Itämeren aalloilla

*Lehdistömatka toteutettu Tallink Siljan ja Viking Linen kutsumana

Marraskuun loppu on siitä ihanaa aikaa, että silloin pääsee maistelemaan jouluisia makuja ennen joulukuun lopun varsinaista h-hetkeä. Yksi vuosittaisista ja jo perinteeksikin muodostuneesta tavasta on ollut lähteä merelle maistelemaan jouluherkkuja jonkin laivayhtiön joulubuffeesta.

Tänä vuonna emme ehtineet varata risteilyä vaan pääsimme emme ainoastaan yhden, vaan peräti kahden varustamon herkkuja maistelemaan saman lehdistömatkan aikana.

Kumman laivayhtiön joulubuffa on parempi?

Tämä kysymys lienee tulee ensimmäisenä mieleen, kun kahdesta samanlaista palvelua tarjoavasta tahosta puhutaan. En kuitenkaan arvottanut joulubuffetteja, koska makuasioista ei sovi kiistellä.

Yksi arvostaa perinteisempiä jouluantimia, toinen nauttii tarjoiluista jo silmillään, puhumattakaan erilaisista mieltymyksistä ja opituista tavoista joita erityisesti jouluruokaan ja -tapoihin liittyy. Puhumattakaan herkuttelijan allergioista ja muista ruokarajoitteista tai vegaanisesta ruokavaliosta.

Kerron kuitenkin omat huomioni joulubuffeteista, vastuu lankojen yhdistämisestä on sinulla.

Tallink Siljan joulu

Tallink Siljan laivojen buffet-ravintoloiden pöydät notkuvat jouluherkkuja 17.11. – 25.12. (Tallink Shuttle -laivoilla 15.1.2022 asti). Tämän jälkeen Grande Buffet -ravintolassa on 26.12.2021 – 2.1.2022 ajan tarjolla Talvibuffet, jonka ruokien kerrotaan sopivan hyvin kylmään vuodenaikaan.

Tämän vuoden Tallink Siljan joulubuffan mielenkiintoisin twist löytyy tarjotuista ruuista; tarjolla on suomalaisia, ruotsalaisia ja virolaisia perinneruokia, kansainvälistä keittiötä unohtamatta.

Vaihtoehtojen joukossa on mm. suomalainen harmaasuolattu kinkku ja toisaalta ruotsalainen hieman punertavaksi paistettu kinkku. Pöydän antimissa on mukana meillä paremmin vappuherkkuna tunnettuja rosetteja, joita länsinaapurissa syödään jouluruoan päätteeksi jälkkäriksi.

Virosta mukaan on otettu mm. perinteinen possunliha-aladobi, verimakkaraa sekä kaneliomenia vaniljakastikkeessa. Venäläisestä joulusta maistiaisia saadaan lohicoulibiacin, metsäsienisalaatin sekä shuban (venäläinen punajuurisalaatti sillin kera) kera. Huomio: 17.11. ei vielä löytynyt eri maiden lippuja antimien kohdalta, mutta ne luvattiin laittaa paikoilleen mahdollisimman pian.

Tallink Siljan joulussa on vahvasti mukana myös lähiruoka ja vastuullisuus. Myös vegaaniseen ruokaan on panostettu; ideana on, että ruoka on yhtä maistuvaa, olisi se lihallista tai lihatonta.

Henkilökohtaisesti perinteiset joululaatikot olivat joulubuffeen ykkösjuttu. En muista milloin, jos koskaan, olen syönyt niin makeaa lanttu- ja perunalaatikkoa kuin Silja Serenaden joulubuffeesta tänä vuonna. Myös ruokavalikoiman runsaus, 129 lajia, on jo huippusuoritus sinällään. Pienenä miinuksena asettelu; olisin kaivannut hieman enemmän jouluista ilmettä ruokien esillepanoon.

Joulubuffan hinta: 42/45€ Helsinki – Tukholma, 36/39€ Turku – Tukholma sekä Helsinki – Tallinna.

Viking Linen joulu

Viking Linen laivoilla joulubuffet on katettuna 18.11. − 26.12. Lisäksi à la cartessa on tarjolla kolmen ruokalajin Uudenvuoden juhlamenu 31.12.2021.

Tänä vuonna The Buffet -joulupöytä notkuu perinteisiä pohjoismaisia suosikkeja sekä uusia jouluisia ruokalajeja. Myös Viikkarit ovat panostaneet kylmiin ja lämpimiin kasvis- ja vegaanivaihtoehtoihin.

Uutuutena tarjotaan mm. Munakoisosta valmistettua vegaanista ”silliä”, glaseerattua tofua inkiväärillä ja tähtianiksella, ruusunmarja-mustapippurisilliä sekä ginisilli, joka on maustettu kurkulla, katajanmarjoilla ja rosmariinilla.

Viking Line tarjoaa pieniä annospaloja joka toisaalta vähentää ruokahävikkiä, mutta mahdollistaa myös annosten näyttävyyden. Tuntuu kuin jokainen suupala olisi mietitty erikseen (ja varmasti näin onkin). Myös laivayhtiön punainen väri toistuu joulupöydässä, punaista joulun olla pitää. Kattaus on hyvin jouluinen ja perinteistä pitävänä uppoaa myös makuaistien lisäksi muihin aistimuksiin. Ruokavalikoima on erittäin runsas ja vaikka lajeja ei ole laskettukaan, kerrotaan valikoimaa olevan yli 130 artikkelin verran. Myöskään tässä joulubuffetissa ei jää nälkäiseksi.

Henkilökohtaiset tärpit menevät M/S Gabriellen joulubuffeen juurisellerisalaatille persiljan ja saksanpähkinän kera, juustopöydän Kvibille Ösarps Cheddarille ja rosmariinihunajalle sekä näyttävän karkkihyllyn herkuille; kanelinen fudge vie kielen mennessään.

Joulubuffan hinta: Helsinki – Tukholma 37/39€ (su – ke) ja 39/41€ (to – la), Turku – Tukholma 35/37€ (ma – to) ja 36/38€ (pe – su). Helsinki – Tallinna 27/29€ (ma – pe) ja 29/32€ (la – su).

Uudenvuoden juhlamenu ennakkoon ostettuna 92€, hinta laivalla 96€. Hintaan sisältyy viinipaketti.

Astu laivaan ja löydä uusi jouluherkkusi merellisistä joulubuffeteista!

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *