon 2. kerroksesta. Rakennuksen sali on puettu parhaimpiinsa, tarkoituksena esitellä kuinka kaupungin porvarit sekä kartanonomistajat aikoinaan joulujaan viettivät. Esillä on jouluasuun puetun kuusen lisäksi varsinaista pukuloistoa, kun museon kokoelmista on laitettu esille hienoisia aarteita vaatteiden muodossa. Mukana on mm. uskomattoman hyvässä kunnossa säilynyt Alexandra Gratschoffin silkkinen krinoliinipuku, joka on tilattu Pietarista vuonna 1841.

Naapurihuoneesta löytyy myös pienempien mökkien asukkaiden joulutapoja; himmeleiden, leipäkekojen sekä lattialle laitettujen olkien myötä. Komendantintalon jouluun pääsee tutustumaan 6.1.2019 asti. Myös maatalonemäntä on saanut oman villakankaisen pukunsa esille, Ruotsinpyhtäältä peräisin oleva punaruutuinen puku on 1800-luvulta.

Talon toisessa kerroksen perusnäyttelyssä kerrotaan kansallissäveltäjän Jean Sibeliuksen elämänvaiheista, jotka ulottuvat myös Loviisaan. Sibeliuksen isovanhemmat nimittäin asuivat kaupungissa jossa Janne vietti lapsuuskesiään sisarustensa kera Loviisan viehkeillä kaduilla. Täällä on myös vitriini jossa muistellaan Loviisan kaupungin kylpylä-aikakautta.

Rakennuksen ylimmässä kerroksessa pääsee tutustumaan mm. tinanvalajan verstaaseen. Loviisalla on pitkät perinteet tinanvalannassa, joita esitellään erilaisin välinein, kuvien sekä muottien avulla. Työkalut ovat vuosilta 1757–1882.

Vintillä on myös perheen pienempien oma touhupaja; mahdollisuus on mm. poseerata vanhantyylisissä vaatteissa, tunnistaa mausteita ja jauhaa perinteisellä kahvimyllyllä kahvia.

Nurkkakammarista löytyy myös merimiesten ja heidän perheidensä kohtaloista kertova näyttelytila sekä vaaleanpunainen unelma, nuoren porvarineitosen huone.

Museoon on aina vapaa pääsy. Ryhmäopastukset tilauksesta arkisin aukioloaikoina 20 €, muina aikoina sekä lauantaisin ja pyhäpäivisin 40 €.

Loviisan museon on avoinna tiistaista perjantaihin sekä sunnuntaina klo 12.00 – 16.00.

Museon on suljettuna 23. – 26.12.2018 sekä 1.1.2019.

Komendantintalo löytyy osoitteesta: Loviisan kaupungin museo, Puistokatu 2, 07900 Loviisa.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *