Päijänteen maisematie

Muutama vuosi sitten järjestettiin kilpailu Suomen kauneimmasta maisemareitistä. Kyseisen kilpailun voitti lopulta Vääksystä Jyväskylään kulkeva Päijänteen maisematie. Mielenkiinnolla kävimme tänä kesänä ajamassa reitin. Teimme lisäksi retken ns. väärään suuntaan eli ajoimme Jyväskylästä Vääksyyn.

Päijänteen maisemareitti kulkee mm. Pulkkilanharjun, Sysmän ja Luhangan kautta teitä 314 ja 410.

Oli lautalla pienoinen kahvila

Jyväskylästä lähdettäessä noin puolen tunnin ajomatkan jälkeen saavumme Kärkistensalmelle ja Kärkisten sillalle.

Kärkisten silta avattiin 1997 ja aiemmin Kärkistensalmella kulkenut lossiliikenne jäi historiaan. Varsin massiivinen silta on lähes 800 metrin pituudellaan Suomen kolmanneksi pisin silta. Sillan kannatinpylväilläkin on korkeutta lähes 100 metriä. Sen alta kulkee muun muassa Jyväskylän ja Lahden välinen laivareitti ja kuin tilauksesta pääsimme seuraamaan höyrylaivan matkaa Päijänteellä. Mikä nostalgiapamaus!

Sillan viereen entiselle lossilaiturin laitamille, voi pysäköidä auton, joka mahdollistaa varpaiden huljauttelun Päijänteessä hienojen suomalaisten maisemien ympäröimänä.

Mutkat suoriksi

Jatkamme matkaamme kaunista ja erityisen perinteistä suomalaista ”mökkireittiä” pitkin. Tie mutkittelee ohi valloittavien järvi-, metsä- ja peltomaisemien. Vastaamme tulee useampia moottoripyöriä ja voin vain kuvitella miltä tuntuu ajaa kaikessa rauhassa pitkin vaihtelevaa maisemaa.

Matkan varrella ohitamme mm. Vaarunvuorten luonnonsuojelualueen jonne on tehty neljän kilometrin pituinen luontopolku. Vaarunvuoret on kuuluisa erityisesti jyrkästä kallioseinämästä, jonka rinteillä viihtyy sekä eteläisiä että tuntureiden kasvilajeja. Vuoren päältä voi ihailla yli sata metriä alempana kimmeltävää Päijännettä.

Olavi Virtaa ja muinaisjäännöksiä

Laskettelemme pitkin Suomi-neidon hametta alaspäin. Ohitamme pieniä paikkakuntia kuten Luhangan ja pysähdymme Sysmään. Sysmä on tunnettu niin täällä syntyneestä Olavi Virrasta kuin lukuisista muinaisjäännöksistä.

Sysmästä löytyy peräti kaksi Olavi Virralle omistettua muistomerkkiä.

Sysmästä on löydetty noin 130 esihistoriallista muinaisjäännöstä. Ajallisesti ne kattavat useita vuosituhansia, kivikaudelta rautakauden loppuun saakka. Uhri- eli kuppikivet ovat Sysmän runsaslukuisin muinaisjäännösryhmä. Niitä tunnetaan kunnan alueelta jo yli 50.

Sinistä ja vihreää Päijänteen kansallispuistossa

Harjua pitkin kulkee seututie 314 Sysmän kirkonkylältä Vääksyyn ja se ylittää saarien väliset salmet siltoja tai pengertietä pitkin. Matkamme seuraava pysähdys tulee varsin oikeutetusti Päijänteen kansallispuistossa.

Päijänteen yli lounais-koillis-suunnassa olevalla Pulkkilanharjulla on moninainen ja erikoinen historia, joka alkaa jo aikojen alusta. Pulkkilanharjun Syttänneeltä on nimittäin löydetty esihistoriallinen asuinpaikka.

Käkisalmessa tai Käksalmessa on ollut silta jo 1700-luvulla. Siitä esimerkkinä on yhä nähtävissä olevat siltakirstut. Karisalmen ylittävä riippusilta valmistui 1967.

Järvi-Suomi jos mikä ilmentää omaa sielunmaisemaa parhaimmillaan: suorana kasvavat punakylkiset hongat, vihreiden latvojen kurkotellessa kohti ääretöntä taivasta. Ohessa liplattaa kirkkaana ja kutsuvana Päijänne.

Istun noin 140 metriä pitkän Karisalmen sillan alla olevalla laiturilla, jossa muuten pysähtyvät Lahden ja Jyväskylän väliset sisävesilaivatkin, ja seuraan kuinka valkea, varsin korkea purjevene alittaa sillan. Paljon ei ilmaa jää, mutta purren kapteeni on tainnut tehdä alituksen jo ennenkin ja tiesi mitä teki. Ilta-aurinko hivelee käsivarsia. Muutama aktiivinen valmistautuu kiertämään läheisen Pulkkilanharjun 4,4 km pitkän luontopolun. Vieressä poika isänsä kanssa narraa ahvenia. On kesä parhaimmillaan!

Matka jatkuu yli pittoreskin Pulkkilanharjun, ohi Pulkkilanharjun loiston eli 1930-luvulla rakennetun Pulkkilanharjun majakan.

Vääksyn kanavan varrella herkutellaan

Meidän matkamme Suomen kauneimmalla maisemareitillä päättyy Vääksyyn ja Vääksyn kanavalle. Kesäloma on täyttänyt kanavan varrella olevan pienen kahvilan pöydät. Vohveleita, pullaa ja jäätelöä kuluu seurueissa uskomattomia määriä. Kanavan toiminnan käynnistyessä väki seuraa laiskan aktiivisesti kanavan täyttymistä ja tyhjentymistä. Tänään kenelläkään ei ole kiire mihinkään.

Päijänteen maisematie on kaunis, kumpuileva ja monipuolinen. Se voi heijastaa niin kulkijan sielunmaisemaa, kuin viedä kaupunkilaisten ajatukset vuosikymmeniä ajassa taaksepäin omaan perimään sekä niihin ihmisiin, jotka ovat kauan ennen meitä näillä teillä kulkeneet.

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

  1. Olen tuon reitin useampaan kertaan ajanut, mutta itse ne ole sitä pitänyt koskaan maisemallisesti erityisen kauniina muutamaa kohtaa lukuun ottamatta. Kun kävin katsomassa noita kriteerejä, niin siellä mainittiin tuo ”tasokkaat palvelut”, niin se on totta, että tuon reititn varrella on kyllä monenlaista nähtävää ja pysähdyspaikkoja.

    1. Kiitos Mikko kommentistasi!
      Reitti on tosiaan aika tyypillinen suomalainen mökkireitti juurikin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
      Nämä tällaiset ”kilpailut” ovat vahvasti myös mielipideasioita. Olihan ehdokkaita ilmoitettu kilpailuun lukuisia.

  2. Reitti on todella hieno ja polveileva. Perheellämme on tapana kerran kesässä ajaa reitti Lahdesta ja Jyväskylään ja takaisin ihan vain kesäfiiliksen saamiseksi. Viime kesänä poikkesimme pienissä kesäkuppiloissa, joita koronan vuoksi oli ilmestynyt taas enemmän. Järveen pääsee pulahtamaan helposti esim. Putkilahden kylän keskustassa sillan vieressä olevalta laiturilta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *