Tukholma, Ruotsi

*Blogijuttu on tehty Tallink Siljan ja Viking Linen PR-matkan innoittamana

Tukholma – niin lähellä ja niin kaukana. Niin arkinen ja samalla kiinnostava. Ennen pandemiaa usein myös se ensimmäinen ulkomainen suurkaupunki, johon suomalainen matkusti.

Pandemian jälkeen ajatukset matkustamisen suhteen ovat kuitenkin muuttuneet. Nyt kun ei enää matkaa niin lähelle kuin kauaskaan pidä enää itsestään selvänä. Reissu Tukholmaan on yhtä arvokas kuin matka Singaporeen.

Pääsin marraskuussa muutaman vuoden pakollisen tauon jälkeen käymään Tukholmassa ja kuinka hyvältä se tuntuikaan. Asiaa paljolti auttoi se, että Tukholmassa paistoi aurinko (paistaakohan siellä aina?) ja sää helli plussa-asteilla matkaajaa, kotimaan lonkeron värisen taivaan ja vaakasuoran vesisateen jälkeen.

Vierailun aikana kävin kolmessa mielenkiintoisessa museossa ja näyttelyssä, joissa myös sinun kannattaisi käydä. Huom. Varaa museovierailuihin tarpeeksi aikaa!

Millesgårdenin taidemuseo ja veistospuisto

Mikäli matkustat Tukholmaan Silja Linen kyydissä, veistospuisto näkyy Värtanin terminaalin vastapäisellä rannalla Lidingössä. Lähes kaikki paikallisliikenteen linja-autot, jotka kulkevat Torsvikin torille, vievät terminaalin edustalta Millesgårdenin taidemuseon lähettyville.

Millesgården oli kuvanveistäjä Carl Millesin (1875-1955) ja hänen taiteilijavaimonsa Olgan (1874-1967) taiteilijakoti. Taiteilija-ateljee ja sitä ympäröivä puisto hieman veikeine veistoksineen, on avoinna vierailijoille. Millesgården säätiöitiin vuonna 1936.

Millesgården on upea museokohde! Bongaa puutarhasta Europa och tjuren (Europa ja härkä) suihkulähde, joka perustuu tarinaan kreikkalaisesta jumalasta Zeuksesta. Kulje upeassa, patsaiden reunustamassa käytävässä, joka vie sinut aikamatkalle Kreikkaan, kurkista taiteilijakodin keittiöön, jonka seiniltä löytyvät Olgan suunnittelemat laatat tai nauti upeista puutarhoista ja merinäkymistä kuin Italiassa konsanaan…

Millesgården on talvella avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11.00 – 17.00. Museo on suljettuna jouluaattona ja joulupäivänä. Kesäisin Millesgården on avoinna joka päivä.

Pääsyliput: Aikuiset 150 SEK ja opiskelijat 120 SEK. Alle 18-vuotiaat pääsevät sisään maksutta. Englanninkielisestä opastuksesta veloitetaan lisämaksu.

Osoite: Millesgården, Herserudsvägen 32, Lidingö.

Nordiska Museet ja Nordens Paris näyttely

Hulppean suuresta ja Ruotsin suurimmasta kulttuurihistoriallisesta museosta Nordiska Museetista löytyy kaikkien huippumuotia ja vaatteita rakastavien näyttely Nordens Paris. Näyttelyssä on esillä NK-tavaratalon ranskalaisen ompelimon luomuksia vuosikymmenten 1902 – 1966 varrelta. Näyttely on esillä 18.9.2022 asti. Näyttely on ollut hyvin suosittu, pääsyliput näyttelyyn kannattaa ostaa etukäteen.

NK-tavaratalossa myytävää huippumuotia ovat olleet suunnittelemassa maailmankuulut Coco Chanel, Christian Dior ja Yves Saint Laurent muiden joukossa. Lisäksi näyttelyssä on esillä vaatteita, joita on nähty muun muassa prinsessa Sibyllan, kuningatar Louise Mountbatten, Nanna Svartzn ja Greta Garbon yllä.

Nordiska Museet on avoinna: Syyskuusta toukokuuhun päivittäin klo 10.00 – 17.00, keskiviikkoisin klo 10.00 – 20.00. Kesäkuusta elokuuhun päivittäin klo 10.00 – 17.00.

Pääsyliput: Aikuiset 140 SEK, eläkeläiset ja opiskelijat 120 SEK. Alle 18-vuotiaat pääsevät sisään maksutta.

Osoite: Nordiska Museet, Djurgårdsvägen 6-16, Stockholm.

Nobel Prize Museet

Tukholman vanhassakaupungissa sijaitseva Nobel Prize museo kertoo kävijöilleen Nobel-palkinnon historiasta, palkinnon saajien valitsemisprosessista, juhlagaalan järjestämisestä sekä tietenkin palkituista ja salamyhkäisestä juhlahumusta, joka juhlaan vahvasti liittyy.

Esillä on mm. Kruununprinsessa Victorian päällä vuonna 2018 Nobel-seremoniassa nähty puku, jolla hänen äitinsä kuningatar Silvia edusti samaisessa seremoniassa jo vuonna 1995.

Näyttelyssä on esillä mm. Nobel-illallisten astiastoa, näyttäviä juhlapukuja, videoita ja esineitä. Museosta löytyy myös pieni osio, joka on omistettu Alfred Nobelille.

Nobel Prize museo on avoinna: torstaina klo 11.00 – 17.00, perjantaina klo 11.00 – 21.00, lauantaina ja sunnuntaina klo 11.00 – 17.00.

Pääsyliput: Aikuiset 130 SEK, eläkeläiset ja opiskelijat 90 SEK. Alle 18-vuotiaat pääsevät sisään maksutta.

Osoite: Nobel Prize Museet, Börshuset, Stortorget, Gamla stan, Stockholm.

Lue lisää: Merelliset joulupöydät odottavat sinua

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

    1. Kiitos Mikko kommentistasi!
      On jännää mennä kaupunkiin, jonka luulee tuntevansa kuin omat taskunsa ja joka onkin jälleen muuttunut sitten viime näkemän.
      Sellainen on mielestäni Tukholma.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *