Ravintola Gösta, Mänttä-Vilppula

*Blogijuttu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Ravintola Göstan kanssa

Viime vuosina Mänttä-Vilppulasta on kuulunut kummia, taide-elämysten lisäksi paviljonki Gösta on noussut kulinaristien huulille. Mistä on oikein kyse? Tästä oli käytävä ottamassa selvää menneen Mänttä-Vilppula visiitin aikana.

Ravintola Gösta

Taidemuseon Göstan paviljongin yhteydessä toimii upeat näköalat omaava Ravintola Gösta joka tarjoaa sesongin mukaisia makuja sekä paikallisista, laadukkaista raaka-aineista valmistettuja ruokia ympäri vuoden.

Ravintolan keittiömestari Henry Tikkanen on kokenut ja arvostettu alansa taitaja. Henry on saanut mm. Vuoden Kokki -tunnustuksen vuonna 2001 ja edustanut Suomea myös kansainvälisillä areenoilla.

Osumme ravintolaan ennen suurempaa ryhmää ja saamme valita paikkamme 85-paikkaisesta salista. Ei tarvinne kertoa, että pöytä järvimaisemilla vetää meitä puoleensa. Ravintola on kuin taideteos itsessään, suuret ikkunat antavat Joenniemen kartanon sisäpihalle ja voin kuvitella kuinka maisemat muuttuvat, niin sään kuin vuodenaikojen mukaan. Tänään on kipakka pakkaspäivä, pehmeä lumi on peittänyt kartanon maat ja aurinko vaeltaa pikkuhiljaa taivaan rannan taa, värjäten maiseman pastellin sinisillä sävyillä.

Ystävällinen henkilökunta tuo meille ruokalistan. Tarjolla on hampurilaisista blineihin ja voileipäpöydästä taidemenuihin. Pitkällisen harkinnan jälkeen päädymme neljän ruokalajin taidemenuihin, nimittäin menu on kalapainotteinen ja tuoretta kalaa ei tule syötyä liian usein. Vaihtoehtoina on kaksi taidemenua: kasvipainotteinen Elämä, taide ja kasvikset-menu (42€) sekä ajankohtainen Elämä, taide ja talvi-menu (49€). Menujen oheen olisi mahdollista tilata juomapaketti hintaan 27€/34€ jonka tällä kertaa jätämme ottamatta.

Taidetta lautasella

Ensimmäisenä pöytäämme tuodaan pussukassa talon leipää. Leipä on miellyttävän rapsakkaa, mutta samalla hyvin pehmeää. Alkukeitto tuodaan pöytään hyvin nopeasti, tarjolla on Ähtärinjärvestä pyydettyä madetta jota koristaa rapea ruislastu ja mätiä. Aivan ihanaa! Hiljaisuuden vallitessa, keitto ei kauaa lautasella viihdy. Tiedättekö tunteen kun kaikki on paremmin kuin hyvin? Tämä oli sellainen hetki. Ikkunoista lankeavat lumiset maisemat, keiton myötä leviävä lämpö sekä makunystyröitä hivelevät makuyhdistelmät saavat nauttimaan elämästä juuri nyt ja tässä.

Pikkuhiljaa ravintola alkaa täytyä muista museovieraista. Viereiseen pöytään saapuu suuri seurue joka viettää sydämellistä syntymäpäivää yhdessä. Mukava rupattelu täyttää tilan ja kun pahin nälkä on lannistettu, on aika tutkailla ravintolaa hieman tarkemmin. Ravintolan ainoan ikkunattoman seinän täyttää valtava maalaus Mäntän keskustasta. Maalauksen sinivalkoisella pohjalla olevat värit saavat mielikuvituksen liikkeelle.

Seuraavana pöytäämme tuodaan pistaasilla maustettua fasaaniterriiniä sekä erittäin ohueksi viipaloitua päärynää joka on marinoitu kuusenkerkillä. Fasaani on lähitilalla kasvatettua ja tuo pienen vivahteen ruokailuun myös Joenniemen kartanon historiasta. Aikoinaan nimittäin viereisen kartanon pihamaalla tepasteli fasaaneja. Niitä kasvatettiin kartanon väen herkuiksi. Pöytään tuodut annokset ovat kauniita ja hivelevät makunystyröiden lisäksi myös esteettistä silmää.

Pääruokana tarjoillaan mehevää kuhaa kasvispedillä. Kalan rapea nahka marinoidulla sipulilla on suussa sulavaa. Mainio annos kaiken kaikkiaan.

Taidemenun jälkiruokana tarjoillaan ihanan kirpeää karpalokreemiä, erittäin makeita karamellituulihattuja sekä keittiön omaa suklaajäätelöä. Pienet kukat koristavat annosta. Happaman karpalon, makean tuulihatun ja kylmän jäätelön liittona makuelämys on täydellinen. Samalla tyytyväinen vatsa ilmoittaa, että nyt ollaan niin täynnä, ettei edes teekupposta enää alas mahdu.

Ravintola Göstassa vietetyn 1,5h jälkeen en enää ihmettele miksi ravintolasta on alettu kuiskimaan myös pääkaupunkiseudun ruokapiireissä. Kauniit ja ruokaisat annokset, laadukas lähiruoka ja uskomaton miljöö, saavat hyppäämään ulos oravanpyörästä hetkeksi. Iso suositus!

Ravintola Gösta tarjoaa myös ryhmä- ja juhlapalveluita

Ravintola Gösta tarjoaa niin yksittäisille matkailijoille kuin ryhmille mahdollisuuden ruokailla Fine dining-tyyliin. Oli kyse kolmen tai neljän ruokalajin taidelounaista, kahvituksista tai illallisista.

Viehättävä Autereen tupa toimii kesäkahvilana sekä juhla-  ja kokoustilana.

Erilaiset kokouspaketit, läheisen Autereen tuvan juhlapalvelut tai Samppanjatasting Kartanon Viinituvassa, vain mielikuvitus on tilaisuuksiin esteenä. Mahdollisuus on myös lähteä mielenkiintoiselle makumatkalle jota siivittävät Akseli Gallen-Kallelan teoksista kumpuavat historialliset tarinat. Katso lisää täältä.

Vuoden aikana Ravintola Göstassa tapahtuu, luvassa mm:

14.2. Göstan ystävänpäivä, 3.3. Göstan laskiainen, 12.5. Göstan äitienpäivä, heinäkuussa perjantai-iltaisin klo 18.00 – 21.00 grilli-illat sekä 30.-31.8. Mänttä Food Festival – Klassikoiden juhlaa.

Ravintola Gösta on avoinna 1.9.2018 – 31.5.2019 tiistaista sunnuntaihin klo 11.00 – 17.00.

Osoite: Ravintola Gösta, Joenniementie 47, Mänttä.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *