Torino, Italia

Torinon kaupungin laitamilta, viehättävän Po-joen rannalta löytyy varsinainen unelmoijan paratiisi MAUTO – Museo Dell’Automobile Torino. Museo käsittää 80 eri autobrändin ja 200 auton varsin harvinaisen kokoelman.

Po-joki virtaa leppoisasti MAUTOn vieressä.

Museo sai alkunsa keräilijän unelmasta, kun italialainen aristokraatti Carlo Biscarelli di Ruffia alkoi intohimoisesti kerätä vanhoja autoja talliinsa. MAUTO -museo perustettiin jo vuonna 1933 ja on näin ollen yksi vanhimmista automuseoista maailmassa. Nykyinen ja samalla hieman erikoinen museorakennus suunniteltiin ainoastaan MAUTOa varten, se avattiin yleisölle vuonna 1960. The Times -sanomalehti on nimennyt MAUTOn 50 maailman kauniimman museon joukkoon.

Museon kolmesta kerroksesta löytyy mittava kokoelma niin autoja kuin autojen osiakin eri vuosikymmeniltä. Esillä on lisäksi mm. autoilun historian vaiheista kertovia osastoja, alkaen Leonardo da Vincin visionäärisistä projekteista, varhaisten suunnittelijoiden pajoihin sekä lattiaan upotettuun Torinon karttaan, jonka päällä voi kävellä ja ihmetellä kaupungin alkuaikojen lukuisia autotehtaita ja nyrkkipajoja.

Maanteiden historian havinaa

Museon ylin kerros on suunnattoman kiinnostava, vaikka ei olisikaan autoista ja niiden historiasta järin kiinnostunut. On sanottava, että vanhoissa automobiileissa on sitä glamouria, mitä välttämättä nykyautoissa ei ole.

Ylin kerros käsittää 21 näyttelyhuonetta yhteensä 3600 neliön tilassa ja alkaa mistäpä muusta kuin hevoskärryistä höyrypönttöineen, päättyen nykypäivään ja auto-onnettomuuksiin (turvallisuuden parantamiseen).

Väliin jäävät mm. Euroopan kuninkaallisten autot, kieltolaki, toinen maailmansota, hippiaika, autot viihdeteollisuudessa, jne. Kerros näyttelyineen tuntuu loppuvan aivan liian aikaisin ja myös tällainen ajokortiton jää kaipaamaan lisää katsottavaa. Ja sitähän riittää.

Museon keskimmäisen kerroksen kahdeksassa näyttelytilassa on esillä mm. moottoreita ja autonpyöriä eri aikakausilta sekä tietoa autonosien kehityksestä. Ja tietysti niitä autoja! Myös kilpa-autoilu on saanut varsin kattavan osastonsa. Nähtävillä on kymmeniä Formula 1 autoja, rata-autourheilun alusta lähtien. Käydessämme marraskuussa 2021 museossa, 2. kerroksessa oli esillä myös vaihtuva taidenäyttely.

Museon alin kerros on enemmän perinteisen automuseon tyylinen. Näytteillä on autoja niin värin (punainen) kuin merkin mukaan. Vitriineihin on nostettu tämän päivän autojen suunnittelijoita, heidän työtään inspiroivia, yllättäviäkin, asioita kuten antiikin patsaat sekä saavutuksia. Alin kerros toimii myös vaihtuvien näyttelyiden areenana.

Ohessa muutama namupala museon helmistä. Nauttikaa!

Museo on avoinna

Maanantaisin klo 10.00 – 14.00 ja tiistaista sunnuntaihin klo 10.00 – 19.00.

Pääsyliput

Aikuiset 12€, eläkeläiset ja 18 – 25v. nuoret 10€ sekä 6 – 17v. Lapset 5€.

Osoite 

Museo Dell’Automobile Torino, Corso Unità d’Italia 40, 10126 Torino.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Tämä kuulosti todella kiinnostaalta paikalta, vaikka en olekaan mitenkään erityisen kiinnostunut autoista. Uskon, että jos jokus Torinossa tulee käytyä, niin vietän tuolla museossa varmasti useamman tunnin ihmettelemässä. Erityisesti tuo historianäkökulma kiinnostaa.

    1. Kiitos Mikko!
      En ole minäkään mikään autointoilija, mutta MAUTOn ylin kerros vei kyllä täysin mukanaan.
      En ollut koskaan ajatellut kuinka autot kiinnittyvät historian eri kerroksiin, mutta vierailu museossa toi aivan uusia näkökulmia tähänkin asiaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *