Majatalo Onnela, Tuusula 

Ennen kuin aloin tutustua Tuusulanjärven matkailutarjontaan, en olisi ikinä uskonut kuinka monta hienoa ja ainutlaatuista taiteilijakotia ja yritystä eteeni tuleekaan.

Yksi näistä Tuusulanjärven mieleenpainuvimmista matkailuyrityksistä on Majatalo Onnela. Mikä sitten tekee Onnelasta sitten niin ainutlaatuisen? Minäpä kerron.

Majatalo Onnela pähkinänkuoressa

Kuten kaikilla Tuusulanjärven kohteilla on pitkä historia takanaan, ei Onnela tee tähänkään asiaan poikkeusta. Onnelan menneisyys nivoutuu yhteen sen omistajan neiti Johanna Sofia Björklundin kanssa. Hän sai tilan syntymäpäivälahjaksi vuonna 1905 täyttäessään 25 vuotta. Johanna toimi hovineitona Pietarin hovissa ja rakastui naimisissa olevaan venäläiseen upseeriin Paul Nikolajevitsh Shabelskiniin, joka oli hyvin rikas mies.  Tämä suhde oli monella tapaa tuhoon tuomittu.

Suhteen alkuaikoina Johanna ja Paul viettivät kesiään Onnelassa, talvisin Johanna toimi upseerin perheen kotiopettajana. Puutarha oli lähellä Johannan sydäntä ja Onnelan puistoalue saikin uuden ilmeen pietarilaisten puutarhureiden käsissä. Puistoon tuotiin eksoottisia kasveja, rakennettiin puro ja suihkulähde.

Vuoden 1917 vallankumous muutti kaiken. Johanna pakeni upseerinsa kanssa Onnelaan. Perässä seurasi upseerin vaimo. Suomessa Johanna oli ”ykkösvaimo” ja pian upseerin oikea vaimo Anastasja muuttikin pois Pariisiin. Upseeri oli menettänyt kaiken vallankumouksen pyörteissä ja rahahanat olivat tiukalla. Tällöin Johanna keksi alkaa vuokrata opiskelijoille ja taiteilijoille huoneita Onnelan täysihoitolasta. Tuusulanjärvi oli jo tuolloin kuuluisa niin ainutlaatuisista maisemistaan kuin maalle paenneista taiteilijoistaan, joten asukkaista ei ollut pulaa. Yksi merkittävimmistä Onnelan asukeista oli Eino Leino, joka pakeni Syvärannan huvilasta Onnelaan, koska hänen mielestään Syvärannan, nykyisen Lottamuseon ilmapiiri oli niin levotonta. Hän asui Onnelassa vuosina 1923 – 24. Onnelan Impivaara-huvilasta löytyy Leinolle omistettu huonekin.

Mitä sitten tapahtui Johannalle ja upseerille? Johanna rakastui itseään 18 vuotta nuorempaan kirjailija Unto Karriin. Upseeri oli mustasukkaisuudesta haljeta. Hieman ennen joulua vuonna 1935, Johanna piti railakkaat juhlat jossa syötiin ja varsinkin juotiin pitkän kaavan mukaan. Seuraavana aamuna upseeri löydettiin huoneestaan kuolleena. Syyksi kerrottiin sydänkohtaus, joka johtui mustasukkaisuudesta.

Upseerin kuoleman jälkeen Johanna sekosi täydellisesti. Hän ei osallistunut upseerinsa hautajaisiin, pukeutui pelkästään mustiin ja vietti yöt lukemalla venäläistä raamattua ullakkohuoneessa. Johanna joutui Kellokosken mielisairaalaan ja kuoli vuonna 1935. Upseerin perilliset myivät Onnelan Sokeain liitolle vuonna 1937.

Tämä joulukuinen synkkä yö kutkutti jo tuolloin aikalaisia. Yö ja sen aikaiset mystiset tapahtumat ovatkin jääneet historiankirjoihin selvittämättömänä Onnelan murhamysteerinä.

Majatalo Onnela tänään       

Onnela löytyy hieman piilosta suurien puiden takaa Tuusulan Rantatieltä. Ajamme Majatalo Onnelan pihalle. Päärakennus Toukola ja osa majoitusrakennuksista on rakennettu vuonna 1955. Nykyisin Onnelan omistaa Sokeain Ystävät ry. Majatalo Onnela on avoinna niin yritys- kuin yksityisasiakkaille erilaisten majoitus, ravintola- ja juhlapalveluiden tarjoajana. Onnela on tullut tunnetuksi myös poikkeuksellisen laajasta saunamaailmastaan.

Toukola.

Siirrymme Toukolan sisälle, vastaanottoaula on todella hieno. Tila on korkea, eikä ulkopuolelta voi millään aavistaa mitä seinät kätkee sisäänsä. Voin vain kuvitella miltä vastaanottotiskin yläpuolella roikkuvat valot iltahämärässä näyttävät.

Saamme oppaaksemme vierailun ajaksi myyntisihteeri Senja Hakalan, joka varmoin ottein luotsaa meitä eteenpäin. Aloitamme turneemme etuoikeutetusti alkuperäisestä Impivaara-huvilasta, josta koko Majatalo Onnelan tarina alkoi.

Impivaara-huvila.

Impivaarassa on kyse isosta hienosta huvilasta, joka nykyisin toimii niin kokous- kuin juhlatilana. Miljöö on intiimi hääjuhlien viettopaikka, joita kesäisin Impivaarassa usein järjestetäänkin. Huvila on remontoitu vanhaa kunnioittaen vastaamaan nykyisiä tarpeita. Alakerrassa on yksi isompi sali ja mm. ihana lasiveranta, josta saa ensi kosketuksen Tuusulanjärvelle. Yläkerrasta löytyy toinen Sali sekä Eino Leinon huone, punainen salonki sekä oleskelutilaa järvinäkymillä. Täällä jos missä on tilaa suurille ajatuksille!

Eino Leino-huoneen kirjoituspöytä. Tässäkö Leino runojaan rustaili?

Huvilassa on hienoja yksityiskohtia sekä huonekaluja, jotka näyttävät siltä, että ovat aina kuuluneet sinne kuten lasikuistin mahtava kaappi ja punaisen salongin tuoli. Jos et usko, niin käy katsomassa!

Pieni kokoustila sijaisee Jukolan päädyssä.

Seuravaksi suuntaamme katsomaan pientä 9 hengen kokoustilaa Jukola puuhuvilan päädystä. Täysin odottamaton paikka, ihanan rustiikkinen kokoustila! Jukola on rakennettu vuonna 1888 ja toimi aikoinaan Johannan lapsuudenkotina.

Matkaamme portaita pitkin alas rantaan, josta löytyy ensimmäinen saunamaailman rantasaunoista. Ei kuulkaas ole hullummat näkymät.

Saunan pukuhuone.
Suurempi saunoista.

Oven avatessa vastaan löyhähtää lempeä saunanlämpö. Edellisen illan jälkilämmöt kutsuvat nauttimaan saunasta. Välillä sitä unohtaa, että on tullut tutustumaan tiloihin eikä suinkaan nauttimaan niistä. Tämä oli juuri sellainen hetki. Rantasaunarakennuksessa ei ole vain yhtä vaan peräti kaksi saunaa, joista isoimpaan mahtuu 15 henkilöä ja pienempään 10 henkilöä. Saunasta pääsee suoraan rantaterassille sekä kahdelle laiturille, joista voi pulahtaa Tuusulanjärveen, kuten omalla mökillä konsanaan.

Kiinnostaisiko pieni melontasessio Tuusulanjärvellä? Majoittujien käytössä on soutuvene, kaksi kajakkia sekä kaksi inkkarikanoottia.

Nousemme mäkeä ylös ja ohitamme tumman pienen Männistön mökin, joka on suosittu erityisesti hääparien hääyönviettopaikkana. Myös vierailupäivänä mökki oli käytössä, joten emme päässeet sitä kurkistamaan. Mikäli mielenkiinto heräsi, vilkaise kuvia tästä linkistä.

Uusi Perkola.
Vastapäätä näkyy Sarvikallio.

Senja vie meidät kalliolle jonne on juuri rakennettu näköalapaikka Tuusulanjärvelle. Ja millainen paikka; tämä on suoraan kuin jostain satuhäiden vihkimisalttarista. Vieraat näkevät hieman alaspäin laskeutuvalta kalliolta niin mahdollisen hääparin Perkolassa kuin mahtavat maisemat Tuusulanjärvelle sekä viereiselle Sarvikalliolle, jolla aikoinaan kultakauden taiteilijat kävivät perheineen piknikillä. Iso huokaus. Täytyy tähän väliin todeta, että on etuoikeus päästä tutkimaan alueen matkailunähtävyyksiä, ja erityisesti tällöin kun sää suosii kulkijaa. En yhtään ihmettele miksi tältä järveltä on useampi kuin yksi maalaus aikoinaan maalattu.

Mutta takasin Onnelaan. Rannassa on kaksi Saunamaailman rantasaunaa; uniikki edustussauna Elvilä sekä uusimpana herkkuna vuonna 2013 rakennettu Jean Sibeliuksen nimeä kunnioittava Jannen sauna. Valitettavasti blogini kannalta katsottuna, kaikissa saunoissa oli vierailupäivänämme toimintaa, joten emme päässeet niitä vilkaisemaan. Seuraa kuitenkin mukanani, Jannen saunaan saat vielä loppukesän aikana tuntumaa blogistin oman käyttökokemuksen myötä.

Vuorossa oli vilkaista millaisia majoitusvaihtoehtoja Majatalo Onnelassa on nimensäkin puolesta tarjolla. Astelimme Tammisto-rakennukseen ja pääsimme ensiksi käymään sviitissä jossa on niin oma sauna, tuplasuihkut kylpyhuoneessa kuin patiokin. Huoneen varustuksessa on pyritty keskittymään viihtyvyyteen, sviitissä on mm. Unikulman ergonominen parivuode, suomalaista laatua olevat kylpytakit sekä teevalikoima. Silmiin kävi puinen Siivousta kaivataan-kyltti. Miten mainio keksintö!

Sviitin sänky.
Sviitin sauna.

Seuraavaksi pääsemme kurkistamaan Comfort-huoneeseen. Myös täällä on Unikulman vuoteet. Huoneiden hintaan kuuluu vakiona wifi. Comfort-tason huoneita Onnelassa on yhdeksän.

Standart-huoneen varustusta.

Viimeisenä vilkaisemme Standart-huonetta, joita kuuluu kymmenen Onnelan valikoimaan. Huone on selkeästi riisutuin malli edellisiin verrattuna, mutta hyvin valoisa ja selkeä. Myös näissä huoneissa on Unikulman vuoteet, televisio, kylpyhuone ja wifi.

Tammisto-rakennuksessa on myös sisäsaunaosasto, joka lämpiää majoittujille pyynnöstä arki-iltaisin sekä viikonloppuisin.

Kiinnostaisiko pyöräretki? Majoittujien käytössä on kuusi polkupyörää.

Onnela tarjoaa myös erilaisia ohjelmapalveluita sekä kesä- että talvikaudelle. Pääset mm. selvittämään kuuluisaa Onnelan murhamysteeriä. Mikäli kultturellinen ohjelmatarjonta on enemmän mieleesi, voit myös ryhmäsi kanssa osallistua Aleksis Kiven kierrokselle, jossa kierrätte Aleksis Kiven kuolinmökin pihapiirissä, Erkkolassa sekä Syvärannan huvilassa. 100v. Suomen juhlavuoden kunniaksi on tarjolla myös erityinen 100v. retkipaketti.

Tässä vaiheessa vierailumme Onnelassa alkoi olla loppumaisillaan, ja toivotimme Senjalle oikein hyvää työpäivän jatkoa. Kävelimme vielä hetken Onnelan vehreässä pihassa ahmien niin auringon paistetta kuin alueen ilmapiiriä. Uskon totisesti, että tässä miljöössä syntyy niin suuria ajatuksia kuin ikimuistoisia kokemuksia.

*Blogijuttu on tehty yhteistyössä Majatalo Onnelan kanssa.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *