Serlachius museot, Mänttä-Vilppula

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä Serlachius museoiden kanssa

Mänttä-Vilppulassa, Suomen taidekaupungissa, toimii kaksi korkealaatuista museota Gösta ja Gustaf, jotka muodostavat yhdessä Serlachius museot. Kävimme talvisena viikonloppuna tutustumassa niin museoihin kuin niiden huikeaan tarjontaan. Tämä osa kertoo käynnistämme Mäntän keskustasta löytyvässä entisessä G.A. Serlachius Osakeyhtiön pääkonttorissa Gustafissa, joka on nykyisin avoinna uteliaiden katseille museon muodossa.

Elämää ja tarinoita 

Vuonna 1934 rakennetussa funkkistyylisessä pääkonttorissa upea arkkitehtuuri sekä yllättävät ja palkitut näyttelyt yhdistyvät talon värikkääseen ja osin inhimilliseen historiaan. Jo sisäänkäynti on hulppea, pääovista ovat aikoinaan kulkeneet niin yhtiön johtajat kuin arvovaltaiset vierailijat, joihin kuuluivat mm. sen hetkiset valtionpäättäjät ja ministerit. Työläisillä ei näistä ovista sisään ollut asiaa.

Aula maalauksineen on kotimaan olosuhteissa poikkeuksellinen. Gösta Serlachius oli suuri taiteen ystävä, ja se myös näkyy rakennuksessa. G. A. Serlachius Oy:n syntytarina on maalattuna aulaa kiertävään 28 metriä pitkään friisiin eli välikerrokseen, puhumattakaan seinien taidemaalari Lennart Segerstrålen maalaamista valtavista freskoista Maa ja Metsä. Funkkistyyliset huonekalut korostavat tunnelmaa.

Vastassamme on opas joka ohjaa meitä syvemmälle Serlachiusten maailmaan, kunnes portaista kuuluu heleä ääni ja oikea oppaamme, tomera sihteeri nti Helga Kvist, ottaa tilanteen haltuun vieden meidät aikamatkalle 50-luvulle. Pilaamatta etukäteen mahdollista yllätystä, totean vain, että kannattaa ehdottomasti osallistua mukaan vuorovaikutteiselle ja dramatisoidulle noin tunnin kestävälle opasretkelle. Ties vaikka löytyisi retken myötä kävijälle uusi ammattikin…   Opaspalveluita järjestetään myös englannin, ruotsin ja saksan kielisinä.

Paperiperkele tempaa mukaansa

Gustaf-museo onkin tullut tunnetuksi tarinoistaan. Väkevä Paperiperkele-näyttely kertoo kauppaneuvos Gustaf Adolf Serlachiuksen tarinaa kuljettaen katsojaa kahdeksan kohtauksen reitillä tunnelmasta toiseen. Niissä puheenvuoron saavat Serlachius itse, hänen perheensä, vihamiehensä ja ystävänsä. Katsoja saa opasluurit korvilleen ja voi omassa tahdissa vaeltaa dramatisoiduista näyttelytiloista toiseen. Selväksi tulee, jos ei itse G.A. Serlachius ollut helppo tapaus, ei sitä ollut aikakausikaan jolloin metsäyhtiötä rakennettiin.

Alakerrasta löytyy myös apteekki, olihan G.A. Serlachius ennen Mänttään tuloaan Tampereella toimiva apteekkari.

Apteekkarin kauppahuoneen kävijät voivat omatoimisesti tai ohjatusti kokeilla vaikkapa vanhan ajan valokuvausta, myyntityötä tai yrttien tunnistamista. Kannattaa kokeilla myös Remington merkkisellä kirjoituskoneella kirjoittamista. Löytyykö näppäimistöltä huutomerkki?

Yläkerran kertomaa

Rakennuksen toisesta kerroksesta löytyy Gustafin veljenpojan Göstan työhuone. Gösta jatkoi setänsä viitoittamalla tiellä ja kun Gustafin maallinen matka päättyi vuonna 1901, Gösta Serlachiuksesta tuli yhtiön toimitusjohtaja vuonna 1913.  Toimitusjohtajan koivuviilutettu työpöytä harvinaisine telefooneineen, puukaiverretut senkit ja Mannerheimin reliefi seinällä henkivät vahvoja kansallisromanttisia piirteitä.

Serlachiuksen kerrotaan olleen edellä aikaansa myös siinä, että hän halusi kuunnella työntekijöitään. Kerrotaan, että hänen ovellaan kävi kuhina, kuka oli hakemassa yhtiön matalakorkoista lainaa ja kuka kertomassa omista urasuunnitelmistaan. Parhaimmillaan Serlachiuksen palkkalistoilla työskenteli 10 000 henkilöä, joten huoliakin taisi olla lähes yhtä paljon. Tosin Serlachius tuki työntekijöitään, lainojen myöntämisen lisäksi, hän perusti Mänttään sairaalan ja koulun sekä rakennutti useita yhteisöä hyödyttäviä rakennuksia kuten Mäntän klubin ja kirkon.

Pääjohtajan huoneen vieressä sijaitsee johtokunnan huone. Huoneessa olevissa huonekaluissa toistuu koivuviiluiset kuviot sekä kotimainen taide, joka oli Serlachiukselle sydämen asia. Serlachiuksella oli mielessä perustaa Mäntän keskustaan taidemuseo, jossa hänen mittava taidekokoelmansa saisi arvoisensa puitteet. Suunnitelmat olivat jo hyvin pitkällä kunnes vuorineuvos Serlachius kuoli yllättäen Helsingissä 18.10.1942.

Lennart Segerstrålen maalaama fresco Metsä.

Entinen pääkonttori siirtyi Gösta Serlachiuksen vuonna 1933 perustetun taidesäätiön omistukseen vuonna 2000. Yleisölle museo avattiin mittavan peruskorjauksen jälkeen vuonna 2003. Siitä tuli taidesäätiön toinen museo. Ensimmäinen museo oli Joenniemen kartanossa, jonka alakerrasta osan vuorineuvoksetar Ruth Serlachius luovutti yhdessä Gösta Serlachiuksen perillisten kanssa taidesäätiön käyttöön museotiloiksi. Museo avattiin 26.8.1945 maamme kahdeksantena taidemuseona. Ja loppu on historiaa!

Museohuumaa ja kokeilun iloa!

Kaiken kaikkiaan käynti Gustafissa on mieltä avartavaa. Vaikka vanhan metsäjätin vaiheet eivät niin kiinnostaisikaan, on näyttelyt toteutettu niin, että samalla tulee sukeltaneeksi osaksi kotimaamme historiaan. Olivat aikalaiset mitä mieltä Serlachiuksista tahansa, kukaan ei voi väheksyä tekoja joita erityisesti G. A. Serlachius teki niin pienen Mäntän kuin sen ihmisten hyväksi. Ja siinä samassa kasvatti yrityksestään maailmantason paperijätin.

Perusnäyttelyt ovat tehty niin ovelasti, että kierrokseen ja apteekin työpajaan jää koukkuun. Kannattaa varata kunnolla aikaa museossa kiertelyyn. Näyttelyt sopivat interaktiivisuutensa vuoksi myös perheen nuorisolle.

Työpajoja ja kulttuuria

Museotoiminnan lisäksi Gustaf-museo on aktiivisen kulttuurityön keskipiste. Museossa järjestetään kaikille avoimia luentoja, seminaareja, konsertteja, työpajoja, teatteriesityksiä sekä muita kulttuuritapahtumia.

Esimerkiksi alakerran työtilassa on mahdollista osallistua mukaan työpajoihin, joissa pääsee testaamaan kuinka paperinteko onnistuu käytännössä.

Näyttelyt

Gustaf-museossa ovat esillä Paperiperkele- ja Apteekkarin kauppahuone-pysyväisnäyttelyt.

Tulossa

Olli ja Bucklan – Ehrströmien elämä ja taide näyttely Gustaf ja Gösta museoissa 26.1.2019–12.1.2020.

Olipa kerran, tässä paikassa 23.2.2019–16.2.2020.

Vinkki!

Myös autottoman on mahdollista päästä helposti Serlachius museoille!

Serlachius-bussi liikennöi Mänttä-Vilppulan ja Tampereen välillä aina museon aukiolopäivinä: talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin ja kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä.

Menopaluu Tampere–Mänttä–Tampere: Aikuiset 25 € (aikuisen menopaluulippu oikeuttaa 5 € alennukseen normaalihintaisesta museoiden pääsylipusta). Opiskelijat ja eläkeläiset 20 €. Lapset (4–11-v.) 12,50 €

Katso lisätiedot täältä!

Pääsylippujen hinnat

Aikuiset 10 €, eläkeläiset 7 € ja opiskelijat 7 €. Alle 18-vuotiaille lapsille on vapaa pääsy.

Museoiden yhteislippu oikeuttaa sisäänpääsyyn Gösta- ja Gustaf-museoihin.

Gustaf on avoinna

Talviaikaan 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11.00–18.00. Kesäaikaan 1.6.–31.8. joka päivä klo 10.00–18.00.

Osoite: Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *