Rouen, Ranska

Luoteis-Ranskassa Seine-joen rannalla sijaitsee idyllinen Rouenin kaupunki. Rouenilla on takanaan pitkä ja rikas historia, jonka katsotaan alkaneen roomalaisten Rotomagus -nimisestä siirtokunnasta.

Nykyisin kaupungin keskiaikaisilla kaduilla on nuorekas tunnelma suuren yliopiston myötä ja kerääpä alue vuosittain myös tuhansia historiannälkäisiä turisteja luokseen. Yksi syy vierailijoihin on Jeanne d`Arc ja hänen viimeiset elinpäivänsä.

Jeanne d’Arcin kohtalonpäivät

Jeanne d’Arc:n, tunnetaan myös Orléansin neitsyenä, tarina vie meidät 1400-luvulle Ranskan ja Englannin sotaan. Sinänsä tarina voisi tapahtua vaikka tänä päivänä ja onkin esimerkki niin naisten sisäisestä voimasta kuin vallanhimoisesta petturuudestakin.

Jeanne d’Arc syntyi köyhään perheeseen pienessä Domrémyn kylässä Koillis-Ranskassa. Hän näki jo pienestä pitäen näkyjä, joissa häntä kehotettiin pelastamaan Ranska miehittäjien kynsiltä.

Ja niinpä lukutaidoton ja syvästi uskonnollinen Jeanne, isänsä vastustuksesta huolimatta, lähti pelastamaan isänmaataan. Eipä aikaakaan, kun hän oli kruununprinssi Kaarle VII hovissa Chinonin kaupungissa. Vanhaan ennustukseen vedoten, hän sai käyttöönsä ruostuneen miekan sekä yhden armeijan joukko-osaston joka taisteli hyvin voitokkaana d`Arcin johdolla. Niin voitokkaana, että Kaarle VII kruunattiin lopulta Ranskan kuninkaaksi.

Erinäisten vaiheiden jälkeen Jeanne d’Arc jäi Compiègnen taistelussa burgundilaisten vangiksi. Kuningas Kaarle VII ei edesauttanut Jeannen vapauttamista ja lopulta burgundilaiset myivät hänet englantilaisille 10 000 dukaatin summasta. Jeanne kuljetettiin miehitettyyn Rouenin kaupunkiin odottamaan oikeudenkäyntiä. Häpäisyn ja nopean oikeudenkäynnin jälkeen Jeanne d’Arc poltettiin roviolla kerettiläisenä 30. toukokuuta vuonna 1431. Hänen tuhkansa siroteltiin Seine-jokeen.

Kaupungissa on lukuisia kohteita joissa voi tutustua tarkemmin Jeanne d’Arcin tarinaan.

Historial Jeanne d`Arc

Kaupungin yksi must see -kohde on Jeanne d`Arcin tarinaan keskittyvä  Historial Jeanne d`Arc museo. Museo sijaitsee Rouenin vanhassakaupungissa arkkipiispan talossa, jolla oli myös Jeannen tarinassa merkittävä rooli. Nimittäin kyseisessä rakennuksessa pidettiin oikeudenistunto, jonka tuloksensa julistettiin Jeannen kuolemantuomio. Parikymmentä vuotta myöhemmin samaisessa rakennuksessa hänen maineensa myös puhdistettiin.

Erittäin perusteellisessa opastuksessa kerrotaan Jeanne d`Arcin tarina alusta loppuun asti. Tarinaa kuljetetaan pitkin vanhan rakennuksen kellareita, korkeita huoneita ja ullakoita. Opastuskierros on hienosti toteutettu, tarina heijastetaan visuaalisesti seiniin ja lattioihin Jeannen ”aikalaisten” kertomusten siivittämänä. Tarinat ovat peräisin Jeanne d`Arcin kuoleman jälkeen vuonna 1455 tehdystä puolueettomasta paavi Calictus III:n määräämästä tutkinnasta, jonka jälkeen d`Arcin maine puhdistettiin.

Vuonna 1920 d`Arc julistettiin katolilaisten pyhimykseksi paavi Benedictus XV:n toimesta.

Jeanne d` Arcin tarinasta on tehty lukuisia elokuvia ja muistoesineitä.

Historial Jeanne d`Arc on hieno kokonaisuus. Museovierailu vie noin parisen tuntia. Rakennuksessa on pieni museokauppa ja ilmaiset lokerikot tavaroille.

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10.00 – 19.00. Pääsyliput 10.50€ aikuiset ja alennusliput 7.50€. Alle 6 -vuotiaat lapset pääsevät museoon maksutta.

Osoite: 7, Rue Saint romain, 76000 Rouen.

Jeanne d’Arc torni

Ranskan kuningas Filip II Augustuksen vuonna 1204 rakennuttamasta Rouenin linnasta on jäljellä enää vain tämä torni. Perinteisen muotoisessa tornissa on nähtävillä kolme huonetta ja ullakko. Torni on entisöity 1800-luvalla. Torni miehitettiin saksalaisten toimesta toisen maailmansodan aikana ja se toimi tällöin bunkkerina.

Kun Jeanne d`Arc tuotiin Roueniin vuonna 1431, hänen tyrmänsä sijaitsi juuri tässä tornissa. Tunnustusta varten häntä uhkailtiin kidutuksella, johon hänen kerrotaan vastanneen: ”Truly, if you have to pull my members and my soul from my body, I shall say nothing else; and if I say something to you, I would always say to you afterwards that you made me say it by force.”

Osoite: Rue Bouvreuil, Rouen.

Pyhän Jeanne d’Arcin kirkko

Rouenin keskustasta löytyy epätavallinen kirkko, joka on omistettu Jeanne d`Arcille. Vuonna 1979 rakennettu kirkko on erikoinen niin sisältä kuin ulkoa.

Ulkona katon muoto muistuttaa liekkejä, tosin myös lohikäärmeen figuuri käy mielessä. Sisällä olevat ikkunat on kierrätetty toisen maailman sodan aikana tuhoutuneesta renessanssiajan Saint Vincentin kirkosta. Vuonna 2002 Jeanne d`Arcin kirkko listattiin Ranskan historiallisten monumenttien joukkoon.

Kirkko sijaitsee Place du Vieux Marchélla, jonka torilla d`Arc poltettiin elävältä.

Pyhän Jeanne d`Arcin kirkkoon on ilmainen sisäänpääsy ja se on avoinna kaikkina muina päivinä paitsi 25.12 ja 1.1.

Osoite: Place du Vieux Marché, Rouen.

Musée des Beaux Arts

Rouenista löytyy myös yksi Ranskan parhaimmista taidemuseoista. Napelonin määräyksestä vuonna 1803 perustettu Musée des Beaux Arts kätkee sisäänsä mm. Rubens`n, Caravaggio`n, Velázquez`n, Vouet`n ja Monet`n töitä. Kuuluisimpana ehkäpä juuri Claude Monet`n vuonna 1885 lähellä Givernyä maalaama Unikkopelto.

Koska Rouenissa ollaan, taidemuseossa on myös laaja kattaus eri taiteilijoiden näkemyksiä Jeanne d`Arcista maalausten ja patsaiden muodossa usean vuosisadan ajalta.

Taidemuseo on avoinna klo 10.00 – 18.00. Tiistaisin museo on kiinni. Museoon ei ole pääsymaksua.

Osoite: Museée des Beaux Arts de Rouen, Esplanade Marcel Duchamp, 76000 Rouen.

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Todella mielenkiintoista päästä kirjoituksesi kautta tutustumaan Roueniin ja kaupungin monipuolisiin Jeanne d’Arcia koskeviin nähtävyyksiin. Historial Jeanne d`Arc -museo kuulosti kiinnostavalta, aikalaisten kertomukset etenkin. En usko, että tulemme lähiaikoina kiertämään Ranskaa (jos kaukomatkat tulevat olemaan mahdollisia edes nykyiseen tapaan), joten nautin tästä virtuaalikierroksesta.

    1. Kiitos Marika kommentistasi!
      Historial Jeanne d`Arc -museo oli mielenkiintoinen kokonaisuus. Roueniin ihastuin. 🙂
      Vanhankaupungin ristikkotaloissa ja mukulakivikaduissa on sitä jotakin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *