Joulutunnelmaa etsimässä Viking Gracella

Marras-joulukuun vaihde on aikakautta jolloin pieni reissu tekee enemmän kuin hyvää. Samanaikaisesti laivayhtiöiden jouluiset buffeepöydät tarjoavat parastaan. Miksipä ei yhdistäisi nämä kaksi elementtiä?

Kuva: Viking Line.

Kävimme testaamassa Turusta lähtevän Viking Gracen, joka tarjoaa monipuolisia mini- ja viihderisteilyitä Itämeren aalloilla.

Talvinen Turku ottaa uneliaasti kävijät vastaan

Turun läpi ajaessamme jouluvalot oli vasta sytytetty ja liikenteessä oli varsin vähänlaisesti ihmisiä. Täl`puolen jokkee ajaessamme ohitse vilahteli niin Aurajoki kuin sen varrelle rakennetut uudet rakennukset. Turun linna myhäili talvisessa pimeydessä menneiden vuosisatojen hymniä. Vaikka entinen tamperelainen olenkin, olen aina tykännyt Turusta, niin nytkin vaikka kesäinen hälinä ja kansainvälinen puheensorina ovat poissa.

Turun linnan takaa kajastelee molempien suurien laivayhtiöiden valot. Jätämme auton parkkipaikalle jossa on mahdollista parkkeerata vuorokauden verran. Onneksi tulimme ajoissa, nimittäin parkkipaikat ovat satamassa aina kortilla.

Viking Grace on puettu jouluasuun

Viking Grace on satamassa lyhyen ajan, jona aikana puretaan edelliset matkustajat autoineen, siivotaan hytit, täydennetään varastoja sekä otetaan seuraavat risteilymatkustajat kyytiin. Laivaan pääsee noin klo 20.40 ja laiva lähtee kohti Tukholmaa klo 20.55. Logistisesti noin puolen tunnin maissaoloaika käytetään hyvin tehokkaasti hyväksi!

Jokaisen matkustajan matkakorttiin on laitettu portti jolta laivaan pääsee. Näin erikerroksissa sijaitsevat hytit ovat lähempänä kutakin porttia ja matkustaja pääsee lähes suoraan omaan hyttikerrokseensa. Oma hyttimme sijaitsi kannella 8, jonne lähin portti oli numero 5.

S4 hytti on valoisa.

Hyttimme oli S4 eli Seaside neljäksi. Luokitus vastanneen ennen käytössä olevia A luokan-hyttejä. Hytti oli väritykseltään vaalea sekä varsin hyväkuntoinen kovasta kulutuksesta huolimatta. Hytissä oli kerrossängyt neljälle, ikkuna, tv ja hiustenkuivaaja.

Olimme varanneet ruokailun Joulubuffetista, Buffet Aurorasta klo 21.00. Hieman kiirusta sai pitää vaatteidenvaihdon kanssa, ennen kuin pääsimme 10. kannelle murkinoimaan. Laivan käytävät sekä ravintolat edustoineen olivat koristeltu jouluasuun joka tuo iloista fiilistä muuten niin tummiin ikkunoista heijastuviin näkymiin.

Herkkua monenmoista

The Buffetin anti on tänä vuonna ruotsalaisen kokkimaajoukkueen suunnittelemaa. Myös pienet risteilymatkustajat on otettu huomioon lapsille suunnitellulla erillisellä joulupöydällä. Tämän on suunnitellut Ruotsin juniorikokkimaajoukkue.

Tarjolla on herkkuja jokaiselle suulle 26.12.2018 asti. Mikäli tarjonta kiinnostaa, kurkkaapa tämän linkin takaa löytyvää listausta.

Henkilökohtaisesti perinteiset laatikot, mehevä joulukinkku ja lukuisa määrä erilaisia lisukkeita tyydyttivät suurimman nälän. Pöytäseurueessa iloittiin tuoreesta muikunmädistä sekä Janssoninkiusauksesta joka puuttui viime vuonna joulubuffeesta. Onneksi ruotsalaisten kanssamatkustajien toiveita kuultiin ja kiusaus lisättiin takaisin valikoimaan mukaan.

Mikäpä joulu se sellainen olisi, jossa ei olisi tarjolla makeita herkkuja! Jälkiruokapöytä notkui pientä ja isompaa naposteltavaa. Mitäpä sanot omenakanelisorbetista lämpimän kinuskikastikkeen ja kirsikoiden kera? Aveciksi suklaamanteleita jotka oli pyöritelty lakritsijauhossa. Mmmm…

Keikkaa pukkaa

Vaikka sitä kuinka etukäteen päättäisi, että nyt en syö itseäni ähkyyn, niin silti siinä käy niin. Vaihtoehtoina oli käpertyminen hyttiin peiton alle tai visiitti yökerhossa jossa olisi luvassa mm. iskelmäyhtye Hurma. Pieni visiitti kaksikerroksisessa Club Voguessa ei tee pahaa.

Tiesitkö muuten, että Viking Grace sijoittui toiseksi Tavastian jälkeen Suomen paras keikkapaikka kilpailussa? Eikä suinkaan suotta; suuri lava, oma PA- ja valojärjestelmät, tarvittavat teknikot ja varsin vastaanottava yleisö takaavat varsin päheet puitteet mille tahansa kotimaan staralle. Viking Gracen viihdetarjonta on jaettu jokaiselle illalle; alkuviikko on omistettu iskelmälle ja tanssimusiikille, torstaina bileillään ja perjantaina sekä lauantaina lavalle astuvat listaykköset artisti- ja bändilistoilta. Ei muuten hullumpi idea, keikan jälkeen voi astella hyttiinsä ilman narikka- tai taksiruuhkia ja nukkua halutessa vaikka iltaseitsemään. Tämän linkin kautta löytyy seuraavien kuukausien artistikattaus.

Hetken vilkuilin Club Voguen 18-metristä baaritiskiä ja Hurmaa kunnes suuri haukotus vei mukanaan ja vetäydyin muun porukan joukkoon lokoisaan hyttiimme.

Tukholma lasien takana

Merenkäynti oli koko reissumme ajan todella tyyntä. Ja ihmeissäni heräsin vasta Tukholmassa, esim. käynti Ahvenanmaalla jäi yöllä näkemättä.

Tähän vaikutti suuresti esimerkiksi se, ettei hyttikäytävällä kuulutettu saapumisia tai lähtöjä, ja laiva oli muutenkin varsin hiljainen. Syykin tähän löytyi, luin internetistä, että Viking Grace on nykyisin hyvin energiaystävällinen alus. Laivassa käytetään vähäpäästöistä nesteytettyä maakaasua jota tankataan Tukholman päädyssä. Muilla laivoilla tuntuva dieselmoottoreiden rytkytys on vaihtunut hyvin tasaiseen kyytiin. Lisänä Gracella on laivan kannella toimiva suomalaisen yrityksen innovaatio – roottoripurje. Näin alus saa roottoripurjeen myötä tuulta allensa. Sähkömoottorin pyörittämä putkilomainen roottoripurje tuottaa ilmapaine-eroilmiön, joka työntää alusta eteenpäin.

Kuva: Viking Line.

Jos alus ei Turun päässä kauaa oleile, sama juttu toistuu Tukholman päässä. Nesteytettyä maakaasua tankataan parinkymmenen minuutin ajan eli noin kolmasosan tankeista ja taas mennään.

Oli aika lähteä aamupalalle. Johan sitä ehtikin tulla yöllä nälkä. 😉 Valitsimme aamiaispaikaksi erikoisaamiaista tarjoavan, kannelta 11. löytyvän Oscar a la carten. Aamiainen alkoi lasillisella kuplivaa, jonka tällä kertaa jätin ottamatta. Olihan tilaa jätettävä laivan aamiaistarjonnalle.

Marjashotit avasivat päivän mukavasti.

Oranssin auringon noustessa tyynen meren pinnalta, usvan pyyhkäistäessä takavasemmalle, ilmassa oli jotain erikoista jouluntaikaa.

Aulat ja hyttikäytävät ovat oman värisensä

Samaisesta internetistä löytyi tieto, että Gracen kolme aulatilaa on täysin oman värisiä, myös hyttikäytävät on tunnistusta helpottamaan tehty erikoisia yksityiskohtia. Esimerkiksi 8 kannen hyttikäytävillä oli kokolattiamatto jossa oli kiviä sekä lankkulaituri. Kerroksen tunnuseläin oli sudenkorento.

Laivan sisutus on suunnittelutoimisto dSign Vertti kivi & Co:n käsialaa. Myös erilaisiin valoratkaisuihin on nähty vaivaa, esimerkiksi laivalla on valoissa täysin oma vuorokausirytmi.

Aamulla valo on seesteistä ja suurista ikkunoista tuleva luonnonvalo on suuressa asemassa. Iltaisin valot vaihtuvat bilemoodiin, tarjolla on sähäköitä punaisen ja sinisen yhdistelmiä.

Ostoksia, ostoksia kotiin ja lahjoiksi

Laivalla on käytävä Tax free:ssä, ja mikäs se on Gracella käydessä kun kauppa muistuttaa jo enemmän tavarataloa kuin perinteistä laivashopia. Tarjolla on kemikaaliosaston lisäksi, vaatteita, Itämeren suurin kuohuviinimyymälä, namuja ja tuliasia jokaiselle sormelle. Mukaan lähtee väkisinkin kaikenlaista ”pientä”, vaikka tarkoitus oli vain käväistä kaupassa katselemassa. Viekoittelevat kosmetiikkajoulukalenterit lupailivat kaikkea pientä kivaa, ja eikö sellainen sitten kassan jälkeen pussiin sujahtanut, puhumattakaan muutamasta glögipullosta ja suklaarasiasta jotka tulevaa joulupöytää pääsevät koristamaan.

Hieman myöhässä tuli mieleen, josko kävisi Spa- ja Wellness-kylpylässä kaunistautumassa. Kun saunaosastolle pääsin, oli kyseisen päivän kosmetologi- ja hieronta-ajat jo menneet. Tilaa olisi vielä ollut viihtyä sauna- ja allasosaston altaissa, mutta tiukka 24€ hinta kahdesta tunnista, sai pyörtämään päätöksen. Ensi kertaan sitten jätän tutustumisen mm. yrttisaunaan ja lumiluolaan. Kylpyläosasto on avoinna klo 10.00 – 23.00 Suomen aikaa.

Lekottelun ja herkuttelun kyllästämänä saavumme takaisin pimeää Turkuun. Risteily oli varsin ihana irtiotto arjesta ja laskeutuminen joulunodotukseen!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *