Tallinna

Tallinnassa, hieman ydinkeskustan ulkopuolella, sijaitsee Kadriorgin kaupunginosa. Puiston, hienojen huviloiden ja kesäisten ulkoilmatapahtumien lisäksi siellä sijaitsee peräti seitsemän museota.

Kadriorgiin on helppo mennä esimerkiksi raitiovaunuilla nro 1 ja 3, joista osa on entisöity ja nimetty Viron historian merkkihenkilöiden mukaan esimerkkinä Konstantin, Johan, Jaan ja Julius.

Kävimme tutustumassa yhden talvipäivän aikana neljään museoon. Seuraavana juttua kyseisistä kohteista.

Kadriorgin taidemuseo  

Kadriorgin alueen keskiössä on tsaari Pietari Suuren 300 vuotta (vuonna 1718) sitten rakennuttama Viron ainoa barokkipalatsi. Palatsi nimettiin Pietari Suuren vaimon Katariina I:n kunniaksi Kadriorgiksi. Italialaisen arkkitehdin, Nicola Michettin suunnittelema palatsi ja sen runsaasti koristeltu pääsali ovat sekä Viron, että koko Pohjois-Euroopan barokkiarkkitehtuurin kauneimpia esimerkkejä. 

Kesäisin palatsin ympärillä kerrotaan olevan upea puistoalue. Puutarha jäljittelee Versaillesia puutarhaa, jossa on suihkulähteitä, aitoja ja kukkaistutuksia. Helmikuussa puutarha nukkui kuitenkin ruususen unta. 

Palatsissa sijaitsee Kadriorgin taidemuseo, joka esittelee Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelmaa – Länsi-Euroopan ja Venäjän taidetta 1500–1900-luvuilta. Perusnäyttelyssä on länsieurooppalaista ja venäläistä maalaustaidetta, grafiikkaa, veistotaidetta ja taide-esineitä. Alankomaiden taiteen perusnäyttelyssä on esillä mm. maailmankuulujen taiteilijoiden Jacob Jordaensin ja Leonard Bramerin töitä.

Museossa on upea pääsali jota kannattaa katsella pää kallellaan hieman pidempäänkin. Oma mielenkiinto keskittyi myös taideteoksiin jotka kuvaavat Tallinnaa pari sataa vuotta sitten. Hienoja, moniulotteisia maalauksia! Valitettavasti emme päässeet tutustumaan palatsin jokaiseen huoneeseen koska osa tiloista oli yksityiskäytössä. Palatsista on mahdollista vuokrata tiloja mm. juhliin.

Aukioloajat: tiistaina, torstaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00, keskiviikkona klo 10.00 – 20.00. Maanantaina museo on suljettu.

Pääsyliput: aikuiset 9€, opiskelijat ja koululaiset 7€ ja perhelippu 18€.

Osoite: Kadriorgin taidemuseo, August Weizenbergi tänav 37, Tallinn.

Mikkelin museo

Aivan Kadriorgin palatsin vieressä, tien toisella puolella sijaitsee Mikkelin museo. Kyseisessä rakennuksessa sijaitsee Johannes Mikkelin yksityiskokoelmalle omistettu museo.

Vuonna 1997 avatun Mikkelin museon perustana on keräilijän lahjoittama taidekokoelma.

Johannes Mikkelin (1907–2006) 1700–1900-luvun länsieurooppalaisen, venäläisen, kiinalaisen ja virolaisen taiteen kokoelma täydentää merkittävällä tavalla Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelmaa. 

Museossa on kaksi kerrosta. Alakerrassa on nähtävillä 30.4. asti taiteenkeräilijä Jakov Rubinštein kokoelma. Näyttely antaa monipuolisen kuvan venäläisestä taiteesta 1900-luvun ensimmäisellä kolmanneksella. Monet näyttelyssä edustetut taiteilijat joutuivat maksamaan taiteestaan vapaudellaan tai jopa hengellään. Rubinšteinilla oli myös tiivis side Viroon: hänen taidekokoelman ensimmäinen näyttely pidettiin Viron taidemuseossa vuonna 1966. Teosten joukossa on hauskoja pilapiirroksia aikansa poliitikoista, jotka varmastikaan eivät ole henkilöitä itseään naurattanut.

Yläkerrassa on hieno salonki jossa voi katsoa videon taiteenkeräilijästä. Museo on varsin nopeasti katsottu vaikka paneutuisikin tarkasti jokaiseen teokseen.

Museo on avoinna tiistaina klo 10.00 – 18.00, keskiviikkona klo 10.00 – 20.00, torstaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00. Maanantaisin museo on suljettu.

Pääsyliput: aikuiset 7€ ja perhelippu 14€. 

Osoite: Mikkelin museo, A. Weizenbergi tn 28, Tallinn.

Pietari I:n talo

Pienen kävelymatkan päässä Kadriorgin palatsilta sijaitsee yksi alueen mielenkiintoisimmista museoista. Kyseessä on pieni rakennus jossa aikoinaan sijaitsi Pietari Suuren kesäasunto. Pietarin talo eli ”vanha palatsi” on rakennus, jolla on jännittävä historia ajasta ennen kuin nykyinen Kadriorgin palatsi valmistui. Rakennuksessa ovat viettäneet kesälomaa vuoden 1714 jälkeen sekä Pietari I että Katariina I. 

Museon näyttelyn muodostavat olo-, ruokailu- ja makuuhuone, rakennettu ullakkokerros ja kellaritilat. Talo on sisustettu tsaarille ja hänen aikakauteensa kuuluneilla esineillä.Tosin esineet ovat ajan saatossa saaneet osumaan ja ne on restauroitu.   

Museo on Tallinnan vanhin. Se avattiin ihmisten ihmeteltäväksi jo vuonna 1806. Vuodesta 1941 museo on ollut osa Tallinnan kaupunginmuseota.

Pietari Suuren sänky.

Museokierros alkaa kellarista jossa pääsee katsomaan lyhyttä videota rakennuksen historiasta. Video on itse asiassa hyvin valaiseva. Se kertoo karua kieltään ihmisten käyttäytymisestä: entisaikojen museovieraat halusivat museosta palasen mukaan, joten niin Pietari Suuren tyyny kuin sängyn verhotkin revittiin palasiksi ja on vaihdettu. Video kertoo myös, että Pietari Suuren suunnittelemat rakennuksen laajennukset ovat ajan saatossa luhistuneet, näiden joukossa piharakennus ja sauna.

Rakennuksen keittiö on pikkuinen.

On mielenkiintoista ajatella, miten isoissa hienoissa tiloissa tottunut tsaari on valinnut varsin pienen rakennuksen kesäpaikakseen. Aikansa kesämökki! Iso suositus!

Museo on avoinna keskiviikosta lauantaihin klo 11.00 – 18.00 sekä sunnuntaisin klo 11.00 – 16.00.     

Pääsyliput: aikuiset 5€, lapset 4€ ja perhelippu 12€.

Osoite: Pietari I:n talo, Mäekalda tn 2, Tallinn.

Taidemuseo KUMU

Taidemuseo Kumu avattiin vuonna 2006 museokansan iloksi. Kumun tehtävänä on säilyttää ja auttaa ymmärtämään virolaista taidetta 1700-luvulta nykypäivään. Kumu sai nimensä nimikilpailun perusteella ja on lyhennelmä sanasta kunstimuuseum (suom. taidemuseo). Kumu on Viron taidemuseon päärakennus.

Kumun rakennus on suomalaisen arkkitehti Pekka Vapaavuoren käsialaa.

Museo on hieno kokonaisuus ja kerros toisensa jälkeen tarjoaa mielenkiintoista katsottavaa. Kuten tällaisissa isoissa taidemuseoissa on tapana, muutaman tunnin jälkeen maalaukset vilahtelevat silmissä ja ei oikein erota jyvää akanoista. Suosittelenkin käymään Kumussa useammin, jolloin voi kaikessa rauhassa ottaa vaikka kerroksen kerrallaan haltuun. 

Museossa on myös museokauppa sekä pieni kahvila josta voi ostaa leipiä, leivonnaisia sekä salaattiannoksia.

Museo on avoinna tiistaina ja keskiviikkona klo 10.00 – 18.00, torstaina klo 10.00 – 20.00, perjantaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00. Maanantaisin museo on suljettu.

Pääsyliput: aikuiset 12€, koululaiset ja opiskelijat 8€ sekä perhelippu 24€.

Osoite: KUMU, Weizenbergi 34 / Valge 1, 10127 Tallinn.

Edellä mainittujen neljän museon lisäksi alueelta löytyy: E. Vilden museo / Kastellaanirakennuksen galleria, Anton Hansen Tammsaaren kotimuseo sekä Mati Untin museo, joten katsottavaa riittää vaikka koko viikonlopulle.

*Otsikkukuvan maalaus on Alexey Bogolyubovin käsialaa ja kuvaa Tallinnan satamaa vuonna 1853. Taideteos löytyy Kadriorgin taidemuseosta.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *