Espoon kaupunginmuseo, Talomuseo Glims

Karvasmäen kylässä Espoossa sijaitsee idyllinen Glims-talomuseo. Glims on Espoon kaupunginmuseon omistama entinen kievari ja maatila, joka esittelee vanhaa espoolaista elämänmenoa ja Espoon historiaa. Museoalueeseen kuuluu 12 rakennusta, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta.

Talomuseo Glims

Glimsin tila Karvasmäen kylässä keskellä Espoota on tunnettu jo 1500-luvulta lähtien. Glimsin tilalla harjoitettiin maanviljelyä 1920-luvulle saakka. Tilalla toimi myös useaan otteeseen kestikievari. Rakennukset ovat palvelleet myös Espoon vuokra-asuntoina. Museotoiminta Glimsissä aloitettiin vuonna 1958.

Perusnäyttelyn lisäksi Glimsissä järjestetään erikoisnäyttelyjä ja monipuolista ohjelmaa, mm. työnäytöksiä, teatteri- ja musiikkiesityksiä ympäri vuoden.

Museoalueella on kahvila ja museopuoti.

Talomuseo on avoinna kesäkautena 2.5.-31.8. tiistaista perjantaihin klo 10.00 – 17.00 ja lauantaina/sunnuntaina klo 11.00 – 17.00. Talvikautena 1.9.-30.4. museo on avoinna tiistaita perjantaihin klo 10.00 – 16.00 ja sunnuntaisin klo 11.00 – 16.00.

Pääsymaksut: Aikuiset 4 € ja alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Alennusryhmät (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset) 3 €. Ryhmäalennus vähintään 10 hengen ryhmälle, pääsymaksu 3 €/henkilö. Keskiviikkoisin museoon on vapaa pääsy.

Osoite: Glimsintie 1, 02740 Espoo.

Hypähdys menneeseen

Museoviikon kunniaksi kaarsimme automme Talomuseo Glimsin parkkipaikalle. Talomuseo sijaitsee Jorvin sairaalan viereisellä tontilla, joka on onneksi jätetty siihen tilaan, jollaiselta kulttuurimaisema on varmasti näyttänyt muutamia satoja vuosia sitten. Museon vieressä on pieni metsikkö sekä peltoja jotka viheriöivät keväisessä auringonpaisteessa.

Karvasmäellä on asuttu historian kirjojen mukaan jo kivikaudella, ja mikä on ollut asuessa. Ihana paikka! Päärakennus sekä suurin osa on muista rakennuksista, on rakennettu 1800-luvulla. Tilan omisti tuolloin Lönnbergin suku joka isännöi tilaa 1950-luvulle. Päärakennuksesta löytyy museokauppa ja lipunmyynti. Uutena erikoisnäyttelynä rakennuksen tiloissa on 12.1.2020 saakka Unelma kävijäkeskuksesta. Arkkitehtiopiskelijoiden visioita. Nähtävillä on Espoon kaupunginmuseon ja Aalto-yliopiston rakennussuunnittelukurssin arkkitehtiopiskelijoiden suunnitelmia Talomuseo Glimsin uudesta kävijäkeskuksesta.

Taikamerkkejä ja testissä entisajan työtehtäviä

Pihapiiristä löytyy luhtiaitta, josta on bongattavissa taikamerkkejä. Aitassa pääsee myös testaamaan käytännössä erilaisia entisajantaitoja kuten hirsitalon rakentamista sekä viljan jauhamista jauhoiksi.

Museosta onkin mahdollista varata erilaisia opastuksia polttaripaketista tonttukierroksiin. Olisiko sinusta emännäksi vai jäisikö naimalupa kokonaan saamatta?

Keskikievareita 20 kilometrin välein

Pihaopasteet vievät seuraavaksi tupaan jossa aikoinaan kestikievaritoimintaa harjoitettiin. Tuvassa pääsee kurkistamaan myös sairaanhoitajana työskennelleen perheen tyttären Annan kamariin sekä tutustumaan Lönnbergin suvun arkeen.

Ohitamme huonossa kunnossa olleen maakellarin. Talomuseon alueelta löytyy pikkuruinen kahvila, joka on toiminut myös kanalana, uudempaa tuotantoa oleva halkovaja, remontin alla oleva pikkupaja sekä maitokammari. Maitokammarissa pääsee mm. testaamaan taitojaan lypsäjänä.

Pihalta löytyy kanatarha jossa innokas maatiaiskukko paimentaa auringosta nauttivia kanojaan. Ylhäältä rinteestä löytyy ainoa rakennus, riihi, joka on siirretty muualta Espoosta museoalueelle.

Kahvilan vieressä on myös useita istuinryhmiä omien eväiden syöntiä varten sekä lasten leikkialue. Rakennusten vieressä sijaitsee ryytimaa, jossa kasvatetaan perinnekasveja menneen maailman tyyliin.

4H-kotieläinpiha ja ohjattuja laidunvierailuja

Yksi suurimmista kesän vetonauloista on ehdottomasti 4H-kotieläinpiha. Olemme valitettavasti sen verran aikaisin keväällä liikenteessä, etteivät lampaat ole vielä pihalle ehtineet tulla. Kesäaikaan 5.6. – 29.8. keskiviikkoisin ja torstaisin klo 15.30 – 16.30 pääsee ohjatusti tutustumaan kotieläinpihan eläimiin. Tällöin myös Talomuseo Glimsiin on vapaa sisäänpääsy!

Tilan entisessä tallirakennuksessa pääsee kokeilemaan taitojaan kengittäjänä, testaamaan keppihevosia sekä istua aidolla satulalla. Tallin orsilla pääsee tutustumaan maatalon töihin kuten kehräämiseen ja kangaspuihin.

Museoalue jatkuu tien toisella puolella. Täällä on nähtävillä vaunuvaja hienoine vaunuineen sekä Tilkki-Vihtorin pieni mökki.

Mainio kokoperheen kohde

Glimsin talomuseo on mainio kokoperheen kohde. Museoalue tarjoaa tekemistä ja katsottavaa vauvasta vaariin. Rikas tapahtumatarjonta työpajoineen sekä erilaiset kokeilupisteet auttavat ymmärtämään entisajan elämää. Unohtamatta kutkuttavaa miljöötä joka saa mielikuvituksen liikkeelle jo itsestään.

Tule ja löydä espoolaisten juuret Glimsin talomuseosta!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *