Helsinki

*ALMA – Life Must Be Beautiful dokumenttielokuvan kutsuvierastilaisuus

15.3.2024 saapuu elokuvateattereihin kautta maan Suomen ensimmäinen dokumenttielokuva, jonka päätähtenä loistaa nainen: ALMA – Life Must Be Beautiful. Dokkarin kutsuvierasnäytäntö järjestettiin Helsingin Tennispalatsissa 5.3. 

Illan päätähtenä loisti Alma.

Kutsuvierastilaisuuteen saapui runsas kattaus kulttuurialan vaikuttajia sekä eri medioista tuttuja kasvoja.

Ville Galle kertoi leppoisasti Huvila & Huussi -ohjelmasta tutusta mökkiprojektistaan. 
Pekka Haavisto on palannut takaisin eduskuntatyön pariin. Hän saapui kutsuvierasensi-iltaan yhdessä puolisonsa Antonio Floresin kanssa.
Kaija Koon kevät menee loppuunmyydyillä viikonloppukeikoilla.

Dokumenttielokuvasta lyhyesti

Alma – Life Must Be Beautiful kertoo 28-vuotiaan Alma-Sofia Miettisen tarinan. Dokumentti kuljettaa katsojaa läpi Alman ainutlaatuisen elämän ja uran, paljastaen yleisön tunteman hahmon takana piilevän todellisen Alman.

Kuva: ALMA -dokumenttielokuvan promo.

Dokumentissa esitellään lapsuudesta asti kerättyä arkistomateriaalia sekä kiertueiden aikana kuvattuja videoita, jotka avaavat Alman elämäntarinaa. Se tarjoaa yksityisen, suorastaan intiimin kurkistuksen Alman, hänen perheensä ja ystäviensä elämään, perehtyen samalla menestyksen tuomiin eri näkökulmiin.

Alma – sydän vereslihalla 

Pamela Tolan ohjaama dokumenttielokuva on hieno esimerkki siitä, kuinka ihmisen uraa ja menneisyyttä ei tarvitse muistella vasta kun henkilö on vanha tai edesmennyt, vaan henkilö voi olla mielenkiintoinen myös nuorempana ja elinvoimaisena. Sellainen ALMA –  Life Must Be Beautiful dokumenttielokuva todellakin on, omalla tavallaan raaka, mutta ”pääosan esittäjälle” äärimmäisen rehellinen. 

Alma ja ohjaaja Pamela Tola.

Dokumentissa näytetään avoimesti Alman uran huippuhetket kaikkine “rokkikliseineen” ja toisaalta nopean menestyksen tuomat varjopuolet ja pettymykset. Alman itsensä sanoin: “dokumentti on tosi raaka, olin huonona ja siinä on mukana kaikki ronskit läpät ja syvimmät kuopat.” 

Kuva: ALMA -dokumenttielokuvan promo.

Rehellisestä puheesta saa osansa myös kaksoissisko Ano, heidän vanhempansa sekä Alman muu lähipiiri. Elokuvassa Almaa ei useinkaan nähdä yksin, vaan kaikki tapahtunut on tallentunut niin kameran kuin usean osallistujankin “muistikorteille”. Dokumentin aikana käy myös selväksi, ettei Alman lapsuus ja nuoruus ole ollut pelkillä ruusunlehdillä tanssimista.

Dokumentin pääkohtaukset sijoittuvat menestyksen aikaan sekä koronan mukanaan tuomaan kurjimukseen. Videoklipeissä matkustetaan mm. Saksaan, Jenkkeihin ja Ruotsiin. Katsoja pääsee seuraamaan artistielämää festareille, videokuvauksiin ja haastattelutuokioihin. Äänimaailma ja Alman musiikki sitoo eri aikakausina kuvatut materiaalit mukavasti toisiinsa.

Kuva: ALMA -dokumenttielokuvan promo.

Yksityisempi puoli Almasta koetaan tuokioissa joissa vieraillaan lapsuudenmaisemissa sekä vanhempien kodissa, joista jälkimmäisessä Alman saamat musiikkialan palkinnot sijaitsevat kunniapaikalla kirjahyllyn päällä.

Kuva: ALMA -dokumenttielokuvan promo.

Raadollisuudesta huolimatta, ALMA – Life Must Be Beautiful on omalla tavallaan hauska ja koskettava dokumentti.

Mielenkiintoista on nähdä miten Alman ura tästä eteenpäin jatkuu. Seuraako dokumentin myötä uusi tuleminen vai päätyykö hän taustamuusikoksi tekemään kappaleita muille artisteille kuten Kaija Koolle?

ALMA – LIFE MUST BE BEAUTIFUL elokuvateatterissa 15.03.2024.

Ikäraja: 7.

Pituus: 1 h 39 min.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Pamela Tola.

Näyttelijät: Alma Miettinen, Ano Miettinen, Natalia Kallio, Miley Cyrus, Sini Sabotage ja Erika Vikman.

*Otsikkokuva: Lumi Hartikainen / promo.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

    1. Juuri näin.
      Yleensä dokumenttielokuvia tehdään näyttelijöistä tai muulla tavalla ansiota saaneista henkilöistä kuten Nobelisteista.
      Siinäkin mielessä Alman elokuva oli rajoja rikkovaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *