Serlachius-museot, Mänttä-Vilppula

Yksi tämän vuoden kotimaan museoiden must-näyttelyistä on eittämättä Banksy. A Visual Protest. Yksi signaali tästä on jo se, että kun Serlachius-museot laittoivat keväällä näyttelyn vierailuajat internetiin kaikkien varattavaksi, vierailuajat loppuivat alta aikayksikön. Onneksi joka päivä pääsee kymmeniä vierailijoita näyttelyyn mukaan, vaikka vierailuaikaa ei olisikaan etukäteen saanut. Olimme yksi näistä. Lähdimme Mänttään ottamaan selvää, miten homma etenee.

Taidemuseo Gösta.
Pientä jonottamista vaille valmis

Olimme jonossa ensimmäisten joukossa museon avautuessa. Ensimmäinen iloinen yllätys tuli vastaan heti museoon sisäänpäästyä, taidemuseo Göstan näyttelyt ovat tänä kesänä maksuttomia.

Pääset Banksyn lisäksi katsomaan Kartanon klassikot näyttelyä, jossa on huima kattaus jokaisesta historiankirjasta tuttuja maalauksia kuten Akseli Gallen-Kallelan Symposion. Tästä näyttelystä lisää hetken päästä.

Akseli Gallen-Kallela: Symposion.

Taidemuseo Gösta on ottanut myös jonottajat huomioon. Banksyn näyttelyä ennen on numeroituja ”laatikoita”, joille mahtuu kaksi henkilöä istumaan. Tarjolla on lisäksi käsidesiä sekä kertakäyttöisiä maskeja. Ja jos olet jonon loppupäässä, voit käydä odotellessa katsomassa myös Jani Leinosen tilateoksen nimeltään Totuus – The Truth. Tilataideteos on nähtävillä 5.9. asti.

Käytännössä vierailuaikansa etukäteen varanneet pääsevät näyttelyyn ensin ja mikäli paikkoja jää, jonosta pääsee mukaan näyttelyyn. Näyttelysali tyhjennetään vierailijoista tasatunnein eli jos pääset tasatunnin kohdalla sisään, sinulla on tunti aikaa tutustua Banskyn tuotantoon.

Banksyn kapina ei tunne rajoja

Serlachius-museo kuvaa Banksy-näyttelyä näin: ”Hän on Bristolista kotoisin oleva, virkavaltaa vuosikaudet pakoillut katutaiteilija, jonka henkilöllisyyttä ei edelleenkään tiedetä. Hän on kapinoitsija, jonka kaupallisuutta irvailevista teoksista keräilijät maksavat nykyisin huippuhintoja.

Banksy. A Visual Protest -näyttely esittelee maailman kuuluisimman katutaiteilijan, jonka visuaalisesti taidokkaat ja purevat teokset sisältävät myös inhimillisyyttä ja lämmintä huumoria. Milanolaisen 24 Ore Culturan kanssa yhteistyössä toteutettava näyttely tuo Banksyn tuotantoa ensimmäisen kerran näin laajasti Suomeen.” Taiteilija ei ole näyttelyä itse auktorisoinut, joten se ei ole ns. virallinen Banksyn näyttely.

Näyttely alkaa kuvakokoelmalla graffiteista. Onpa mukana myös pieni palanen seinääkin.

Kuva: Serlachius-museot, Sampo Linkoneva.

Varsinaisen näyttelysalin seiniä kiertää lukematon määrä teoksia, levynkansia, julisteita ja postikortteja. Mukana on myös videokollaasi. Merkittävimpien teosten vieressä on lyhyt teksti, jossa kerrotaan niin Banksystä kuin maailmantilanteista, joita Banksy on kuvillaan ”sohaissut”.

Yksi minulle uusista teoksista on kukkulan päälle vartiotornista kyhätty karuselli, jossa pyörii lapsia. Kuvassa lukee tarkkanäköinen teksti karkeasti suomennettuna: ”Vieraile historiallisessa Palestiinassa – Israelin armeija tykkäsi niin paljon ettei koskaan lähtenyt!” Katso teoksesta kuva täältä.

Jos mittaa teosten suosittavuutta kävijämäärissä, yksi eniten katsojia keräävä taulu on eittämättä yksinkertainen teos ”Girl with balloon”, jossa pienen tytön kädestä pääsee punainen sydämenmuotoinen ilmapallo irti. Tuossa teoksessa on jotain todella oivaltavaa ja jokainen jolle on kyseinen tapahtuma lapsena käynyt, tietää miten lopulliselta se tuntuu. Kyseinen teos aiheutti taannoin Sotheby`sin taidehuutokaupassa maailmanlaajuisen sensaation, kun juuri 1,4 miljoonalla dollarilla myyty teos  silppusi itse itsensä. Katso lisää täältä.

Banksy. A Visual Protest-näyttely on nähtävillä taidemuseo Göstassa 10.10.2021 asti.

Upea Kartanon klassikot näyttely

Oletko koskaan vieraillut Pariisin Louvressa tai Pietarin Eremitaaksessa ja mennyt kuuluisien taiteilijoiden lukemattomista maalauksista hieman ”sekaisin”? No sitten tiedät, mitä on tänä kesänä odotettavissa myös Göstan kartanossa. Nimittäin varsinaisen kartanon puolella museovierailija löytää varsinaisen kultasammon.

Seinä toisensa jälkeen kutsuu tutustumaan niin vanhojen eurooppalaisten taiteen klassikoihin kuin Suomen kultakauden taiteilijoiden töihin. Taulujen ja teosten määrä on suorastaan läkähdyttävä. Halosta, Gallen-Kallelaa, Schjerfbeckiä, Simbergiä, Järnefeltiä, Edelfeltiä, Thesleffiä, jne. Löytyypä joukosta myös ranskalaisen impressionisti Claude Monetin maalaus.

Henkilökohtaisesti yksi teos monen joukosta sykähdyttää, nimittäin Gösta Serlachiuksen taidesäätiö hankki syksyllä 2019 kokoelmiinsa Hugo Simbergin maalauksen Köynnöksenkantaja (1905), joka kuuluu Tampereen tuomiokirkon köynnöksenkantajapoikia kuvaavan lehterikaiteen maalauksen esitöihin. Ja miten tämä minuun liittyy? No, menin Tampereen tuomiokirkossa naimisiin 90-luvulla.

Akseli Gallen-Kallela: Väinämöisen lähtö.

Kesällä 2021 mainiosti nimetyssä paperisalongissa nähdään harvoin esillä olevia teoksia muun muassa Akseli Gallen-Kallelalta. Mukana Kalevala-aiheisessa kokonaisuudessa ovat muun muassa Kullervon sotaanlähtö (1897), Joukahaisen kosto (1897) sekä Väinämöisen lähtö (1895).

Kartanon klassikot-näyttely jatkuu kartanon yläkerrassa ja mustien verhojen taakse on todellakin lupa mennä.

Serlachius-museot ovat avoinna

1.6.–31.8. joka päivä klo 10.00 – 18.00 ja 1.9.–31.5. tiistaista sunnuntaihin klo 11.00 – 18.00.

Osoite

Taidemuseo Gösta, Joenniementie 47, 35800 Mänttä.

Helen Schjerfbeck: Hiihtäjätär.

Ps. Käythän samalla reissullasi katsomassa myös taidemuseo Gustafin tarjonnan!

*Artikkelin otsikkokuva: Serlachius-museot, Sampo Linkoneva.

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *