Barbaarista kidutusta-näyttely, Bratislavan kaupunginmuseo

Vuonna 2016 Bratislavan vanhan kaupungintalon kellariin avattiin Barbaarista kidutusta-näyttely. Näyttelyyn on koottu eurooppalaisen kidutuksen historiaa 1700 – 1900 luvuilta. Nähtävillä on kopioita käytetyistä kidutuslaitteista erittäin kuvaavien opastekstien kera.

Araneus ja Sebastian Wadyckin tuottama näyttely kiersi useita Euroopan kaupunkeja ennen päätymistä Bratislavan kaupungintalon kellariin pysyväisnäyttelyksi. Kellaritiloissa on 54 mahdollisimman aidon näköistä kidutuslaitetta. Esimerkkejä on otettu historiallisista dokumenteista ja oikeusasiakirjoista sekä museoiduista kidutuslaitteista. Mukana on muun muassa kehto, siveysvyöt sekä Nurembergin neitsyt-laite, joka kansankielessä tunnetaan paremmin Iron Maidenina.

Varsinaiseen näyttelyyn on lisätty kopioita puolalaisista keskiaikaisista kidutusvälineistä.

Pääsymaksut: aikuiset 5 €, lapset 6-14 vuotiaat ja opiskelijat 2,50 € ja perhelippu (kaksi aikuista ja alle 14 v. lapsi) 10 €.

Pääsymaksun hinnalla pääsee kiipeämään kaupungintalon torniin, tutustumaan vakionäyttelyihin sekä kurkistamaan ihmismielen kauheuksiin Barbaarista kidutusta-näyttelyn tiimoilta.

Museo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 10.00 – 17.00. Lauantaisin ja sunnuntaisin museon ovet ovat avoinna klo 11.00 – 18.00.

Osoite: Stará radnica/ Old Town Hall – Primaciálne námestie 3, 811 01 Bratislava.

Karua vankisellien kerrontaan

Päädymme sattumalta Barbaarista kidutus-näyttelyyn. Päämääränämme oli vierailla kaupungintalon tornissa sekä katsoa läpi kaupungin museon anti. Juuri kun olimme lähdössä pois, museo-opas viittoo meitä jatkamaan matkaamme alakertaan. Meillä ei siis ollut etukäteisinfoa alakerrasta olevasta näyttelystä ennen kaupunkiin saapumista.

Lievä kosteuden ja homeen haju tarttui nenään sitä mukaan kun kävelimme ahtaan porraskäytävän portaat alas kaupungin keskiaikaiseen vankilaan. Jo ensimmäiset opastekstit saavat ymmärtämään, mihin olemme oikein saapuneet.

Näyttelytila toisensa jälkeen kertoo karua kieltä ihmismielen raakuudesta. Englanniksi olevat opastekstit on höystetty yksinkertaisilla kuvilla jotka antavat omalle mielikuvitukselle tarpeeksi osviittaa. Usean laitteen vieressä on aidoista oikeusasiakirjoista poimittuja tietoja, milloin noitana milloin kätyrinä, vangittujen henkilöiden viimeisistä kohtalon päivistä.

Lähes kaikki kellarissa olevat laitteet ovat olleet hitaasti tappavia, lukuun ottamatta epämukavaa siveysvyötä, jalkapuuta tai juorukellonaamaria.

Kokoelmaa katsoessa ei jää epäselväksi, että eurooppalaisen kidutuksen historia on ollut erittäin raaka ja verinen. Syytetyksi saattoi joutua jos syytetty osasi rohdoilla parantamisen taidon, omisti väärän värisen kissan tai hiukset tai vain oli päättävien tahojen (kirkon) mukaan muusta ihmismassasta poikkeava. Ihon kylmiä väreitä lisää näyttelyn kuvien lisäksi autenttinen miljöö keskiaikaisilla vankiselleillä.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *