Ragusa, Sisilia

Seuraavaksi blogijuttu jonka ei pitänyt syntyä. Olen viime aikoina muistellut jutuissani heinäkuun 2023 road trippiä Sisiliassa ja alunperin juttusarja oli jo lopuillaan, kunnes katsoin reissusta ottamiani kuvia uudestaan. 

Tekoälyn näkemys Ragusasta.

Yksi kohde, joka haluaa tulla ikuistetuksi myös tekstinä, on omalla erikoisella tavalla viehättävä Ragusa. Ragusan kaupunki sekä maakunta on tullut ikuistetuksi myös useampaan italialaiseen televisiosarja Komisario Montalbanon jaksoon. Sarjaa on näytetty mm. TV1:ssä. 

Ragusa on kaupunki jollaista toista ei Sisilian saarelta löydy. Se on samaan aikaan kutsuva, korkea ja mannermainen, sekä luotaantyöntävän salaperäinen ja sulkeutunut.

Ragusa pähkinänkuoressa

Ragusan historia ulottuu esihistorialliselle ajalle. Nykyisen vanhankaupungin, eli Ragusa Iblan, paikalla on ollut asutusta jo 1300-luvulta eaa. Kaupunki on useiden sotaretkien valloituskohde. Vuosituhansien aikana se on kuulunut mm. Kreikkalaisille, roomalaisille, bysanttilaisille, arabeille, normanneille ja Maltan ritareille. 

Ragusa on rakennettu kalkkikivikukkulalle kahden syvän laakson väliin. Vuoden 1693 maanjäristys kohteli Ragusaa erityisen vakavasti ja kaupungissa kuoli tuolloin 5 000 ihmistä.

Ragusassa on nykyisin runsaat 73 000 asukasta. Pinta-alaltaan kunta on noin 445 neliökilometriä. Kaupunki on liitetty vuonna 2002 osaksi Unescon maailmanperintöluetteloa.

Kohteessa 

Varsinaisia suuria turistinähtävyyksiä ei kaupungista löydy. Ragusa Inferioren merkittävin nähtävyys on kaupungin pääkatujen Via Roman ja Corso Italian risteyksessä oleva Cattedrale di San Giovanni. Vuonna 1778 valmistuneen katedraalin julkisivua hallitsee kolme suurta sisäänkäyntiä. Barokkikirkkoja tosin kaupungissa riittää, niitä kerrotaan olevan ainakin 50 kappaletta!

Cattedrale di San Giovanni sisältä.

Corso Italian varrella on lisäksi monia barokkityylisiä palatseja jotka on tehty kuuluisasta sisilialaisesta marmorista. Lisäksi kaupungin aukio ravintoloineen kerää iltaisin luokseen niin paikalliset kuin ne harvat turistit jotka kaupunkiin ovat eksyneet.

Paras nähtävyys on vanhakaupunki itse, varsinkin kun pimeys saapuu ja kelmeät valot valaisevat kaupungin ikiaikaisia kujia ja sen kapeita kivikatuja. Tällöin voi kokea sukeltavansa takaisin menneisyyteen ajalle, jolloin autot eivät olleet suurin uhka vaan jokin muu pimeässä liikkuva. Lukuisten kissojen äkilliset suhinat saavat kulkijan hätkähtämään ja kiirehtimään askeliaan samalla kun kaupungin korkeuserot ja kymmenet portaat painavat jokaista askelta.

Juuri kun tuli hiljaista, eriskummallisten muotoisten talojen suojissa liikahtaa varjo. Vai oliko se vain oma mielikuvitus… 

Kaupunki kutsuu luokseen niin dekkareiden ystäviä kuin kuvausväkeä. Ragusassa on aivan oma tunnelmansa!    

Hotellisuositus Itria Palace

En kovin usein hotellisuosituksia tee, mutta nyt oli tehtävä poikkeus. Majoituimme yhden yön ajan upeassa Itria Palace hotellissa. Hinta oli kahdelta henkilöltä kohtuulliset 85€, johon kuului niin aamiainen, ilmainen wifi kuin parkkipaikkakin. 

Hotelli sijaitsee vanhassa palatsissa. Kuvassa punainen rakennus.

Hotelli osoittautui napakympiksi. Kerrankin hotellikuvaus vastasi täysin kuvia ja tunnelmia joita hotellista oli nettiin välitetty. Rakennus jossa hotelli sijaitsee, on aiemmin kuulunut aatelisperheelle ja on toiminut perheen palatsina keskeisellä paikalla. Rakennuksessa on havaittavissa historian havinaa, eikä sitä ole -onneksi- täysin piloille uudistettu. 

Ragusan kaupunki aamulla.
Huoneessa oli upea kaakelilattia.

Neljän tähden hotelli vastaa haastavimpienkin vierailijoiden tarpeisiin. Saimme mm. Huoneen jossa oli kaksi parveketta, joiden maisemat sijoittuivat kahdelle eri puolelle kaupunkia. 

Aamiaisella oli mistä valita.

Myös aamiainen oli parempi kuin mihin Italiassa olen tottunut. Leivonnaisia ja leipiä oli lukuisia ja kaikki olivat uunituoreita, paistettu paikan päällä. Unohtamatta kaikkia muita herkkuja joita pöydät notkuivat valtoimenaan. Tähän hotelliin haluaisin mennä uudestaan, jos ja kun Sisiliaan polkuni uudestaan vie.    

Saattaisit myös pitää näistä:

14 kommentti

 1. Varsin milenkiintoinen historia kaupungilla. Näkyikö vanhassakaupungissa merkkejä tästä? Ragusa näyttää iltavalaistuksessa todella hienolta, mutta hienoltahan se näyttää myös aamulla. Itsekään ei hotellisuosituksia tule oikeastaan koskaan jaettua, mutta tuolla voisi mielellään yöpyä, hintakaan ei kuulosta mitenkään pahalta.

  1. Kiitos Mikko! Vanhakaupunki oli sekoitus kaikkia historiansuuntia.
   Tosin se suuri maanjäristys pyyhki pois varhaisimmat vaiheet kaupungin rakennuksista. Valitettavasti!

 2. Oi, näyttääpä ihastuttavalta paikalta! Aina ei tarvita erillisiä nähtävyyksiä, jos itse kylä tai kaupunki on upean näköinen ja nähtävyys itsessään. Täytyy muistaa tämä Ragusa, jos tulee lähdettyä joskus Sisiliaan. Ja toivottavasti tulee, olisi hienoa käydä siellä.

 3. Hienon näköinen paikka varsinkin iltaisin. Ragusasta en ollut kuullutkaan vaikka Sisiliassa olenkin käynyt – toki kyseessä on iso saari jossa on paljon nähtävää, myös turistien suosimien alueiden ulkopuolella.

 4. Italia on toinen suosikkimaani. Ehkä sinne pitää lähteä vaikka syksyllä, kun kesäloman reissukohteena se hävisi äänestyksen (annoin tyttäreni valita minne mennään). 😀
  Kivalta kaupungilta näyttää Ragusa. Juuri sellaiselta, jossa olisi mukava kuljeskella pienillä kujilla, kuvata ja ihmetellä.

 5. Onpas kyllä kivannäköinen kaupunki! Samaa mietin lukiessani, että tuohan on todella jo itsessään nähtävyys, eikä mitään erityisiä sirkustemppuja tarvita erikseen. Todella hyvä vinkki Sisilian suunnalle!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *