Bosgårdin kartano, Porvoo

Vain 15 kilometrin päässä Porvoon vanhasta kaupungista ja 45 km päässä Helsingin keskustasta sijaitsee Bosgårdin kartano. Bosgårdin tila tunnetaan pääkaupunkiseudulla orgaanisesti kasvatetusta naudanlihasta, yritys- ja juhlapalveluista, tilakaupan tuoreista antimista sekä grilliravintolan maukkaista lounaista.

Bosgårdin kartano lyhyesti

Ensimmäiset maininnat Bosgårdin tilasta löytyy historian kirjoista jo 1200-luvulta. Vanha kartanon päärakennus on sittemmin palanut ja rakennettu uudestaan 1800-luvulla.

Kartanon pihapiiristä löytyy viehättäviä rakennuksia useilta vuosisadoilta. Kartanon puutarhasta löytyy myös Suomen oloihin harvinainen ns. Pyhä puu, tammi joka on yli 300 vuotta vanha.

Bosgårdin karja ja luontopolut

Kartanon nykyinen elinkeino on karjankasvatus luonnonmukaisilla, eettisillä ja ympäristöystävällisillä menetelmillä. Yrityksen vetovastuu on vuodesta 2012 ollut Aarne Schildtillä ja Marcus Walshilla. Bosgårdissa pääsee uniikille ruokamatkalle suoraan maatalosta ruokapöytään, nimittäin nautoihin ja eläinten luonnonmukaisiin elinolosuhteisiin on mahdollista tutustua joko itsenäisesti tai opastetusti pitkin kartanon maita kulkevien kolmen luontopolun avulla.

Lyhin luontopoluista on 0,6 km pituinen kulkien läpi kartanon pihan ja rakennusten. 1,5 km pituisella luontopolulla pääsee tutustumaan laiduntaviin eläimiin sekä maalaistalon elämään.

Pisin kartanon luontopolku on 4 km mittainen ja vie edellä mainittujen kohteiden lisäksi retkeilijän tutustumaan Natura-alueelle, kartanon luonnonmukaisesti kasvavaan metsään, mehiläistuotantoon sekä kartanon mailta löytyvään Husholmenin muinaislinnaan. Luontopolkujen varrelta löytyy piknik-pöytiä sekä mahdollisuus tutustua alueen kasvustoon ja eläinlajeihin selkeiden opastaulujen avulla.

Luontopolkujen varrelta löytyy myös lammashaka jossa pääsee rapsuttelemaan täysihoidossa olevia kartanon kesävieraita.

Luontopolut ovat maksutta avoinna jokaiselle. Mikäli kaipaat ryhmäksi kanssa opastusta, yhteystiedot löydät tämän linkin takaa.

Bosgårdin tilakauppa ja grilliravintola

Vanhan navetan uumenista löytyy tilakauppa jossa myydään kartanolla kasvatettujen nautojen lihaa sekä paikallisia herkkuja. Kaupan Valikoimista löytyy mm. vakuumipakattujen lihojen lisäksi salamia sekä erilaisia makkaroita. Samassa yhteydessä toimii pieni grilliravintola jossa voi maistaa keväästä syksyyn Bosgårdin kuuluisan grilliravintolan luomuksia. Myös vegetaristit ovat menussa huomioitu.

Tilakaupan tiloissa pääsee myös tutustumaan mehiläistuotantoon hyvin läheisesti, nimittäin rakennuksen ikkunassa on mehiläisyhdyskunta joka jatkaa tauotonta työtään yhdyskunnan hyväksi. Hunajaa on lisäksi tilakaupan valikoimissa myynnissä.

Tilakauppa on avoinna 27.6. – 12.8. keskiviikosta lauantaihin klo 11.00 – 18.00 sekä sunnuntaisin klo 11.00 – 16.00.

Juhlatilaa yrityksille ja yksityisille

Kartanon vanhassa heinävintissä, navetan yläkerrassa järjestetään nykyisin juhlia ja yritysten tilaisuuksia. Tilaa juhlijoille on 150 hengen verran. Lisäksi kartanon perinteiseen tyyliin sisustetussa päärakennuksessa on istumapaikkoja 70 juhlijalle. Päärakennuksessa järjestetään vuosittain myös erilaisia tapahtumia jonne jokainen vierailija on tervetullut. Katso tämän linkin takaa lisää mm. Äitien- sekä isänpäivän lounaista.

Pihapiirissä olevasta rakennuksesta löytyy lisäksi B&B-majoitusta muutamalle juhlijalle.

Vanhan navetan parsille on mahdollista tutustua myös yksityisten juhlien ulkopuolella mm. Country illan aikaan. Katso lisätietoa tapahtumasta tästä.

Mikäli suunnittelet retkeä perheellesi tai tapahtumaa yrityksellesi ja haluat tutustua uniikkiin maalaismiljööseen arvokkaiden puitteiden sekä luonnonmukaiseen arvojen saattelemana, suosittelen ottamaan suunnaksi Bosgårdin kartanon Porvoossa!

Bosgårdin osoite: Bosgårdintie 68, 06200 Porvoo.

 

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Kävitte sitten sukulaisiamme (tosin kaukaisia sellaisia) katsomassa 🙂
    Bosgårdhan taas on ollut Schildt-suvun hallussa 1950-luvulta alkaen ja tapaamme käydä siellä silloin tällöin ihan turistina, kuten tekin. Sukukokous siellä pidettiin kait viimeksi niinkin kauan sitten kuin keväällä 1988.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *