Turun kaupunginteatteri

*Esitykseen saatu pääsylippu

Turun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä nähdään kevätkauden vierailevana esityksenä Espoon Teatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto Voi Luoja! Oivaltavassa Martti Suosalon ja Sanna-Kaisa Palon tähdittämässä näytelmässä käsitellään vain ja ainoastaan koko länsimaisen ihmisen alitajunta. 

Kuva: Juuso Westerlund.

Näytelmän juoni lyhyesti

Ahdistunut ja epäuskoinen J hakee terapiaa lasten psykoterapeuttina toimivalta yksinhuoltaja Ellalta, jonka elämä on kaukana täydellisestä. Ella on koulutettu ja moderni ihminen, joka ei usko Jumalaan. J eli Jumalan on taas vaikea luottaa ihmisiin, joten tuloksena on haastava potilassuhde. Epäselväksi jää, kumpi lopulta terapoi kumpaa.

Kuva: Juuso Westerlund.

Martti Suosalon näyttelemä Jumala on uupunut ja masentunut, kun taas Sanna-Kaisa Palon esittämä Ella kamppailee elämänsä pettymysten kanssa, pitäen kuitenkin kiinni ateismistaan, paitsi ehkä salaa itseltään.

Kuva: Juuso Westerlund.

Anat Govin näytelmä ”Voi Luoja!” tutkii länsimaisen ihmisen alitajuntaa komedian keinoin. Näytelmä pureutuu ennakkoluuloihin ja väärinkäsityksiin kahden hahmon välillä, herättäen kysymyksen, kummasta onkaan kyse – Jumalasta vai ihmisestä?

Näytelmän Suomen kantaesitys nähtiin 8.2.2020 Espoon kaupunginteatterin Revontulihallissa.

Rajoja rikkova ja häpeämätön komedia 

Näytelmä perustuu vahvaan ja nopeatempoiseen dialogiin kahden näyttelijän välillä. Kahden tunnin terapiaistunto on parhaimmillaan sanallista ilotulitusta! Ja täytyy sanoa, että Suosalo ja Palo onnistuvat siinä täydellisesti. Liekö vuodet hioneet esityksen huippuunsa, onhan samalla kombolla esitetty Voi Luoja! -näytelmää jo useiden vuosien sekä useiden teatterinäyttämöiden ajan. Näytelmää katsoessa tuntuu kuin katsoisi näppärää parisuhdenaljailua aivan vierestä ja mikä erikoisinta, koko aikana ei tunne oloaan kiusaantuneeksi. 

Kuva: Juuso Westerlund.

Näytelmästä välittyy vahva kuva Jumalan kokemista tunteista. Suosalo esittääkin mainiosti vanhempaa, itse asiassa yli 5000 vanhaa, yksinäistä miestä jolla on samat perustarpeet kuin meillä ihmisillä. Terapiaistunnon aikana käydään läpi mm. hankalan potilaan kokemaa mustasukkaisuutta, tarvetta rakkauteen, yksinäisyyttä ja epäonnistumisia.

Taru Mäkelän ohjaama näytelmä pureutuu kertomaan Jumalan tarinaa Raamatun kautta, joten on hyvä olla jonkinlainen muistikuva erityisesti Vanhan testamentin tapahtumista sekä juutalaisten historiasta. Tosin näytelmä voi herätellä myös tutustumaan aiheeseen tarkemmin. Kanssakatsojien sanoin: “Pitääkin hankkia kirja luettavaksi. Mitä kaikkea sinne olikaan kirjoitettu?” 

Kuva: Juuso Westerlund.

Näytelmä on varsin ajankohtainen kertomus tästä päivästä ja erityisesti ihmisten tuhovoimasta. Sanoma kuuluukin, tekikö Jumala ihmisen omaksi kuvakseen ja jos, niin miksi emme pysty parempaan? 

Voi Luoja! Turun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä vielä 3.5. & 4.5.2024.

ROOLEISSA

Martti Suosalo, Sanna-Kaisa Palo ja Ari Kauppila.

KESTO

2 h 30 min, sisältää väliajan.

HINNAT

30-47 €. Esityslippu sisältää Föli-bussikyydin teatterille ja vaatesäilytyksen.

Osoite: Turun kaupunginteatteri, Itäinen Rantakatu 14, 20800 Turku.

*Otsikkokuva: Juuso Westerlund.

Saattaisit myös pitää näistä:

1 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *