Talvinen Mänttä–Vilppula

Vajaan kolmen tunnin päässä pääkaupunkiseudulta sijaitsee Mänttä-Vilppula jonka kulttuuritarjonta on vailla vertaansa. Kaupunki on syystä nimetty Suomen taidekaupungiksi.

Vietimme Mänttä-Vilppulassa talvisen viikonlopun nauttien kaupungin kulttuuritarjonnasta sekä vieraanvaraisuudesta. Seuraavassa Himomatkaajan täsmävinkit taidekaupungin tarjontaan!

Mäntän Klubi
Serlachius museot

Mänttä-Vilppulasta ei voida puhua ilman, että samalla mainitaan Serlachius ja paperiyhtiöt! Serlachius-museot Gösta ja Gustaf valottavat omalta osaltaan niin pienen paikkakunnan kuin koko Suomen osalta paperitehtaiden historiaa sekä Serlachius suvun mielenkiintoisia vaiheita.

Ainutlaatuinen Gustaf-museo

Gustaf-museossa kerrotaan elämyksellisiä tarinoita. Historiallisen metsäjätin, G.A. Serlachius Osakeyhtiön entinen pääkonttori on nykyisin avoinna uteliaiden katseille. Vuonna 1934 rakennetussa pääkonttorissa upea arkkitehtuuri sekä yllättävät ja palkitut näyttelyt yhdistyvät talon värikkääseen ja osin inhimilliseen historiaan. Kannattaa ehdottomasti osallistua mukaan vuorovaikutteiselle dramatisoidulle opasretkelle. Ties vaikka löytyisi retken myötä uusi ammattikin…

Museotoiminnan lisäksi Gustaf-museo on aktiivisen kulttuurityön keskipiste. Museossa järjestetään kaikille avoimia luentoja, seminaareja, konsertteja, työpajoja, teatteriesityksiä sekä muita kulttuuritapahtumia.

Gustaf-museossa ovat esillä Paperiperkele- ja Apteekkarin kauppahuone-pysyväisnäyttelyt.

Tulossa:

Olli ja Bucklan – Ehrströmien elämä ja taide näyttely Gustaf ja Gösta museoissa 26.1.2019–12.1.2020.

Pääsylippujen hinnat:

Aikuiset 10 €, eläkeläiset 7 € ja opiskelijat 7 €. Alle 18-vuotiaille lapsille on museoihin vapaa pääsy.

Museoiden yhteislippu oikeuttaa sisäänpääsyyn Gösta- ja Gustaf-museoihin.

Gustaf on avoinna

Talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11.00–18.00. Kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10.00–18.00.

Osoite: Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä.

Korkealaatuinen Gösta taidemuseo

Taidemuseo Gösta toimii vuosittain useiden vaihtuvien näyttelyiden näyttämönä. Näyttelyt levittäytyvät kahteen rakennukseen: kartanoon, joka aikanaan oli vuorineuvos Gösta Serlachiuksen edustuskoti ja kesällä 2014 valmistuneeseen Göstan paviljonkiin, modernin puuarkkitehtuurin taidonnäytteeseen. Nopeasti maan maineeseen noussut taidemuseo tarjoaa myös helmiä Gösta Serlachiuksen taidesäätiön omista kokoelmista, jotka kuuluvat Pohjoismaiden suurimpiin yksityisiin taidekokoelmiin.

Göstan paviljonki

Taidemuseo Göstassa on näyttelyiden lisäksi tarjolla monipuolista kulttuuritarjontaa. Paviljongin Kivijärvi-salissa järjestetään ympäri vuoden konsertteja, teatteriesityksiä ja seminaareja. Lisäksi taidemuseon ulkopuolelta löytyy veistospuisto. Puistossa on nähtävillä Harry Kivijärven veistoksia, joita Gösta Serlachiuksen taidesäätiö sai lahjoituksena vuonna 2011 Kokoelma Kivijärvi -säätiöltä. Suosittelen talvi-illan hämärässä kävelyä kartanon saaressa, joka lumisine maisemineen ja valoineen, on erittäin elämyksellinen.

Taidemuseo Göstassa ovat esillä Kiven aika näyttely 14.4.2019 asti ja Sun kanssa Mitä jää? näyttelyt 3.2.2019 asti.

Tulossa:

Kaukana viileä varjo – Pieni näyttely väristä 23.2.–8.9.2019. Kartanon klassikot 6.4.2019 alkaen.

Gösta on avoinna

Talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11.00–18.00. Kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10.00–18.00.

Osoite: Gösta, Joenniementie 47, Mänttä.

Ravintola Gösta

Taidemuseon yhteydessä toimii upeat näköalat omaava ravintola Gösta joka tarjoaa sesongin mukaisia makuja sekä paikallisista, laadukkaista raaka-aineista valmistettuja ruokia ympäri vuoden.

Keittiömestari Henry Tikkanen.

Ravintolan keittiömestari Henry Tikkanen on kokenut ja arvostettu alansa taitaja. Henry on saanut mm. Vuoden Kokki -tunnustuksen vuonna 2001 ja edustanut Suomea myös kansainvälisillä areenoilla.

Jo taidemenujen nimet – Elämä, taide ja talvi sekä Elämä, taide ja kasvikset houkuttelevat kokeilemaan ravintolan suussa sulavaa antia. Vai mitä sanot seuraavista herkuista: Paahdettua endiiviä, viikunaa ja cashewpähkinäkreemiä ja pistaasilla maustettua fasaaniterriiniä ja kuusenkerkillä marinoitua päärynää?

Pistaasilla maustettua fasaaniterriiniä, kuusella marinoitua päärynää sekä tryffelimajoneesia.

Ravintola tarjoaa mainion vaihtoehdon kolmen tai neljän ruokalajin taidelounaille, kahvituksiin ja illallisiin perhejuhlista yritystilaisuuksiin.

Ravintola Gösta on avoinna 1.9.2018 – 31.5.2019 tiistaista sunnuntaihin klo 11.00 – 17.00.

Osoite: Ravintola Gösta, Joenniementie 47, Mänttä.

Mäntän Uusi Teatteri

Taiteen lisäksi Mäntässä toimii hyvin aktiivinen Mäntän Uusi Teatteri. Teatteriyhdistyksen tarkoituksena on edistää näyttämötaideharrastusta ja toimia kotipaikkakuntansa sekä lähiympäristön teatteritarpeen tyydyttämiseksi ja näyttämötaiteen tason kohottamiseksi. Ja mikä onkaan mainiompi tapa viettää talvista kulttuuri-iltaa kuin käymällä teatterissa.

Kuvaaja: Marko Marin.

Talvikaudella Koskela-salissa esitetään Arto Paasilinnan kirjoittamaa ja Janne Salmisen ohjaamaa Ukkosenjumalan poikaa. Innokkaan ja hyvin antaumuksellisen teatteriryhmän esitys on hyvin väkevää katsottavaa, unohtamatta pilkettä silmäkulmassa. Erityisesti Ukkosenjumalan poikaa esittävän Harri Mäkisen roolityö on varmuudessaan ihailtavaa seurattavaa!

Kuvaaja: Marko Marin.

Esityspäivät 26.1., 27.1., 31.1, 3.2., 7.2., 10.2., 12.2., 15.2 ja 16.2, klo 18.00.

Liput: 12€.

Osoite: Koskela-sali, Koskelankatu 2, Mänttä.

Mäntylinnan huoneistomajoitus

Koostaan huolimatta Mänttä-Vilppula tarjoaa useita erilaisia majoitusvaihtoehtoja hotelleista huoneistomajoitukseen sekä maaseutumajoituksesta lomamökkeihin. Yksi varteen otettava vaihtoehto perheelle tai pienelle ryhmälle on majoittua yksilöllisessä huoneistomajoituksessa.

Mäntylinnan huoneistomajoitus tarjoaa kodinomaista asumista aivan kaupungin ydinkeskustassa hyvien kulkuyhteyksien päässä kulttuuririennoista. Erittäin hyvän pohjan omaava 67m² kaksio sijaitsee vuonna 1951 rakennetussa Mäntylinna nimisessä talossa. Majoituksen hintaan kuuluu liinavaatteet, pyyhkeet sekä ilmainen parkkipaikka. Huoneisto on sisustettu rakennuksen ajan henkeen sopivalla värikkäällä retrotyylillä. Nostalgisia yksityiskohtia on paljon! Myös lemmikit ovat huoneistoon tervetulleita.

Hinnat alkaen 80 euroa/vrk.

Varaukset: Booking.com tai suoraan Minna Söderström 044 994 3600.

Osoite: Mäntylinnan huoneistomajoitus, Postikatu 13 D 20, 35820 Mänttä.

Jaakontupa 

Idyllinen Jaakontupa sijaitsee vajaan 10 km päässä Mäntän keskustasta. Jaakontupa tarjoaa majoitusta ja juhlatiloja rauhallisessa maalaismiljöössä. Tumman savupirtin pitkä historia, luonnon rauha ja hiljaisuus huokuvat tilan joka sopukasta.

Tunnelmalliset saunaillat järven rannalla sijaitsevassa savusaunassa sekä emännän turvehoidot lieventävät vierailijan stressiä ja saavat virittymään arjen tuleviin koitoksiin kuin uudestisyntyneenä. Majoitustilat sopivat mainiosti suuremman perheen tai useamman ystäväpariskunnan tukikohdaksi Mänttä-Vilppula seudun tutkimiseen.

Hintatiedustelut ja varaukset: Mari Koski 050 353 8010.

Osoite: Sammallammintie 633, Vilppula.

Mänttä-Vilppula on mainio paikka viettää minilomaa myös talviaikaan. Yllättävän monipuolinen kulttuuritarjonta, luonnon läheisyys sekä ystävälliset ihmiset takaavat onnistuneen irtioton arjesta. Mikäli haluat tietää kohteista lisää, seuraa mukana! Lähitulevaisuudessa on luvassa tarkempaa kuvausta Mänttä-Vilppulan matkailukohteista.

 

 

 

 

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *