Vantaa
Laila Pullisen veistospuisto ja kotimuseo sijaitsee Vantaalla Nissbackan historiallisella kartanoalueella.
Viehättävä paikka toimi aiemmin Laila Pullisen perheen kotina ja työskentelypaikkana. Kesäkuukausina kotimuseon ovet ovat avoinna kaikille taiteesta ja historiasta kiinnostuneille vierailijoille.
Taiteilija Laila Pullisesta lyhyesti
Laila Pullinen (1933–2015) oli merkittävä suomalainen kuvanveistäjä, joka tunnettiin erityisesti voimakkaista ja monumentaalisista teoksistaan. Teosten materiaaleina hän käytti pronssia ja graniittia. Hän opiskeli Suomen Taideakatemiassa vuosina 1953–56 sekä Italiassa vuosina 1958 ja 1961–62.
Laila Pullinen teki useita näyttäviä taideteoksia niin julkisiin tiloihin kuin yrityksille. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Itä-Helsingissä sijaitseva ”Aurinko ja Kuu” sekä ”Pyhä Yksinkertaisuus”, joka on nähtävillä Helsingissä Finlandia-talon edustalla. 30 kotimaisen taidemuseon kokoelman lisäksi Pullisen töitä on ostettu 10 ulkomaiseen kokoelmaan kuten Vatikaanin taidemuseoon Roomaan, Kööpenhaminaan, Tukholmaan ja Hampuriin.
Pullinen sai urallaan useita kansallisia ja kansainvälisiä tunnustuksia, kuten Pro Finlandia -mitalin, Suomen Valkoisen Ruusun Komentajamerkin, Espanjan Isabellan katolilaisen ritarikunnan kunniamerkin, Ranskan valtion Commadeur de l’Order des Arts et Lettres -merkin sekä vuonna 1995 professorin arvonimen.
Laila Pullinen on haudattu puolisonsa kanssa Hietaniemen hautausmaan Taiteilijainmäelle.
Pullinen asui ja työskenteli pitkään Vantaan Nissbackan kartanon mailla, jossa Laila Pullisen perintö elää edelleen vahvana.
Vaikuttavia veistoksia vehreän luonnon keskellä
Saavumme kesäiseen veistospuistoon. Puiston lisäksi sisäänpääsymaksun hinnalla saa mahdollisuuden tutustua Makasiinin peruskokoelmiin, Ateljee-gallerian vaihtuviin näyttelyihin sekä kotimuseoon, joka oli myös kuvanveistäjä Laila Pullisen taiteilijakoti.
Ihastelemme ensi veistospuiston antia. Puistosta löytyy Pullisen useita ulkoveistoksia, jotka sulautuvat ympäristöön. Puisto tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden nähdä Pullisen monumentaalisia teoksia juuri siinä ympäristössä, jossa ne on luotu. Teokset heijastavat Pullisen taitoa yhdistää taide ja luonto harmoniseksi kokonaisuudeksi ja toisaalta miksipä ei, onhan veistosten materiaalit lähtöisin luonnosta.
Veistospuistosta löytyy myös pieni Café Anja & Annikki -kahvila.
Nissbackan Makasiini ja sen taideaarteet
Yksi pihan hienoimmista rakennuksista on vuonna 1924 rakennettu luonnonkivinen viljamakasiini. Makasiinin ensimmäinen näyttely, Ahdistus, järjestettiin jo vuonna 1985. Näyttely huokui tunteita joita mahdollinen Nissbackan kohtalo toi tullessaan. Nissbacka oli pitkään kaavoitusuhan alla, kunnes Laila Pullinen ja hänen miehensä Carl-Magnus Ramsay pelastivat alueen purku-uhan alta.
Nykyisin Makasiinissa on esillä Pullisen peruskokoelmanäyttely, joka kattaa hänen taiteellisen tuotantonsa 1950-luvulta alkaen. Mukana on mm. figuratiivisia henkilökuvia ja monumentaalisista veistoksista tehtyjä pienoismalleja.
Makasiinista löytyy veistospuiston ja kotimuseon lippupiste.
Mielenkiintoisia yksityiskohtia sekä upeaa taidetta
Vuonna 1925 rakennettu Pehtorintalo toimi aiemmin Laila Pullisen kotina. Kotimuseossa on esillä Pullisen pienempiä veistoksia, piirustuksia, luonnoksia ja muita henkilökohtaisia esineitä, jotka valottavat hänen luovaa prosessiaan ja elämäänsä taiteilijana. Vuonna 2021 koti avattiin pysyväksi osaksi veistospuistoa ja näyttelykokonaisuutta.
Kotimuseo avaa intiimin näkymän Laila Pullisen elämään, jossa näkyy vahvana myös hänen äitinsä, Tyyni Pullisen, jättämä kädenjälki. Esillä on suurikokoisia naivistisia maalauksia, jotka kuvaavat menetetyn Karjalan paratiisimaisia maisemia ja Nissbackaa kuvanveistäjän äidin silmin katsottuna.
Pullinen suunnitteli ensimmäisen kerroksen eurooppalaiseen tyyliin puolijulkiseksi tilaksi. Taidetta on esillä runsaasti: Jaakko Sieväsen voimakkaita teoksia ja muotokuvia Lailasta sekä suomalaisen kuvataiteen merkittäviä nimiä, kuten Kain Tapperia, Erik Enrothia ja Kuutti Lavosta.
Kuitenkin kotimuseon kiehtovinta antia on sen ainutlaatuinen ja persoonallinen sisustus, jossa nykyaikaiset huonekalut yhdistyvät antiikkiin sekä jokaisesta kodista löytyviin käyttöesineisiin kuten vaikkapa kahvikuppeihin. Mukana on myös löytöjä roskalavoilta, jotka ovat muuttuneet taiteeksi. Näiden joukossa mm. Jean Sibeliuksen vanhasta sellokotelosta tehtyyn teos.
Yläkerta toimii edelleen suvun yksityisenä tilana. Taidekodista löytyy myös pieni museokauppa.
Doorilaiset pylväät ja kahdeksan metriä valoa
Entiseen talli- ja navettakompleksin “torsoon” tehtiin vuonna 1986 Pulliselle Ateljee-galleria. Alakerrassa sijaitsi kahdeksan metriä korkea veistoateljee, jossa Pullinen loi veistosten kipsimallit.
Yläkerran päätykolmiossa oli piirustusateljee, jonne ei valitettavasti ole pääsyä. Näyttävän etufasadin doorilaiset pylväät Pullinen koristeli omaleimaisilla drapeerauksilla korjausrapatessaan niitä.
Ateljeessa on edelleen esillä Pullisen työkaluja, henkilökohtaisia esineitä kuten myös useita eri vaiheissa olevia veistoshahmotelmia ja muotteja.
Vuodesta 2005 lähtien alkuperäisessä muodossaan oleva Laila Pullisen kesäateljee on palvellut vaihtuvien näyttelyiden tilana. Tämän kesän vaihtuva näyttely, Kotona taiteessa, on esillä 1.9. saakka.
Museo on avoinna 6.6 – 1.9.2024 torstaista sunnuntaihin klo 11.00 – 17.00.
Pääsymaksu: 15 € / 12 €. Alle 15-vuotiaat vierailevat ilmaiseksi. Museo on Museokorttikohde. Lippu sisältää myös yleisö-opastuksen, joka pidetään jokaisena näyttelypäivänä klo 14. Koirat ovat tervetulleita museoon.
Osoite: Laila Pullinen – veistospuisto & kotimuseo, Nissbackan kartano, Sotungintie 4, 01200 Vantaa.
Täytyy myöntää, että Laila Pullinen oli itselleni aivan tuntematon. Vantaalla tulee harvoin käytyä, mutta erityisesti tuo veistospuisto kuulostaa todella kivalta kohteelta.
Moikka Mikko ja kiitos kommentistasi!
Veistospuistossa kannattaa poiketa vaikka ohimennessä. Teokset
ns. elävät eri vuodenaikojen mukana.