Metsämuseo, Parkano

Suomi on täynnä pieniä ja suuren yleisön tietämättömissä olevia kesämuseoita. Juhannusmatkalla päätimme oikein repäistä ja kääntyä ensimmäisen viitan kohdasta museoon, jos sellainen vastaan tulisi. Ja sehän sattui olemaan Parkanon metsämuseo.

Ajoimme noin kilometrin verran soratietä, ennen kuin pääsimme museoalueen parkkipaikalle.

Metsämuseo ei valitettavasti ollut auki, mutta kiersimme museoalueen pihan vastaan tulleen perheen kehotuksesta. Perhe oli ollut museoalueella viettämässä laatuaikaa virvelöiden ja makkaraa paistaen.

Metsämuseossa on katosten alla esillä erilaisia metsätyökoneita aina 1860-luvulta 1960-luvulle. Paljon nämä koneet eivät kaupunkilaiselle avautuneet, koska katoksissa ei valitettavasti ollut opaskylttejä metsätyökoneiden vieressä, joissa olisi kerrottu enemmän koneiden käyttötarkoituksista. Sentään vanhan reen ja tervatun veneen tunnistin… 😉

Näyttelyhalli.

Keskellä pihaa on näyttelyhalli, jossa olisi ollut Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin vuonna 2007 tuottama Polkuja metsään – luonnonsuojelunäyttely. Tämä näyttely jäi nyt valitettavasti näkemättä.

Nuotiopaikka on aivan järven rannalla.

Suurin anti visiitille tulikin Metsämuseon alueen kiertämisestä. Museo sijaitsee idyllisesti metsäkankaalla järven rannalla. Rantaan asti menee katettu polku, joten retki Metsämuseoon sopii myös rattaiden kanssa kulkeville tai liikuntarajoitteisille retkeilijöille. Rannasta löytyy uusi nuotiopaikka, laituri sekä laavu. Alueella on useita huusseja.

Museolta on mahdollista lähteä kiertämään kahden kilometrin pituista luontopolkua. Mikäli voimia ja aikaa on lähteä pidemmällekin kävelyretkelle, voi lähteä tetsailemaan Käpykintukan vaellusreittiä aina Käenkoskikeskukseen asti. Matkaa reitille tulee suuntaansa 7 kilometrin verran. Vaellusreitti myötäilee Kaidatvedet-järven maisemia.

Laavu.
Sauna.
Tukkilaiskämppä.
Hevostalli.

Mäkeä ylöspäin kävellessä alkaa suupielet kääntyä hymyyn, pienen nyppylän päältä löytyy ihanasti harmaantuneita hirsirakennuksia: sauna, metsäkämppä ja hevostalli. Rakennukset muodostavat pihapiirin, vain tukkilaisten hevoset puuttuvat ”kuvasta”.

Varsin mukavan nostalginen museo erittäin hienolla paikalla Parkanossa. Toivottavasti seuraavalla kerralla ohi pyyhältäessämme, museo on auki ja eväsmakkarat ovat mukana!

Metsämuseo on avoinna 14.6. – 6.8.2017 klo 11.00 – 17.00 keskiviikosta sunnuntaihin.

Pääsyliput 2€/aikuiset ja 1€/lapset.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *