Salla

Haluaisitko löytää oman piilopaikkasi Lapista? Olisiko toiveissa kohde jossa rinteissä tai hiihtoladuilla eivät päät kolise yhteen, olisi aavan erämaan ilmaa nuuhkittavaksi ja ehkä muutama kiva kohde tutkittavaksi.

Mitä jos lähtisit Sallaan, keskelle ei mitään?

Himomatkaajan Top 5 -kohteet talviseen Sallaan

Kohde 1. Sallan Sota- ja jälleenrakennusajan museo

Mikäli olet kiinnostunut historiasta ja erityisesti paikallishistoriasta on Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo sinulle alueen ykköskohde. Museo on myös hyvä paikka aloittaa Sallan tutkiminen.

Sallan Sota- ja jälleenrakennusajan museossa esitellään Sallan eli Kuolajärven historiaa 1900-luvun alusta aina 1960-luvulle asti.

Mukana näyttelyissä on mm. sota-aika, joka näillä seuduin oli hyvin levotonta, sekä sodan jälkeinen uudelleenrakennusaika, joka suuresta tarvikepulasta huolimatta yhdisti lujasta suomalaista kansaa.

Oman osansa museon annista saa myös Sallan perinteiset elinkeinot.

Museorakennuksessa sijaitsee näyttelytilojen lisäksi museokauppa ja -kahvila.

Pääsyliput

Aikuiset 5 €, eläkeläiset ja opiskelijat 3 € sekä lapset alle 12-vuotta ja sotaveteraanit pääsevät museoon maksutta.

Museo on avoinna tiistaista lauantaihin klo 10.00 – 17.00.

Osoite: Savukoskentie 12, 98900 Salla.

Kohde 2. Sallan sotamuistomerkit – Sotkan kellari

Ympäri Sallan laajaa kuntaa löytyy useita sotamuistomerkkejä ja -alueita, jotka kertovat Sallan sotaisasta historiasta. Mainittavia on esimerkiksi Paikanselän sotamuistomerkkialue, Jänkäjääkärien muistomerkki, Partisaanien uhrien muistomerkki sekä tietenkin Salpalinja.

Talvisin muistomerkkialueille on jalan aika hankala päästä, mutta yksi erottuu joukosta. Nimittäin talvellakin helposti saavutettava kohde löytyy läheltä nykyistä Sallatunturia, noin 10 kilometriä Kuusamon suuntaan menevän päätien vasemmalta puolella. Kyseessä on Sotkan kellari. Kellariin liittyy mielenkiintoinen tarina talvisodasta.

Talvisodan aikana Sotkan kellarissa lämmitteli 4 suomalaissotilasta, jotka venäläispartio yllätti. Yksi suomalaisista sotilaista yritti kellarista ulos tarkoituksenaan paeta, mutta pakomatka katkesi valitettavasti kellarin pihalle. Loput suomalaiset lukitsivat itsensä kellariin, venäläisten yrittäen tuhota heidät kellariin käsikranaatein. Suomalaiset tukkivat ilmanvaihtotorven repuillaan niin, että käsikranaatit räjähtivät kellarin laipiossa eivätkä vahingoittaneet suomalaisia.

Kellari on Sotkan ainoa talvisodasta säästynyt rakennus, ja se on entistetty 1996.

Kohde on avoinna ympäri vuoden ja on pääsymaksuton.

Kohde 3. Sallan havainnointipaikat

Sallassa on muutamakin hyvin hoidettu ja syystä mainitsemisen arvoinen luonnon havainnointipaikka. Ensimmäinen löytyy parin kilometrin päässä Kuusamon suuntaan Salla Ski Resortilta (navigaattoriin: Kaunisharjun p-paikka).

Kaunisharjun havainnointipaikka on katettu. Kohteessa ei ole tulistelumahdollisuutta, mutta paikka on mainio erämaisen luonnon havainnoimiseen.

Toinen havainnointipaikka löytyy ns. jängältä läheltä Salla Ski Resortia. Suoalueen yli kohti pohjoista sijoittuva luonnonilmiöiden havainnointipaikka on helposti myös talvisin saavutettavissa. Vierestä löytyy niin laavu kuin puuvarasto makkaranpaistoa silmälläpitäen.

Lähistöltä kulkee niin Ämmin polku 2,3 km kuin Metsäkuninkaan polku 4,5 km, joten jos lumikengät tai sukset tulivat mukaan, voi antaa vaelluspolkujen kutsua.

Havainnointipaikat ovat avoinna ympäri vuoden.

Kohde 4. Onkamon näköalapaikka

Onkamon näköalapaikka on pienen matkan päässä Sallasta. Talvisin näköalapaikalla käyminen on lumen vuoksi työlästä, mutta vaivan arvoista. Harjun päälle kiipeäjää odottaa hienot maisemat Onkamojärven yli Venäjälle. Täältä näkee aina vanhaan Sallaan ja siellä Rohmoiva- ja Sallatuntureille.

Osoite: Aja Onkamontietä noin 7 km päätieltä, käänny vasemmalle Ahontielle ja aja noin 150 m pienelle soramontulle. Paikalla on puinen opaste, ja näköalapaikka on harjun laella oikealla. Kävelymatkaa on noin 70 m. Paikalla on myös pöytä ja penkit.

Näköalapaikka on avoinna ympäri vuoden.

Kohde 5. Salla Ski Resort & Holiday Club Salla

Vuoden 2021 hiihtokeskukseksi valittu Salla Ski Resort kiehtoo ruuhkattomia rinteitä etsiviä. 15 rinnettä kutsuvat nauttimaan talven iloista. Sallan Hiihtokeskukselle on myönnetty myös Suomen Luonnonsuojeluliiton Ekokompassi-sertifikaatti.

Skishop & lipunmyynti avoinna päivittäin klo 10.00 – 18.00. Iltamäki tiistaisin ja perjantaisin klo 16.00 – 19.00. Katso hissilippujen hinnat täältä.

Kun kylmyys alkaa tuntua luissa ja ytimissä, alueelta löytyy Holiday Club Salla, jonka pienessä kylpylässä voi nautiskella elämästä samalla seuraten tunturin elämää suurien ikkunoiden kautta.

Samasta rakennuksesta löytyy myös Ravintola Revontuli, jossa tarjotaan kohtuuhintaisia lappilaisherkkuja kuten poronkäristystä ja rautua á la carte annoksina.

Kylpylä on avoinna maanantaista sunnuntaihin klo 14.00 – 20.00.

Osoite: Revontulentie 2, 98900 Salla.

Jos näiden kohteiden joukosta ei löytynyt miellekästä tekemistä, katso lisää inspiraatioita täältä.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Oltiin Sallassa syksyllä ruska-aikaan. Todella kivalta ja rauhalliselta vaikuttava paikka. Me patikoimme paljon, mutta paljon muutakin tekemistä Sallassa varmasti olisi. Kävimme katsomassa myös Kullaojan vesiputouksen, joka oli oikein hieno, vaikka ajomatka sinne oli varsin hankala.

    1. Kiitos kommentistasi Mikko!
      Salla on varmasti varsin erilainen, eri vuodenaikoina. Nyt osalle ”nähtävyyksistä” ei ollut menemistä runsaan lumen vuoksi joka varmasti on talvea rakastavien mielestä aivan ihanaa. Kuten kommentissasi sanoitkin, Salla on hyvin rauhallinen kohde, verrattuna moneen muuhun paikkakuntaan jossa on hiihtokeskus.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *