Somero

*Blogijuttu on tehty Someron tarjoaman PR-matkan innoittamana

Mitä sinulla tulee mieleen Somerosta?

Omat mielikuvani kaupungista liittyvät pariin, varsin kukoistavaan tanssilavaan sekä Rauli Badding Somerjokeen. Olikin syytä lähteä tutkimaan mitä kaikkea Salon ja Forssan välimaastosta löytyvällä Somerolla on tarjottavana sinne ensikertaa matkustavalle.

Somero pähkinänkuoressa

Somero sijaitsee Varsinais-Suomessa. Kaupungissa asuu noin 8500 henkilöä, tosin kesäaikaan mökkiläiset lisäävät asutusta. Pinta-alaa Somerolla on 697,68 km2.

Poimi tästä itsetestatut vinkit päivämatkalle Somerolle!

Kulttuurigalleria Ahola

Someron keskustasta löytyvästä, vuonna 1867 valmistuneesta idyllisestä rakennuksesta on kuoriutunut uusi Kulttuurigalleria Ahola.

Kesän 22 antia on mm. kahden vahvan naisen työstä kertovat näyttelyt: kirjailija Kaari Utrion näyttely sekä pysyvästi esillä oleva Kaija Aarikan elämäntyöstä kertova näyttely.

Mukana on Aarikan perikunnalta lainassa olevaa tuotantoa aina vuodesta 1954. Nähtävillä on niin koruja, lasiastioita kuin aivan uran alkuajoilta erilaisia nappeja.

Kulttuurigalleria on avoinna keskiviikosta perjantaihin klo 12.00 – 18.00 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 12.00- 16.00.

Pääsymaksut: 8€/aikuiset ja lapset alle 15-v. pääsevät Aholaan ilmaiseksi.

Osoite: Aholan talo, Joensuuntie 20, Somero.

Patsaiden Somero

Someron keskustassa on useampikin patsas ja veistos kävelymatkan päässä toisistaan. Pieni happihyppely on aina poikaa joten miksipä ei tutustuisi kyseisiin kohteisiin.

Kulttuurigallerian Aholan pihalla on nähtävissä Aarikan Pässi ja Unto Monosen graniittinen muistomerkki.

Viereisestä Kiiruun puistosta on löydettävissä Hirvet, seiväshyppääjä Pentti Nikulan patsas, Joel Viikin muistomerkki ja sokerina pohjalla Someron oman pojan Rauli Badding Somerjoen vuonna 2015 paljastettu Badding-pysäkki. Jälkimmäisellä on löyhä kytkös Baddingin Bussi Somerolle biisiin.

Itsetoteutettu patsaskierros on pääsymaksuton kohde.

Härkälän kartanon yläkerta

Härkälän kartanon yläkerrassa on vaihtuvia taidenäyttelyitä. 30.6. – 12.8.2022 nähtävillä on Päivi Arvosen Aavikon valoa ja menneisyyden jälkiä -valokuvanäyttely. Näyttelyn kuvat on kuvattu Egyptin Läntisellä aavikolla ja Siinain niemimaalla.

Kurkista myös pieniin huoneisiin joissa voi ihailla mm. yli 200 vanhaa barbia ja muita vanhoja leikkikaluja sekä hienoja japanilaisia esineitä kimonosta Samuraitten haarniskoihin.

Näyttely on avoinna keskiviikosta perjantaihin klo 13.00 – 15.00.

Pääsymaksut: 14€/aikuiset ja alle 18-v. pääsevät kartanoon pääsymaksutta. Härkälän kartano on museokorttikohde.

Osoite: Härkälän kartano, Härkälänkuja 33, Somero.

Muistojen kultaa – nuoruuden hurmaa Hovilan kartanon navetassa

Yksi yllättävimmistä Someron tarjoamista nähtävyyksistä on Hovilan kartanon navetan ylisiltä löytyvä Muistojen kultaa – nuoruuden hurmaa – näyttely. Hienosti toteutettu näyttelykatu vie vierailijan aikamatkalle 50- ja 60-luvuille.

Ja ei haittaa, vaikka sinulla ei henkilökohtaisesti olisikaan kyseisistä vuosikymmenistä kokemusta. Jos olet koskaan katsonut nostalgisia Suomi -filmejä, tiedät mistä puhun. Kävelykadun varrella pääsee tutkiskelemaan mm. vanhaa koululuokkaa, kampaamoa, elokuvateatteria ja tanssilavaympäristöä.

Atmosfääri vie mukanaan ja navetassa kuuluvat ikivihreät sävelmät saavat jalat (salaa) tanssahtelemaan kesken vierailun. Iso suositus!

Kesänäyttely on avoinna 1.7. – 31.7. torstaista sunnuntaihin klo 11.00 – 15.00.

Näyttelyyn on pääsymaksu.

Osoite: Hovilan kartano, Helsingintie 604, Somero.

Somerjoen kioski ja talo

Helsingintien varressa sijaitsee varsin yksinkertainen kioski jolla on sitäkin suurempi tarina kerrottavanaan. Aikoinaan Rauli Badding Somerjoen vanhemmat pitivät kyseistä Badding -kioski Paratiisia.

Silloin aikoinaan, jos nykyisinkään, kokoontumispaikkoja nuorille ei oikein ollut tarjolla, joten nuoriso hengaili kioskilla. Somerjoki -kioski on nykyisin yksi Someron tunnetuimmista matkailukohteista. Alkuperäisen kioskin takaa löytyy Someron yrittäjien pyörittämä kioskivaunu, josta saa ostaa mm. kuuluisia Baddingin korvapuusteja.

Metsässä, noin 300 metrin päässä kioskista, sijaitsee Somerjokien kotitalo. Tontilla on vaja, sauna, puucee sekä kahden huoneen ja kuistin vaatimaton mökki. Piskuinen rakennus toimi kotina Somerjoen viisilapsiselle perheelle.

Nykyisin talo tontteineen on perikunnan omistuksessa ja tiloja on palautettu talkoilla alkuperäiseen asuunsa. Mikäli rakennuksen kotiportti on avoinna, olet tervetullut vierailemaan Baddingin kodin pihalla.

Kioski on avoinna 7.6. – 7.8.22 tiistaista sunnuntaihin klo 11.00 – 18.00.

Viikoilla 32-34: la 13.8. ja su 14.8. klo 11.00 – 18.00, la 20.8. ja su 21.8. klo 11.00 – 18.00, la 27.8. klo 11.00 – 18.00 ja su 28.8. klo 11.00 – 18.00 (Baddingin synttärijuhlat).

Somerjoen vanha kioski ja talo ovat pääsymaksuttomia kohteita.

Osoite: Helsingintie 920, Somero.

Tule maalle meidän landelle – Somerolle!

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Itselleni tulee Somerosta mieleen erityisesti mieleen Häntälän notkot, joka on ollut pidemmän aikaa sellainen kohde, jossa haluaisin päästä käymään. Lisäksi mieleen tulee kartanot. Sen sijaan pitää myöntää, etten olisi muistanut, että Rauli Badding Somerjoki on sieltä kotoisin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *