Wien, Itävalta

Osoitteessa Berggasse 19, Wien sijaitsee Sigmund Freudille omistettu museo. Kyseisessä osoitteessa Freud perheineen asui ja työskenteli 47 vuoden ajan ennen kuin natsi-miehittäjät tyhjensivät kerrostalon omaan käyttöönsä vuonna 1938.

Kerros oli jaettu Freudin asunnoksi ja toinen puoli hänen ja tyttärensä Annan praktiikaksi. Kerrotaan, että Freudin psykoanalyyttinen menetelmä on syntynyt tämän kivirakennuksen seinien sisällä.

Museo perustettiin jo vuonna 1971, mutta se kuuluu niihin pieniin Wienin museoihin joihin ei ole suurempaa tungosta, vaikka Freud henkilönä mustetahra-menetelmineen onkin varsin tuttu. Museo on perusteellisesti remontoitu vuonna 2020.

Kohteessa

Wien tunnetaan museoistaan. Kaupungissa voisi viettää viikon niin, että joka päivällä vierailukohteena olisi jokin hieno ja suurenmoinen museo. On kuitenkin kiva astua turistivirtojen ulkopuolelle ja käydä jossakin kohteessa joka ei kuulu Top 5 kärkeen. Ja tällainen on Sigmund Freudin museo. 

Rakennuksen alakertaan, jossa Freudin aikaan sijaitsi lihakauppa, on nykyisin pieni museokauppa sekä kahvila. Samassa yhteydessä myydään museoon lippuja. Kellarikerroksessa sijaitsevat wc-tilat sekä ilmaiset säilytyskaapit. Museon tiloihin ei voi viedä reppuja tai isompia kasseja.

Museokauppa sijaitsee katutasossa.

Itse museo sijaitsee kolmannessa kerroksessa. Voi vain kuvitella, miltä Freudin asiakkaasta on tuntunut astella portaita ylös hoitotiloihin. Rappukäytävä ei ole isommin vuosikymmenten varrella muuttunut.

Freudin asuintiloissa on varsin yksinkertainen museovarustus. Vitriineissä sijaitsee Freudille kuuluneita esineitä, kirjallisuutta ja julkaisuja. Freudin sekä hänen perheensä tarinaa kerrotaan huoneesta toiseen siirryttäessä. Alkuperäisiä huonekaluja ei ole, mutta jokaisen huoneen seinällä on autenttinen valokuva josta voi tulkita, miltä kukin huone on 30-luvulla näyttänyt.

Huoneissa kerrotaan myös yksityiskohtia perheen elämästä. Esimerkiksi Freudin vaimon sisko Minna asui perheen kanssa. Hänen pieni makuuhuoneensa oli sijoitettu niin, että hän joutui kulkemaan sinne päivittäin Sigmundin ja hänen vaimonsa Marthan makuuhuoneen läpi. Tosin aikalaisten kertomusten mukaan Minna olisi ollut myös Sigmundin rakastajatar…

Asuinkerroksen toisella puolella, käytävän jakamana, sijaitsee Freudin vastaanotto sekä hoitotilat. Rappukäytävään antava ovi on raudoitettu sisäpuolelta. Hieman epäselväksi jää, pidetäänkö tällä menetelmällä potilaat sisällä vai ulkona.

Vastaanottohuone on entisöity vastaamaan 30-luvun ilmettä. Sisustuksen värimaailma on yllättävä. 

Hoitohuone on pikkuruinen muutaman neliön kokoinen tila. Infoteksti seinällä kertoo karua kieltään, nimittäin täällä Freudin pitkäaikainen taloudenhoitaja yöpyi sijaamallaan iltaisin patjan alleen. Luulisi jo aikanaan arvostetulla lääkärillä olleen tilaa ja rahaa majoittaa henkilökuntaan kuuluva henkilö hieman paremmin. 

Sigmundin jalanjäljillä seurasi hänen nuorin tyttärensä Anna, joka keskittyi lasten mielenterveysasioihin. Annan kerrotaan olleen aikaansa edellä. Hänen kahden huoneen kokoinen vastaanotto sijaitsee kadun puolella.

Museossa on kiertäviä näyttelyitä.

Vakituisen näyttelyn lisäksi, huoneistossa sekä yhtä kerrosta alempana on vaihtuvia näyttelyitä. Talon ylimmässä kerroksessa sijaitsee yksi Euroopan suurimmista psykoanalyysiin ja erilaisiin teorioihin keskittyvistä kirjastoista.

Yksi museon surullisimmista kohteista on pieni sisäportaikko joka kertoo karua kieltä rakennuksen asukkaista ja heidän kohtaloistaan vuoden 1938 pakkosiirtojen aikana. Suurimman osan maallinen matka päättyi tuolloin keskitysleireille. Kuten myös Sigmundin lempisiskon Estherin. 

Sigmund Freud perheineen pääsi viime tipassa pakenemaan Britteihin ennen keskitysleirikyydityksiä. Hän kuoli morfiinilla avustettuun eutanasiaan Lontoossa vuonna 1939 sairastettuaan pitkään suusyöpää.

Museo on avoinna keskiviikosta maanantaihin klo 10.00 – 18.00. Tiistaisin museo on suljettu.

Pääsyliput: aikuiset 14€, opiskelijat 8,5€ ja lapset alle 12v. pääsevät museoon maksutta. 

Osoite: Sigmund Freud museo, Berggasse 19, Wien.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *