Rooma, Italia

Rooma, tuo elokuvistakin tuttu ikuinen kaupunki, tarjoaa suunnattoman paljon ainutlaatuista nähtävää matkailijalle. Voidaankin sanoa, että koko kaupunki on yhtä suurta Unescon maailmanperintökohdetta. Jos olet Roomassa ensimmäistä kertaa ja matkasi kesto on pitkän viikonlopun verran, tässä käytännön vinkit viiteen nähtävyyteen joita ei todellakaan kannata reissullasi ohittaa. Ja mikä parasta, voit käydä mielikuvamatkalla kaupungin kuuluisimmissa kohteissa jo paljon ennen matkaasi!

Varoituksen sana jo tähän alkuun, suurimpien matkailunähtävyyksien lähistöllä on sinun sujuvaa vierailuasi turvaamassa niin paikallisia poliiseja, karabinieereja sekä aseilla varustettuja sotilaita. Saattaapa joukossa näkyä myös koira- ja hevospoliiseja työssään.

  1. Colosseum

Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että Rooman kuuluisin nähtävyys on ikiaikainen amfiteatteri – Colosseum. Areena on toiminut usean Roomaan sijoittuvan elokuvan näyttämönä; tunnetuimpina ehkä Russell Crowen tähdittämä Gladiator sekä Rooman keisarilliseen aikaan sijoittuvat saagat.

Myös muut matkailijat tietävät tämän joten varaudu jonoihin! Mainio tapa välttää turha jonotus, on ostaa lippu etukäteen tai osallistua mukaan opastetulle retkelle. Pääsylippu maksaa 12€ (lapset alle 17-vuotiaat sekä yli 65-vuotiaat EU-kansalaiset pääsevät kohteeseen ilmaiseksi), lippu oikeuttaa Colosseumin tutkimiseen sekä pääsyn Forum Romanumille.

Sisäänpääsyyn vaaditaan passi tai kopio siitä, mikäli olet oikeutettu alennuslippuihin. Varaudu myös turvatarkastukseen. Rinkkoja tai suuria laukkuja ei voi sisään viedä.

Colosseumin ulkopuolella on myös kymmenittäin yksityisiä oppaita jotka sopivaa rahasummaa vasten esittelevät matkakohteita halukkaille.

Colosseum on avoinna joka päivä klo 8.30 alkaen. Colosseumin ovet sulkeutuvat talvi-aikaan ennen auringonlaskua joten kannattaa olla ajoissa paikalla erityisesti jos päätät jonottaa pääsylippuja. Tosin Colosseum ja sen valot on pimeässä parhaimmillaan! Kohde on suljettuna 25.12 sekä 1.1.

Lue tästä tarkempi matkakuvaus Colosseumin vierailusta.

Osoite: Piazza del Colosseo, 00184 Rooma.

  1. Fontana di Trevi

Vuonna 1960 Anita Ekberg kahlasi itsensä elokuvakatsojien sydämiin elokuvassa La Dolce Vita (Ihana elämä). Samalla Federico Fellinin ohjaamassa elokuvassa yksi Rooman suihkulähteistä nostettiin arvoon arvaamattomaan, kyse on tietenkin Fontana di Trevistä. Kaupungin suurin suihkulähde kerää puoleensa Rooman kävijät sekä heidän kolikkonsa. Uskomuksen mukaan, mikäli heität kolikon lähteeseen, pääset takaisin Roomaan. Heittämällä lähteeseen kaksi kolikkoa, rakastut viehättävään italialaiseen ja mikäli kädestäsi kimpoaa kolme kolikkoa, menet naimisiin hänen kanssaan… Amore!

Suihkulähde sijaitsee värikkäiden talojen syleilyssä Piazza Fontanan aukiolla, johon kapeat, sokkeloiset kujat päättyvät. Varaudu varsinaiseen yleisöpaljouteen sekä myös vähemmän mukaviin taskuvarkaisiin.

Mikä parasta, Fontana di Trevi kuuluu kaupungin pääsymaksuttomiin nähtävyyksiin.

Osoite: Piazza di Trevi, 00187 Rooma.

  1. Espanjalaiset portaat

Jos Dolce Vita teki Fontana di Trevin kuuluisaksi, vuonna 1953 elokuva Loma Roomassa teki saman lähes koko kaupungille. Romanttisessa elokuvassa Gregory Peck sekä Audrey Hepburn ajoivat Vespalle pitkin Rooman idyllisiä kujia, söivät jäätelöä Espanjalaisilla portailla sekä rakastivat toisiaan.

Piazza di Spagnan alueella sijaitsevat Espanjalaiset portaat (138 kappaletta) kutsuvat edelleen matkailijoita luokseen eikä vähiten sen vuoksi, että portaiden juurelta alkaa yksi Rooman kuuluisimmista luksusostoskaduista – Via dei Condotti.

Sen minkä voitat pääsymaksuttomassa portaiden astelussa, häviät D&C, Diorin, Guccin ja Valentinon tyylisissä liikkeissä. Onneksi ohikävely ei maksa mitään!

Osoite: Piazza di Spagna.

  1. Castel Sant’Angelo

Lähellä Vatikaania, Tiberjoen rannalla sijaitsee paavin turvapaikka Castel Sant’Angelo. Rakennus oli suuressa osassa niin Da Vinci koodissa kuin Enkelit ja demonit elokuvissa. Tosin kuvauslupia ei Ron Howardin ohjaamat elokuvat Vatikaanista saaneet joten tyytyminen oli Hollywoodissa tehtyihin kopioihin sisätiloista. Lavasteet onnistuivat sen verran mainiosti, että myös Vatikaani antoi positiivista palautetta yksityiskohtiin perehtymisestä vaikka muuten tympeästi elokuviin suhtautuivatkin. Lavasteet toivat elokuville myös himoittuja Oscareita.

Kohokohtina Castel Sant’Angelosta kannattaa mainita keisari Hadrianin hauta sekä Paavi Paul III:n asunto sekä sen upeat freskot. Puhumattakaan näköaloista, jotka rakennuksen katolta aukeavat. Sisäänpääsylippu Castel Sant’Angeloon maksaa 10.50€. 18 – 24-vuotiaiden EU-kansalaisten lippu maksaa 7€.

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 9.00 – 19.00.

Osoite: Lungotevere Castello, 50, Rooma.

  1. Vatikaani ja Pietarinkirkko

Vuonna 2015 ilmestyneessä Spectrenissä James Bond kaasutteli Vatikaanin kaduilla Aston Martinillaan. Onneksi satunnainen matkailija voi kävellä viereisen Tiberjoen rannoilla sekä Vatikaanin kivisillä kaduilla kaikessa rauhassa.

Pietarinkirkko ja sen aukio keräävät turisteja luokseen, mutta kun reppujen läpivalaisusta on selvitty, kirkko nielee sisäänsä lähes 20 000 ihmistä. Tilaa siis on. 137 metriä korkea kirkko on huomiota herättävä, kannattaa vilkaista myös heti ulko-ovien oikealta puolelta löytyvää Michelangelon Pieta patsasta, joka sijaitsee suojassa lasien takana.

Pietarinkirkkoon ei ole varsinaista pääsymaksua. Mikäli haluat vierailla kirkon aarrekammiossa, lippu sinne maksaa 5€. Jos kipuaminen kirkon torniin kiinnostaa, näistä 551 askeleesta saa pulittaa 6€. Hissikyyti terassille sekä 320 askelta keventävät rahapussia 8€ verran. Mutta maisemat ovat kipuamisen arvoiset!

Muistathan pukeutua asianmukaisesti, lyhyillä hameilla tai shortseilla ei Pietarinkirkkoon ole asiaa.

Pietarinkirkko on avoinna lokakuusta maaliskuuhun klo 7.00 – 18.30. Huhtikuusta syyskuuhun klo 7.00 – 19.00. Vuoden aikana on muutamia poikkeusaukioloaikoja.

Osoite: Piazza San Pietro. Vatican City.

Vatikaanista löytyy myös yksi maailman suurimmista museoista, nimittäin Vatikaanin museo jonne on kerätty erilaista taidetta, kuten veistoksia, maalauksia, seinävaatteita sekä paavien erilaisia tarve-esineitä vuosisatojen ajan kaiken kansan nähtäville.

Pääsylippu museoon kannattaa hoitaa internetin palvelun kautta, näin jonottaminen erityisesti loma-aikoina lyhenee huomattavasti. Varaudu laukkujen läpivalaisuun. Aikuisten sisäänpääsylippu maksaa 16€, lapset 6 – 18-vuotiaat sekä opiskelijat 8€.

Museo on avoinna maanantaista lauantaihin klo 9.00 – 18.00. Sunnuntaisin museo on suljettu, paitsi joka kuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin museo on avoinna klo 9.00 – 14.00. Vuoden aikana on useita päiviä jolloin museo pysyy suljettuna, kannattaa tarkistaa aukiolopäivät seuraavan linkin takaa.

Osoite: Viale Vaticano, 51.

Kohteista on tulossa blogijuttuja joten kannattaa seurata mukana, mikäli Rooman nähtävyydet kiinnostavat tarkemmin.

Herättikö juttu ajatuksia? Jäikö jokin sinun Roomassa kuvattu suosikkielokuvasi mainitsematta?

 

 

 

 

 

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *