Hörtsänän arboretum, Orivesi

Keskellä vehreitä peltoja Onnistaipaleen kylässä, sijaitsee tunnelmallinen metsäpuisto, Hörtsänän arboretum. Täällä kolmisen kilometriä Oriveden keskustasta on nähtävillä yhden miehen, perustajan ja maanviljelijän Hugo Hörtsänän (1880–1954) unelma. Puutarha on perustettu vuonna 1909. Kyseessä on yksityinen arboretum tai vanhalta nimeltään Hörtsänän kukkapuisto, jonka suosion huippuvuodet elettiin 1920–30-luvuilla.

Hörtsänässä kerrotaan olleen kasvi-, pensas- ja puulajeja oli jopa 1500, mutta määrä vaihteli luultavasti vuosittain. Aikalaiset olivat myytyjä! ”Hänen kokoelmissaan on jopa yksilöitä, jotka puuttuvat Helsingin kasvitieteellisestä puutarhastakin”, tiesi Helsingin Sanomat sivut kertoa jo vuonna 1946.

1900-luvulla Suomessa puhuttiin pitkään arboretumien kolmen kärjestä: Elimäen Mustilasta, Karjalohjan Tammistosta sekä Hörtsänästä.

Itseoppinut puutarhuri Hörtsänä kokeili puutarhassaan erilaisia puulajeja, viljeli hedelmäpuita ja istutti koristepensaita sekä perennoja. Kasvinharrastajat vaihtoivat mielenkiintoisia kasveja keskenään. Hörtsänän arboretumissa on huomattavan paljon erilaisia havupuita, joiden taimet matkasivat Suomeen laivakuljetuksella Saksasta Hermann A. Hessen taimistosta.

Valitettavasti maineikas arboretum jäi Hörtsänän kuoleman jälkeen ilman jatkajaa ja metsittyi lopullisesti 1950-luvulla. Arboretumin ja kasviharrastajien onneksi, vuodesta 2015 lähtien puutarhuri Esa Kallio on kesäaikaan kunnostanut puutarhaa Helsingin yliopistossa tehdyn hoitosuunnitelman mukaan.

Kukkapuiston loistoa ja juhlatilaa

Arboretumin alue jakautuu kahteen erityyppiseen alueeseen. Metsäosaan, johon suurin osa ulkomaalaisista puulajeista on istutettu sekä Kukkapuistoon, puistomaisesti rakennettuun osaan.

Puistossa on paljon erilaisia luonnonkiveyksiä, kiviaskelmia ja myllykiviä. Selkeät polut kulkevat puiden siimeksessä ja muutama penkki kutsuu nauttimaan puiston annista hieman pidempään.

Puiden ja pensaiden juurella on kylttejä joista voi lukea kunkin kasvin nimen. Ja jos oikein käy onni, voi nähdä hetken mäyräperheen elämää puiston siimeksessä.

Vuonna 1992 puistolle myönnettiin luonnonsuojelualueen status. Arboretum on vuonna 2017 valittu Suomen sadan parhaan puiston listalle.

Puisto on avoinna vuoden ympäri. Vapaaehtoinen pääsymaksu lippaaseen toiminnan tukemiseksi. Etukäteen sopimalla on myös opastusta tarjolla.

Kukkapuistossa on mahdollista järjestää erilaisia kesäjuhlia ja tapahtumia.

Arboretumin osoite: Onnistaipaleentie 11, 35300 Orivesi.

*Mikäli puutarhat kiinnostavat, lue myös presidenttien Kultarannasta.

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *