Maaseutumatkailua Nurmijärvellä: Täydellistä kuusta etsimässä Kuusitila Grangårdilla

Perheemme on lähivuosina muodostanut uuden joulunalusperinteen, kun haemme joulukuusemme Grangårdin kuusitilalta Nurmijärveltä, kuten myös tänä vuonna teimme. Yhden epäonnisen vuoden jälkeen viisi vuotta sitten, kun eräästä marketin pihasta ostamamme kuusi alkoi varistaa jo viikon jälkeen, oli keksittävä jotain muuta… Ja kuin tilattuna, bongasimme ilmoituksen paikallislehdestä.

Valmiiksi kaadettuja joulukuusia.

Retki kuusitilalle on varsin ihana kokemus varsinkin lapsiperheille sekä kaikille meille, jotka haluavat fiilistellen ajan kanssa valita ja kaataa oman joulupuunsa, ja joilla ei ole mahdollisuutta hakea sitä omasta tai tuttavien metsästä. Omasta kokemuksesta voi sanoa, että itse kaadettu kuusi säilyy kotona tuoreena huomattavasti pidempään kuin jostain tavaratalon tai marketin pihasta ostettu kuusi. Ja parhaimmassa tapauksessa kuusi alkaa kasvattaa uusia neulaskerkkiä. 🙂

Ethän tallaa vauvakuusia!

Oman jouluisen lisänsä käyntiin tuo laskeutuva hämärä ja läheisen tien oranssit katuvalot, on hyvin jännittävää etsiä sitä täydellistä kuusta tilalta lainattavissa otsalampuissa. Kuuset kasvavat tasaisilla pelloilla, joten päällä oleva vaate- ja kenkävarustuskaan ei tarvitse olla niin tuhti, kuin jos oikeasti metsään lähtisi tallustelemaan. Tilan isäntä antaa käteen myös huipputerävän sahan, jolla sahaaminen sujuu kuin tanssi, vaikka ei puita olisi aiemmin kaatanutkaan.  Oman haasteensa toki valintaan tuo se, että jokaisella perheenjäsenellä tuntuu olevan omat mieltymyksensä täydellisen kuusen suhteen. Kun yksi katsoo pituutta, toinen tuuheutta, kolmas oksistoa ja kokonaisuutta. Onkin varsin tuttua meininkiä perheiden sananvaihto pelloilla kun he huutelevat toisilleen, ihastelevat joka toista kuusta otsalamppujen vilkkuessa väliköissä, kunnes lopulta kaikkien valot ovat suunnattu samaan puuhun -siihen täydelliseen kuusipuuhun.

Timber…

Vierailu tilalla ei suinkaan lopu tähän, vaikka kuusi olisi sahattu, verkotettu ja viety autoon odottamaan kotiin lähtöä. Luvassa on vielä kuumat glögit ja piparit, jotka lämmittävät pakkasessa viilentyneitä sormia. Parasta on kuitenkin Lapinkota, jossa palaa ihanan tunnelmallinen, raksahtavan kuivia koivupuita polttava avogrilli. Isäntäpari on varannut kotaan tallilyhtyjen loisteeseen grillissä paistettavia makkaroita ja lettutaikinaa kaikkine tykötarpeineen (varaa kolikoita mukaan).

Tämä on ihan parasta… <3

Voit myös viedä omat eväät mukanasi kotaan elävän tulen ääressä nautittavaksi. Kota on sisutettu koivupölleillä ja paaleilla, joten maalaistunnelma on taattu, eikä seisomaankaan tarvitse jäädä. Avotulella paistettu lätty ja rapean ruskeaksi grillattu makkara on kyllä ihan parasta! Samalla voi jutella mukavia muiden samanhenkisten, kuusenhakuretkellä olevien kanssa.

Myös viime hetken joululahjaostokset hoituvat tilan joulumyymälässä, myynnissä on käsitöitä sukista linnunpönttöihin. Tilalta on myös mahdollista ostaa valmiiksi kaadettu puu, jos sahaaminen ei iske. Kuusia on myös erihintaisia ja kuuset on merkitty erivärisillä lappusilla. Mikäli, siis sahattu luomukuusi ei olisikaan se sinun juttusi.

Kannattaa tehdä joulukuusen hakemisesta traditio! Meidän teinikin tykkää, vaikka teinejä onkin välillä niin vaikea miellyttää… 😉

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *