Sisilia, Italia

Sisilian retkemme on edennyt romanttiseen Taorminaan. Jos edelliset kertomukset ovat jääneet lukematta, voi ne löytää klikkaamalla linkkejä: kuuma ja kärsimätön tulivuori Etna ja seikkaile Sisiliassa – satamakaupunki Catania.

Jos Sisiliasta pitää nimetä yksi paikka, se on yleensä Taormina. Kaupunki sijaitsee Sisilian itärannikolla, noin 40 kilometriä koilliseen Etnasta Monte Tauro-vuoren rinteellä.

Taormina lyhyesti

Pieni sympaattinen kaupunki autottomine kujineen ja historiallisine nähtävyyksineen on rakennettu korkealla Naxoksen lahden yläpuolelle. Tosin alkuperäinen paikka oli hieman alempana rinteessä, nykyisen Giardina-Naxos kaupungin huudeilla. Vihollismaiden hyökkäykset ja lopulta tuhoisa maanjäristys saivat katastrofeista selvinneet siirtämään kaupungin ylemmäs rinteeseen.

Taormina on kaupunkina peräisin antiikin ajalta, jolloin se tunnettiin nimellä Tauromenion. Sen tunnetuin nähtävyys on roomalaisaikainen Taorminan teatteri (n. 200-luvulta eaa). Kaupungissa on myös keskiaikainen linna, Castello Saraceno, sekä lukuisia kirkkoja ja palatseja. Lähialueen nähtävyyksiä ovat muun muassa Giardini-Naxos sekä kaupungin edustalla sijaitseva pieni saari, Isola Bella.

Taorminan on kerrottu olevan yksi Euroopan ensimmäisistä matkailukohteista, ainakin mitä tulee taiteilijoiden ja kirjailijoiden kulkemiin polkuihin. Pikkukaupunki hurmasi eurooppalaiset taiteilijat ja aristokraatit jo 1800-luvun jälkipuoliskolla niin maisemien sekä estottomuutensa vuoksi. Näiden taiteilijoiden joukossa mm. Goethe ja Oscar Wilde, jättivät omat merkkinsä kaupungin historiaan. 1800-luvun lopussa Taorminalle oli kehkeytynyt varsin arveluttava maine, boheemien ihmisten – usein homoseksuaalien – paratiisina, jossa perinteiset moraalisäännöt eivät päteneet. 

Lahdella viihtyy jahti jos toinenkin.

1900-luvulla kaupungin kujilla viihtyivät sellaiset kuuluisuudet kuin Marlene Dietrich, Cary Grant, Elizabeth Taylor ja Woody Allen. Kerrotaan Urho Kekkosenkin viettäneen vapaa-aikaansa täällä.

Tänä päivänä on edelleen hyvin mahdollista nähdä vilaus mustista, ikkunat pimennetyistä autoista laskeutuvista a-listan julkkiksista, jotka saapuvat jahdeiltaan illalliselle kaupungin ravintoloihin. Tosin kaupungin maine on sitten 1800-luvun lopun parantunut roimasti.

Kaupoista voi ostaa vaikkapa mukaan oman Pinocchion.

Taorminassa asuu noin 10 470 vakituista asukasta. Turistisesonkina kaupungissa oleskelevien määrä helposti moninkertaistuu.

Taormina tänään

Pittoreskissä kaupungissa voi kuljeskella antiikkisten kaupunginporttien välillä, hengitellä renessanssiaukioiden tunnelmaa ja hiplata markkinakojujen tarjontaa.

Pääkatu Corso Umbertolla on jokaiselle kukkarolle sopivia muotiliikkeitä, ihania jäätelöbaareja ja värikkäitä taidegallerioita. Hyvin säilyneellä kreikkalaisella teatterilla voi nauttia sielun ruokaa konserttien muodossa.

Piazza IX Aprilen aukiolla voi bongata mereltä isoja yksityisiä huippujahteja, käydä hiljentymässä San Giuseppen kirkossa tai vain istahtaa ihmettelemään maailman menoa. Unohtamatta hyvää italialaista ruokaa, jota tarjotaan lähikujien pienissä ravintoloissa pellavaliinoin ja kynttilöin koristelluissa pöydissä. 

Ylhäällä kaupungissa ei ole uimarantaa. Myöskään suuressa osin edullisempia hotelleja ei löydy uima-altaita tilanpuutteen vuoksi. Mikäli uimaan haluaa mennä, pääsee köysiradalla noin viidessä minuutissa alas rantaan Taormina Mareen. Valittavana on tyylikkäitä lido-tyylisiä uimaloita tai lahdelman tarjoamaa pikkukivirantaa Isola Bella -saaren edustalla.

Taorminan lähellä on myös useampi päiväretkikohde. Kannattaa vierailla esimerkiksi Etnan, Euroopan korkeimman tulivuoren rinteillä. Tai jos kiinnostaa elokuvat, Kummisetä-fanien pääkohde on varmastikin vuorenrinteellä lepäävä Savocan kylä, joka toimi kuvauspaikkana suurimmassa osassa ensimmäisen Kummisetä-elokuvan Sisilian kohtauksista.

Seuraavaksi automatkamme vie meidät saaren pohjoispuolelle. Siitä seuraavassa turinassa lisää.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *