Isosaari, Helsinki

Noin tunnin laivamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta sijaitsee Isosaari. Noin 76 hehtaarin kokoinen saari on yksi uloimmista Helsingin edustan kohteista ja sijaitsee strategisesti merkittävän meriväylän alkupäässä. Sijainnista johtuen Isosaarella on takanaan pitkä historia juurikin sotilassaarena.

Nykyisin Isosaari on hieno luontokohde. Saari on suurilta osin metsän peittämää ja luonto on monipuolista perhosineen ja lintuineen. Saarella pesiikin harvinaisia lintuja, kuten merikotka.

Saaressa on useita hiekka- ja kalliorantoja joihin voi paeta omiin oloihinsa sekä harvinaisen hyvät tiet. Ympäröivät kalavedet ovat runsaat, hylkeiden sanotaan viihtyvän lähistöllä.

Historiaa niin, että hirvittää

Saari on 1600-luvun puolivälistä saakka toiminut maamerkkinä merenkulkijoille, kalastuksen tukikohtana ja sotilassaarena. Ensimmäiset varsinaiset asukkaansa saari sai Venäjän vallan aikana 1800-luvulla. Tällöin saari myös suljettiin puolustuskäyttöön, kunnes vuonna 2017, Isosaaren kallioilla on jälleen päässyt vapaasti kulkemaan.

Pieni faktalaatikko

  • Krimin sodan aikana Ranskan ja Englannin laivastojen yhteyshyökkäys Viaporiin elokuussa 1855 oli käännekohta Isosaaren ja koko Helsingin edustan saarten historiassa.
  • Kyseisessä taistelussa kuoli ainakin yksi englantilainen, George Quinnell, jonka muistokivi löytyy saaresta.

  • 1900-luvun alussa Isosaaren puolustusta vahvistettiin: saareen rakennettiin mm. järeitä tykkitorneja, betonisia kasematteja, sähköiset kommunikointikaapelit Santahaminaan sekä muihin tykistösaariin, napilla laukaistavia sähkömiinakenttiä mereen ja paljon muuta ko. ajan huippumodernia linnoitusteknologiaa.
  • Sisällissodan jälkeen saaressa toimi punavankileiri, jonne valkoiset sijoittivat erityisesti ”poliittisesti erittäin vaarallisina” pidettyjä punavankeja. Vankeja leirillä oli enimmillään 1 500 ja vanginvartijoita 30. Olosuhteet olivat erittäin huonot: iso osa vangeista menehtyi saarelle ja heidät haudattiin joukkohautoihin saareen keskiosaan sekä Santahaminaan. Punavankien muistoksi pystytettiin muistomerkki vuonna 1955.
  • 2010-luvun alussa Isosaaren alokaskoulutus päättyi ja valtio päätti vuonna 2017 vuokrata saaren Suomen Saaristokuljetus Oy:lle.

Tutkimusmatkalle yksin tai yhdessä

Olit sitten kiinnostunut sotahistoriasta, luonnosta tai kaipaat vaihtelua Viaporin ja Vallisaaren vilskeeseen, Isosaari on oivallinen vaihtoehto sinulle.

Saaressa on mahdollista majoittua joko oman teltan suojissa entisellä paraatikentällä tai jo somessa suureen suosioon päässeissä Nollamökeissä. Myös M/s Isosaari toimii hotellilaivana 15 hytin voimin (kesällä 2021 ei hyttimajoitusta). Ja saunominen kuuluu risteilylipun hintaan vaikka et yöksi jäisikään. Saaressa on myös vierasvenesatama.

Isosaaren vanha Upseerikerho terasseineen tarjoaa lämmintä ruokaa ja virvokkeita, joten kuivin suin ei saaressa tarvitse olla. Voit myös tuoda eväät mukanasi ja pitää luonnonhelmassa piknikin.

Upseerikerhon vieressä on hienohiekkainen uimaranta, mutta saarelta löytyy myös rantoja, joissa huomaatkin olevasi aivan yksin. Ja mikä se on ollessa, kun merituuli hulmuttaa hiuksia, aurinko kimaltelee meren aalloilla ja linnut sirpattavat puissa. Ihanaa!

Bunkkereita, tykkejä ja luonnon takaisin valtaamia alueita

Isosaaressa jos missä huomaa kuinka luonto ottaa omansa takaisin. Metsän kätköissä on jos jonkinmoista betonirakennelmaa joiden koloissa nykyisin piipittää lähinnä pääskysen poikaset. Erilaiset kasvit murtautuvat ylös rakennelmien saumoista ja valtaavat takaisin vaivalla rakennettujen puolustuskompleksien alueita.

Vielä on kuitenkin paljon nähtävää niin pienille kuin isommille, kuten Suomen suurin tykki 305 mm:n Obuhov sekä erilaiset hautamuistomerkit. Kävijä ei myöskään voi olla näkemättä suuria kasematteja, joiden päällä kiipeily on valitettavasti kielletty.

Suurin osa puolustusvoimille kuuluneista rakennuksista on myös erikseen aidattu eikä kohteiden lähelle pääse, ellei sitten osallistu opastetulle kiertokäynneille, joita onneksi myös saarella järjestetään.

Varaathan mukaan hyvät kengät, kosolti seikkailumieltä ja aikaa! Päivä sujahtaa yllättävän nopeasti ohi yhdellä Helsingin uloimmista saaristaIsosaaren kainalossa.

Isosaareen pääsee Helsingin keskustasta laivalla toukokuun puolestavälistä syyskuun puoleenväliin. Reittiliikenteen lähtöpaikka on Kauppatorilla Suomenlinnan lautan länsipuolella sijaitseva pistolaituri. 

Hinnat: Aikuiset meno-paluu 20€, lapset meno-paluu 10€ (7-16v.).

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Tästä en ollut kuullutkaan, mutta varsin hurjalta kuulostava historia saarella. Useat entiset sotilassaaret ovat sittemmin muuttuneet luontokohteiksi, mikä on kiva. Kirjoitettiin itse hiljattain juttu kiinnostavasta Örön saaresta ja juuri käytiin Ulko-Tammiossa, ja kummallakin em. saarella on niin ikään sotilashistoria.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *