Olympia, Kreikka

Tämän kesän Kreikan roadtripillä vierailimme useassa maan Unescon maailmanperintökohteessa. Yksi näistä oli Olympían kylä Peloponnesoksen niemimaalla Kreikassa. Täällä katsotaan alkaneen Antiikin Olympiakisat.

Muinaiset Olympiakisat lyhyesti

Antiikin olympialaiset järjestettiin Zeus-jumalan kunniaksi. Ensimmäiset tunnetut urheilukisat järjestettiin vuonna 776 eaa. ja kisat jatkuivat ainakin vuoteen 393 jaa.

Lähes 650-vuotisen kisaperinteen aikana kisat pidettiin joka neljäs vuosi heinäkuun lopussa. Olympialaiset kestivät laajimmillaan viisi päivää.

Olympiakisojen urheilulajeihin kuului pelkästään yksilölajeja, ei laisinkaan joukkuelajeja.  Lajeja oli mm. stadionjuoksu sekä muita juoksulajeja, vaunukilpa-ajot ja muita hevosurheilulajeja, pituushyppy, keihään- ja kiekonheittoa, painia ja nyrkkeilyä. Kisojen keskeisimmät tapahtumapaikat olivat Olympian stadionilla sekä Hippodromilla.

Kisoihin osallistui suuri joukko poikia sekä miehiä sen hetkisestä kreikkalaisesta maailmasta. Naisille oli järjestetty oma Heran kunniaksi kilpailtu yksipäiväinen kisatapahtuma ennen varsinaisia miesten olympialaisia.

Viidentenä eli viimeisenä kisapäivänä voittajat palkittiin ja seppelöitiin Zeuksen temppelin edessä. Olympialaiset päättyivät suuriin juhliin jossa olympialaisten eri lajien voittajat perheineen olivat kunniavieraina. Olympiavoittajat olivat juhlittuja sankareita joista kirjoitettiin runoja ja lauluja. Erityisesti he toivat kunniaa omille vanhemmilleen.

Kisoja seurattiin jo tuolloin suurella mielenkiinnolla. Kisakatsojia kerrotaan olleen Olympiassa parhaimmillaan 40 000 ihmistä. Urheilijoiden ja heidän taustajoukkojensa lisäksi paikalle saapui politiikkoja, filosofeja, kauppiaita, oraakkeleita sekä varkaita. Varsinaisesta kansanhuvista kun oli kyse.

Unescon maailmanperintökohde: Muinainen Olympia

Muinaisella Olympia-alueella on kolme mielenkiintoista museota; Olympian arkeologinen museo, Olympian kaivausten historian museo sekä Olympian kisojen historian museo sekä vanha arkeologinen raunioalue. Alueen vieressä on nykyinen pieni Olympia-kylä joka on täysin keskittynyt turismin ympärille. Kylässä on lukuisia pieniä ravintoloita sekä kauppoja jotka myyvät matkamuistoja. Pieniä majoituskohteita ja muutama isompi hotelli löytyy kylästä myös.

Olympia lisättiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1989.

Maailmanperintökohde on avoinna joka päivä klo 8.00 – 20.00.

Pääsyliput: 1.4. – 31.10. aikuiset 12€ ja alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. 1.11. – 31.3. aikuiset 6€. Pääsylipun hinnalla pääsee kaikkiin alueen museoihin ja ne ovat voimassa yhden vuorokauden. Katso poikkeavat päivät tämän linkin takaa.

Olympian kamaralla

Saavuimme kylään jo edellisenä iltana. Varsinainen Olympia-kylä on nopeasti kierretty. Kylää halkoo yksi pääkatu joka on koristeltu Olympia- sekä nykyisiin kisoihin osallistuvien maiden lipuilla. Suomen lippua ei kadulta kylläkään löytynyt.

Suunnistimme ostamaan pääsyliput ja marssimme Olympian Arkeologiselle alueelle. Alueelle pääsee vielä sisälle 15 minuuttia ennen porttien sulkemista ja onkin varsin mielekästä käydä raunioalueella illalla kun aurinko ei paahda täydeltä terältä. Lämpötila kun hätyyttelee heinäkuussa 40 asteen luokkaa.

Olympian Arkeologinen alue ei ole valtava ja on helposti käveltävissä. Raunioiden päälle ei pääse ottamaan kuvia vaan museovahdit puhaltelevat pilleihin hyvin herkästi. Kivet on matalilla naruaidoilla eristetty kävelypoluista. Kivien lomassa asuinpaikkoja pitävät niin erilaiset liskot kuin käärmeetkin, joten myöskään sen vuoksi niille ei ole suositeltavaa mennä. Näimmepä alueella yhden käärmeenkin, nimittäin Dahl’s whip snakeksi kutsutun luikeron.

Kuuluisin alueen raunioista on aikoinaan 40 000 katsojaa kerännyt stadion tai se mitä siitä on jäljellä. Myös Zeuksen temppelin rauniot ovat kuuluisa kuvauskohde. Kaiken kaikkiaan raunioalue on opastekylteillä hyvin merkitty, mutta tarvitaan aika paljon mielikuvitusta jotta osaa hahmottaa muinaisen Olympian sekä sen kisojen aikaisen tunnelman.

Seuraavana aamuna lähdimme aamu-uinnin jälkeen Olympia Village Resort & Spasta muutaman sadan metrin päähän maailmanperintökohteelle. Mikäli hotelli kiinnostaa, piakkoin hotellista on tulossa arvostelu.

Vaikka aamu oli aluillaan, oli jo todella kuuma, mukaan kannattaa todellakin ottaa hatut sekä vesipullot vaikkakaan alueelle ei saa viedä syömistä tai juomista. Tästä selviää sillä, että laittaa vesipullon reppuun (museoalueen oppaan neuvo) ja ottaa sen pois porttien jälkeen. Reppuja ei tutkita.

Aloitimme museokierroksemme alueen parkkipaikan viereisestä Olympian kisojen historian museosta. Alueelle oli tullut jo kuusi bussiryhmää, linja-auton ikkunat paljastivat, että retkeilijät olivat tulleet risteilyaluksilta.

Olympian kisojen historian museo

Olympian kisojen historian museo toimii hienossa uusklassisessa rakennuksessa, joka on valmistunut vuonna 1888. Rakennuksessa toimi alun perin Olympian arkeologinen museo, joka oli Kreikan ensimmäisiä maakunnallisia museoita ja myös ensimmäisiä museoksi alun perin rakennettuja rakennuksia. Nykyisin ko. museo löytyy alhaalta laaksosta.

Rakennus kunnostettiin vuosina 1999 – 2004 Ateenan olympialaisten alla, ja siihen perustettiin Olympian kisojen historiaa erittelevä museo. Museo avattiin uudessa toiminnassa 24. maaliskuuta 2004.

Museon näyttely esittelee kisojen sekä antiikin kreikkalaisen urheilun yleistä historiaa esihistorialliselta ajalta 1000-luvulta eaa. aina antiikin ajan lopulle saakka.

Museossa on iso, hulppea sali jonka vierustaa kiertää esineet. Mukana on patsaita, keramiikkaa sekä mosaiikinpalasia. Löydökset on kerätty sieltä täältä Kreikan museoista ja jokaisen esineen kohdalla historia on sidottu johonkin olympialaisissa olleeseen lajiin. Salin lisäksi museossa on pari käytäväsalia ja ne on nähty hyvin nopeasti.

Museon jälkeen kävelemme alas arkeologisen alueen pohjoiselle puolelle.

Ohitamme Olympian kasvitieteellisen puutarhan joka on hieman villiintynyt ja jatkamme matkaa jo aiemmin mainitulle Olympian arkeologiselle museolle.

Olympian arkeologinen museo

Olympian arkeologinen museo on yksi Kreikan merkittävimmistä arkeologisista museoista. Se esittelee Olympian raunioalueelta löydettyä pääosin antiikin aikaista esineistöä.

Museon varsinaisiin näyttelytiloihin kuuluu vestibyyli (eteisaula) sekä 12 näyttelysalia. Kokoelmiin kuuluu mm. 14 000 pronssiesinettä, aseita, veistoksia sekä terrakottapatsaita. Museon yhteydessä toimii myös pieni matkamuistomyymälä sekä kahvila.

Olympian arkeologinen museo on tehty hyvällä maulla ja sopii hyvin miljööseensä. Museo on historiallisten esineiden lisäksi täynnä turisteja jotka ovat hakeutuneet sisälle tehokkaan ilmastoinnin sekä museon mielenkiintoisen annin vuoksi.

Valtaosa museon esineistöstä on viereiseltä arkeologiselta alueelta löytyneitä aarteita joka tekee museosta varsin mielenkiintoisen. Tulee mieleen, että kuinka suuret patsaat ovat voineet löytyä maasta ja kuinka arkeologit ovat saaneet kasattua patsaita ja erilaisia astioita kuin palapelin palasia konsanaan.

Olympian arkeologinen museo on alueen museoista paras niin selkeän esillepanon kuin varsin miellyttävän ilmastoinnin vuoksi. Museossa vierähtää helposti tunti jos toinenkin. Suosittelenkin käymään ensin tässä museossa ja vasta sen jälkeen arkeologisella alueella. Näin mielikuvitus saa lisää täytettä!

Muinaisen Olympian alueella vierailuun kannattaa varata koko päivä jos toinenkin, sen verran on alueella mielenkiintoista näkemistä. Sekä erityisesti silloin jos on olympialaisista ja historiasta kiinnostunut tai jos on liikenteessä pahimpaan turistiaikaan, jolloin on luvassa myös jonkin verran jonoja.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *