Suomen kauneimmat kirkot
Ei ole Suomessa niin pientä kylää, ettei sieltä löytyisi pientä tai isompaa kirkkoa. Matkaillessa ympäri Suomenmaata tuli mieleen, että kuinka moni meistä käy kyllä ulkomailla katsomassa kirkkoja ja kappeleita, mutta kotimaassa kirkot jäävät käymättä?
Laitoin raflaavasti otsikoksi Suomen kauneimmat kirkot, jotta myös sinä klikkaisit juttua ja se onnistui. Esittelen jutussa matkan varrelta kameraani ikuistetut kuusi kirkkoa, jotka ovat omalla ainutlaatuisella tavallaan hienoja tai vain erikoisia rakennuksia usean eri vuosisadan ajalta.
Taivassalon kirkko
Taivassalon Kirkkosaaresta löytyy kuvauksellinen keskiaikainen harmaakivikirkko. Tutkimusten mukaan Pyhän Ristin kirkko olisi rakennettu 1300-luvulla. Kirkko on säilynyt keskiaikaisessa asussaan, tosin alttarikaappi sekä viisi puuveistosta on lahjoitettu Kansallismuseolle. 1300-luvulta on säilynyt myös krusifiksi, joka muuten on yksi Suomen kansallisaarteista.
Seiniltä löytyy kalkkimaalauksia, joista varhaisimmat ovat 1400-luvulta. Taivassalon kirkko olikin ensimmäisiä kirkkoja Suomessa, jonka kaikki sisäpinnat on kuvallisesti maalattu.
Kirkon kellotapuli on uudempaa tekoa vuodelta 1679.
Jos Taivassalon kirkkoa katselee oikein tarkasti, voi huomata aikamoisen yhtäläisyyden Turun Tuomiokirkon kanssa. Esimerkiksi molemmissa kirkoissa on länsipäädyissä kaksoisikkunat sekä läpikäytävät harmaakiviset asehuoneet. Tietenkin Taivassalon kirkko on paljon pienempi, mutta samalla astetta sympaattisempi kuin Turun Tuomiokirkko.
Hiittisten kirkko
Kemiönsaaren Hiittisistä, Rosalan saaresta löytyy Andreaksen kirkko. Nimensä kirkko sai sen hetkisen Kemiön kirkkoherran mukaan. Kirkko edustaa puisia saaristolaiskirkkoja parhaimmillaan. Ei uskoisi, että rakennus on rakennettu jo vuonna 1686.
Kirkon kellotapuli on rakennettu vuonna 1752. Kirkon esikuvana toimivat silloiset Tukholman ristikirkot.
Kemiön kirkko
Vanhoista kivikirkoista on seuraavana esittelyvuorossa Kemiön kirkko, eli Pyhän Andreaksen kirkon.
Varmaa tietoa kirkon rakentamisvuodesta ei ole, mutta sen arvellaan valmistuneen vuonna 1469. Kyseisellä paikalla tiedetään puisen kirkon sijainneen jo ennen kivistä rakennusta. Kaivauksissa onkin löytynyt kolikoita 1300-luvulta.
Kemiön kirkon historiaan kuuluu useat tulipalot, ja yhden palon jälkeen rakennettiin kirkon kellotorni vuonna 1788. Vanha palosta selvinnyt kellotapuli muutettiin tuolloin ruumishuoneeksi. Kirkosta löytyy valtava ja samalla hieno holvikatto, ja voin vain kuvitella miten pieneltä aikalaisen ihmisen on täytynyt tuntea olonsa tässä kirkossa.
Kerimäen kirkko
Seuraavaksi menemme sisämaahan ja Kerimäelle. Esittelyvuorossa on niin Suomen kuin maailman suurin puukirkko Kerimäeltä. Kirkko valmistui vuonna 1847. Rakennuksen koosta kertoo se, että kirkkoon mahtuu 5000 henkilöä samanaikaisesti. Väitetään, että rakennusvaiheessa olisi mitat mennyt hieman sekaisin ja kun piti tehdä kyynärän kokoista niin se sekoittuikin metriin.
Todellisuudessa sen hetkinen Kerimäen kirkkoherra oli päättänyt, että kirkkoon on mahduttava puolet hänen seurakunnastaan (sen hetkisen seurakunnan koko oli 12 000 henkeä). Tähän ei aivan päästy, mutta iso pytinki saatiin kuitenkin aikaiseksi.
Viereinen 42 metrinen kellotapuli on valmistunut samanaikaisesti kirkon kanssa.
Hattuvaaran Tsasouna
Viimeiset jutussa esiintyvät kirkolliset rakennukset löytyvät Pohjois-Karjalasta. Samalla vaihdetaan myös kirkkokuntaa.
Esittelyssä olevat tsasounat eivät varsinaisesti ole kirkkoja, koska niiden ortodoksisen perinteen mukaan alttaripöydän alta ei löydy pyhäinjäännöksiä. Kyseiset rakennukset toimivat kappeleina tai rukoushuoneina.
Hattuvaaran kylästä löytyy Suomen vanhin karjalaista arkkitehtuuria edustava ortodoksinen kyläkappeli. Tsasouna on rakennettu vuonna 1792, tosin paikallisten mukaan tsasouna on ollut siellä aina.
Kyläkappeli on pieni, mutta lisätilaa löytyy ulkoa. Vierestä löytyy pieni hirsinen aitta sekä runolaulaja Arhippa Buruskaisen muistokivi.
Saarivaaran Tsasouna
Viimeisenä esittelyvuorossa on nuorin blogijutun rakennuksista, vuonna 1976 käyttöön vihitty Saarivaaran Tsasouna. Tämä rakennus näyttää muihin esittelyssä oleviin rakennuksiin verrattuna vanhimmilta, tosin sen esikuva onkin luovutetun Karjalan puolelle jäänyt Tolvajärven tsasouna. Niin se ulkonäkö voi pettää.
Tiesitkö, että tsasouna on venäjänkielinen sana ja merkitsee hetkeä? Aiemmin kylän vanhimmat pitivät tällaisia kirkkohetkiä rukoushuoneissa, koska papit pääsivät välimatkojen vuoksi harvoin käymään kylissä. Saarivaaran Tsasouna löytyy Joensuun alueelta Pirttivaaratien varresta.
Mitä tykkäsit? Onko lähistölläsi jokin aivan erityinen kirkkorakennus tai rukoushuone, jonka haluaisit listaan mukaan? Jos on, ilmianna kirkkosi!
Lue myös:
Suomen vanhin matkailureitti – Seitsemän kirkon reitti
Hämeen taivaalliset taukopaikat – kolme keskiaikaista kirkkoa
Kerimäen puukirkko on kyllä mahtava, kävin siellä viime kesänä ja kirkon hulppea koko teki vaikutuksen.
Kiitos Pia!
Mielenkiintoista on, kuinka joskus on tuollaisia rakennuksia voitu rakentaa.
Olipa mielenkiintoinen kattaus kirkkoja. Noista tsasounat näyttävät mielenkiintoisilta. Kemiön kirkko taas muistutti hyvin paljon Mynämäen kirkkoa. Kirkot ovat mielenkiintoisia ne ovat täynnä historiaa.
Kiitos Sari!
Niin ne kirkot ovat. Ja kuinka paljon mennyttä historiaa, kulttuuria sekä menneiden aikojen tapoja niihin liittyykään.
Ja eritoten, paljonko Suomessa on yleensäkin erilaisia kirkkorakennuksia.
Kylläpä on kauniita kirkkoja, ja kaikki minulta näkemättä! Olen tässä viime vuosina todennut, että pitäisi matkustella Suomessa enemmän, eikä aina Suomenlomilla vain mennä sinne lapsuudenkotiin. Paljon olisi nähtävää!
Kiitos Ansku kommentistasi!
Kyllä Suomessa olisi paljon nähtävää, ehkä kannattaa lomillasi alkaa hitaasti ottaa tienoita haltuun, jotta ehtii myös ”kotoilla” 🙂
Löytyy niitä Suomen kirkkoja enemmänkin osoitteesta
http://www.kolumbus.fi/hannu.j.asikainen/kirkot/index.htm
Yli 850 ev.lut. kirkkoa + 57 ortodoksista.
Kaikki kuvattu reilun 10 vuoden aikana.
Kiitos Hannu vinkistä! Täytyypä tutustua sivuihisi!
Hattuvaaran tsasouna on aivan ihana pieni rukoushuone. Jos pistäydyt kellotornissa on siellä vielä jotenkin erotettavissa sota-aikainen kirjoitus: ”Tätä ei ryssät vie.”
Kiitos Aija kommentistasi ja vinkistä!
Täytyypä käydä kellotornissa katsomassa.
Siikaisten kirkko on erittäin kaunis, kuin satulinna!
Kiitos Satulinna vinkistä! Täytyypä käydä katsomassa.