Rauma

Raumalle Turusta päin saavuttaessa ei voi olla huomaamatta tien oikealle puolelle jäävää Rauman vesitornia ja sen RAUMA-aiheisia tekstejä. Olen sukuloinut vuosikymmenien ajan Raumalla, mutta jostain syystä vesitorni on jäänyt käymättä. Tänä kesänä lähdimme ex-tempore lounaalle tornin huipulle.

Hieman tornin historiaa

Nykyisen Bertel Saarnio suunnitteleman vesitornin paikalla oli aiemmin Lars Sonckin suunnittelema vesitorni. Vanha vesitorni 400 m3:n koettiin riittämättömäksi kasvavan kaupungin tarpeisiin ja vuonna 1964 nykyisen vesitornin, joka valmistui vanhan vesitornin ympärille, nosti juomaveden kokonaistilavuuden 2 400 m3:n.

Vesitorni sijaitsee 30 metriä merenpinnan yläpuolella. Vesitornissa on näköalatasanne ja ravintola 66,5 metriä merenpinnan yläpuolella. Ravintolaan pääsee tornin eteläsivulla olevalla hissillä tai hissikuilun ympäri kiertävän portaikon kautta. Näköalatasanne kiertää koko tornin ympäri.

Vesitorni on avoinna ravintolan aukioloaikojen mukaan. Sky lounge Torni: maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 10.00 – 22.00. Keskiviikkona klo 10.00 – 24.00, perjantaisin klo 10.00 – 02.00 ja lauantaisin klo 11.00 – 02.00. Sunnuntaisin torni on suljettu.

Näköalatasanteella vierailu on maksutonta.

Osoite: Vesitornintie 2, 26100 Rauma.

Ylväät maisemat

Ajamme 250 metriä mäkeä suoraan vesitornin pihaan. Ihan hirveää ruuhkaa ei näytä tornissa ainakaan autojen lukumäärästä katsottuna olevan vaikka on heinäkuun lomasesonki meneillään. Tosin toisin kuin monessa muussa kohteessa, vesitornin pihalla on runsaasti tilaa, oli sitten allasi matkailuauto tai polkupyörä. Pihalla on muutama patsas sekä suuntaviitta muihin Euroopan suurkaupunkeihin suuren maailman malliin.

1950- ja 1960-lukujen taitteessa vesitorninmäelle rakennettiin myös vesiaihekokonaisuus. Vesi virtasi altaita pitkin putouksina alaspäin, osa vesiaiheen altaista on edelleen nähtävissä. Valitettavasti vesiputousjärjestelmä poistettiin käytöstä 2000-luvun alussa, sillä allas oli rikkoontunut ja vuoti läheisten kerrostalojen rakenteisiin.

Astelemme vesitorniin ja hissiaulassa hissiin. Hissi taitaa olla suoraan 60-luvulta, mutta turvallisesti kuljettaa ylös lähes 67 metriin.

Ravintolatilat ovat ovien takana kuten myös näköalatasanne. Suuntaamme kulkumme ensimmäiseksi sinne. Kesätuuli löyhyttelee hiuksia katetun katon alla. Näköalatasanteelle ovat löytäneet ilmatiensä myös pulupariskunta, jotka risukasasta päätellen ovat suunnittelemassa tasanteen nurkan omimista pesäkseen.

Maisemat yli Rauman kaupungin aina merelle asti ovat huikaisevat. Aurinko leikkii kaukana meren aalloilla ja kaikkialla on hyvin seesteistä. Hieman maisemaa pilaavat Rauman paperitehtaat joista harmaana nouseva savuvana kohoaa ylös taivaisiin. Myös 13 kilometrin päässä olevat Olkiluodon ydinvoimalat näkyvät kirkkaalla säällä.

Merenpuoleiselle tasanteelle tuulee kylmästi joten siirrymme sisälle ruokailemaan.

Raum o ain Raum

Vesitornin ravintolassa on tarjolla kuutta eri ruoka-annosta, hintaluokasta 7,50€ (keitto) – 14,00€ (pihvi). Ruoka on ihan ok lounasruoaksi, plussaa tulee valkoisista pöytäliinoista sekä pöytään tuoduista alkusalaateista.

Parasta ravintolassa ovat kuitenkin maisemat! Jos päivisin ne saavat huokailemaan ihastuksesta,voi vain kuvitella mitä ne olisivat pimeässä ilta-aikaan.

Alaspäin kuljemme rappuja alas. Tornista huomaa, että ihmiset tykkäävät kulkea tornissa ennemmin hissillä. Ikkunasyvennysten laastit ovat kärsineet ja siellä täällä ikkuna-aukoista on irronnut hieman isompiakin kimpaleita. Myös siivoojaa täällä portaikossa kaivattaisiin kipeästi.

Alas päästään 207 portaan jälkeen. Vaikka vesitornin kunto ei ehkä ole kaikkein parhain, kannattaa Raumalla olleessa käydä vesitornissa vierailulla, harvoin kyseisiin paikkoihin pääsee pääsymaksutta. Yläilmoista saa myös hyvä kuvan pitsistään tunnetusta pienestä ja varsin matalasta Rauman kaupungista.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *