Mäntän Uusi Teatteri, Mänttä-Vilppula

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä MUT:n kanssa

Mäntän uusi teatteri on mänttäläinen harrastajateatteri, johon kuuluu tällä hetkellä noin 20 aktiivista jäsentä. Teatteriyhdistyksen tarkoituksena on edistää näyttämötaideharrastusta ja toimia kotipaikkakuntansa sekä lähiympäristön teatteritarpeen tyydyttämiseksi ja näyttämötaiteen tason kohottamiseksi. Ja mikä onkaan mainiompi tapa viettää talvista kulttuuri-iltaa kuin käymällä teatterissa.

Kuva: Petra Lehtoväre.

Alkunsa Mäntän uusi teatteri sai tammikuussa 1987, kun kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Vilho Kauppisen tarmokkaasti ajama hanke kahden teatterin – Mäntän teatterin ja Mäntän työväen näyttämön – yhdistämisestä toteutui. Kauppinen toimi uuden teatterin puheenjohtajana vuoteen 1998 asti.

Paasilinna ja Ukkosenjumalan poika

Talvikaudella Mäntän Koskela-salissa esitetään viime vuonna edesmenneen Arto Paasilinnan kirjoittamaa sekä Janne Salmisen ohjaamaa Ukkosenjumalan poikaa.

”Maailma, on valloittamista varten: Suomen kansa ei enää usko omiin jumaliinsa, joten Ukkosenjumala lähettää poikansa Rutjan maan päälle käännyttämään kansaa takaisin vanhaan uskoon. Maanviljelijä Sampsa Ronkaisen hahmossa Rutja, Ukkosenjumalan poika, ryhtyy toimeen: lähtee Helsinkiin, hankkii ja saa itselleen opetuslapsia yhteiskunnan eri asteilta ja lopulta perustaa yksityisen mielisairaalan, missä hän opetuslapsineen salamavauhdilla tekee ihmeparannuksia ja muuttaa suomalaisten mielet jumalille otollisiksi. Kun työ on tehty, palaa poika takaisin isänsä, Ukkosenjumalan valtakuntaan.” (Marja Tuominen: Näytelmäluettelo 2000, SHT.)

Kuva: Petra Lehtoväre.

Vaikka Paasilinna kirjoitti romaaninsa jo vuonna 1984, aihe on edelleen hyvin ajankohtainen maassa, jossa usko ja uskominen ovat hyvin maallistuneet.

Kävimme katsomaan näytelmän ensi-illan Mänttä-Vilppulan taidekaupungissa.

Väkevää tulkintaa

Innokkaan ja hyvin antaumuksellisen teatteriryhmän esitys on hyvin väkevää katsottavaa, unohtamatta pilkettä silmäkulmassa. Ryhmä on tehnyt vuosia töitä yhdessä ja se kyllä näkyy. Näytelmässä olevilla näyttelijöillä on tupla- tai peräti triplarooli.

Kuva: Petra Lehtoväre.

Näyttelijöillä on lavalla hyvä olla ja se välittyy katsojalle hersyvänä huumorina. Paasilinnan tyylin omaista sarkasmia ja hienovaraista ivaa saavat osakseen niin kirkko, yhteiskunta kuin pieni luterilainen ihminenkin. Näytelmä etenee lennokkaasti ja henkilöhahmot ovat sopivissa määrin karikatyyrejä ollen silti uskottavia.

Muista pelätä Ukkosta.

Älä ole pienille paha.

Suojele elämää.

Kunnioita vanhoja ihmisiä.

Elä ihmisiksi.

Älä anna periksi.

Ukko Ylijumalan kuusi käskyä

Näyttelijätyöstä on erityisesti mainittava Ukkosenjumalan poikaa Rutjaa sekä Sampsa Ronkaista esittävä Harri Mäkinen, jonka roolityö on varmuudessaan ihailtavaa seurattavaa. Myös verotarkastaja Helinä Suvaskorpea esittävä Katja Loijas-Ahonen oli roolissaan ihanan tarmokas ja niin rakastettava.

Kuva: Marko Marin.

Mikäli kaipaat arkeesi nauruhermojen kutittelua, hyviä lohkaisuja sekä ajatonta viihdettä, suosittelen poikkeamaan Mäntän MUT:ssa!

Näytelmän kesto noin 2h, väliaika.

Esityspäivät: 31.1, 3.2., 7.2., 10.2., 12.2., 15.2 ja 16.2, klo 18.00.

Liput: 12€.

Osoite: Koskela-sali, Koskelankatu 2, Mänttä.

*Otsikkokuva: Petra Lehtoväre.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *