Vuokatti, Sotkamo

Aivan ensimmäiseksi, en ole intona lumen ja pakkasen perään. Myös kaikki talvilajit ovat osaltani no-no -listalla. Miten sitten tämmöinen kesäfani päätyi Vuokattiin, sitä ihmettelen vielä itsekin.

 

Totuus on se, että talvella 2020 oli tropiikin kohteet aika vähissä ja jonnekin oli päästävä. Miksi sitten ei Vuokattiin, onhan se yksi Etelä-Suomea lähimpänä olevista suurista ulkoilukeskuksista ja Vuokatinrinteet vieläpä vuoden 2020 hiihtokeskus.

Töllön reality-sarjoja seuraaville, kohde tuli tutuksi Temptation Island Suomi ohjelman myötä, kun Thaimaan rannat vaihtuivat Vuokatin vaaramaisemiin.

Lunta ja rinteitä

Vuokattia mainostetaan varmalumiseksi ja niin tullessamme olikin. Vuokatti tarjoaa 150 km verran huollettua latuverkostoa ja jos on liikenteessä muulloin kuin talvella, hiihtoputki pitää huolen siitä, että pääsee lumelle halutessaan myös muulloin sivakoimaan.

Paikallisissa kaupoissa on mahdollista törmätä myös tv:stä tuttuihin huippu-urheilijoihin, nimittäin Vuokatissa harjoittelee useita maajoukkuetason hiihtäjiä.

Suurin vetovoima lienee kuitenkin Vuokatinrinteillä. 13 rinnettä tarjoaa haasteita aina tenavista ammattilaisille. Yhdeksän hissiä vie hurvittelijoita ylös korkeimmillaan 174 metriin. Pisin rinne on 1100 metriä.

Minun on ihan turha kuvitella meneväni ylös rinteeseen tuosta noin vain, nimittäin edellisestä laskettelukerrasta on aikaa ainakin 20 vuotta. Päädyimme ottamaan 100 minuutin yksityisen lautakouluopetuksen hiihtokoulusta. Hinnat alkaen 60€/hlö + 25€/lisähenkilöt. Hintaan kuuluvat opetuksen ja hissilipun lisäksi kaikki välineet: sukset/lauta/siteet, sauvat, monot ja kypärät. Mikäli hiihtokoulun jälkeen on vielä energiaa punteissa, saa hissilipuista 50% alennuksen. Tarjolla on myös erilaisia hiihtokouluja niin lapsille kuin aikuisille.

Opettajamme Jasmin oli erittäin kärsivällinen ja oikea ihminen alallaan. Ensin opettelimme laudan käsittelyä kuten painopisteen hakemista laudalla lastenrinteessä ja kulkemista erilaisissa hisseissä. Pikku hiljaa myös rinteen korkeus kasvoi. Mikäli pohdiskelet, voisiko yksin lähteä rinteeseen, niin mitä jos pestaisit itsellesi hiihtokouluopettajan hetkeksi mukaan? Samalla tulee juteltua mukavia, ja ainakin on mukana joku joka arvioi sinun todellisia kykyjäsi, ettei ensimmäinen laskusi pääty kuin minulla aikoinaan Sallassa – syksylaskulla pisimmästä rinteestä alas.

Pieni varoituksen sana, kaksi tuntia rinteessä ja ulkoilmassa vaatii veronsa, ainakin hikikarpaloiden määrässä.

Vuokatin kylän tarjonta

Moneen muuhun Vuokatin kokoiseen kylään verrattuna, palvelutarjonta on ihailtavan runsasta. Majoitustarjontaa on isoista hotelleista, mökkeihin ja lomaosakkeisiin. Suurten hotellien yhteydessä kuten Sokos Hotelli Vuokatin ja Holiday Club Katinkullan yhteydessä on tarjolla erilaisia ravintoloita sekä kylpylätoimintaa, jotka ovat avoinna myös muille kuin hotelliasukkaille. Amarilloa harvemmin näin pienestä kohteesta muussa tapauksessa löytyy.

Vuokatissa on mahdollisuus tehdä sitä sun tätä. Tarjolla on esimerkiksi koira- tai moottorikelkkasafareita Vuokatti Safariksen ja Vuokatti Huskyn myötä. Pulkka tai liukuri kannattaa autoon myös pakata mukaan, Vuokatista löytyy pientä mäkeä pyllyllä laskemiseen.

Tarjolla on lisäksi keilahalli, jossa pääsee perinteisen ja hohtokeilauksen lisäksi virtuaaliampumaan mm. Villiin länteen. Pienemmille on tarjolla Superpark, pakohuonepelinsä kera. Pakohuonekokemuksia tarjoaa myös Hullut Siskot Pakohuone.

Sotkamosta ruokaa ja tuliaisia kotiin

Vajaan kymmenen kilometrin päässä sijaitsee varsinainen Sotkamon keskusta. Pääkadun varrelta löytyy kaikki matkailijan tarvitsemat palvelut Lidl:stä S -Markettiin ja Alkoon sekä apteekista pieniin putiikkeihin.

Suositus, jos olet grilliruoan ystävä, vieraile lähiruoastaan tunnetussa Annen grillissä ja tilaa 10€ hintainen Kyyttö Burger. Myös tavalliset ranskalaiset tuovat lapsuuden mieleen, annoksen potut ovat ihanan kullanruskeita ja rapeita, mausteiden määrässä ei säästellä. Samasta rakennuksesta löytyy lisäksi Kahvila Keskuskulma josta saa taatusti paikallisia herkkuja. Kyllä näillä annoksilla jaksaa taas mäkeä laskea.

Jos ostohammasta edelleen kolottaa, Kajaanin kauppatarjonta on vain puolen tunnin ajomatkan päässä.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *