Berliini, Saksa

Berliini on oiva matkakohde niin nuorekkaille reppureissaajille jotka haluavat pitää hauskaa kuin museokärpäsen puremille matkaajille jotka tuntevat polttavaa tarvetta tutustua kohdemaan kulttuuriin museoiden muodossa. Ja museoita Berliinissä riittää!

Katso lisää: DDR Museotarjontaa esittelevä video.

Kuva: © DDR Museum, Berlin 2017

Yksi suurimmista museoista on Spree-joen partaalle tullut DDR Museo. Museo kokoaa yhteen ajan kuinka DDR:ssä asuttiin ja elettiin ennen Scorpions-bändin laulamia uusia tuulia. Millaista jokapäiväinen elämä oli DDR:ssä? Kävimme museossa ottamassa asiasta selvää.

Tunnustele Museoidea uusiksi

DDR Museo on nopeasti tullut kuuluisaksi kävijöiden keskuudessa. Yksi syy tähän on, että kyseessä on innovatiivinen museo jossa suurinta osaa näytteillä olevasta esineistöstä saa vapaasti koskettaa ja tunnustella. Vuonna 2006 perustettu museo saavuttikin vuonna 2017 viiden miljoonan kävijän rajapyykin!

DDR Museo on vuosina 2008 ja 2012 palkittu Vuoden Eurooppalainen Museo-maininnalla sekä valittu vuosi toisensa perään Berliinin parhaimmaksi museoksi ulkomaisten matkailijoiden keskuudessa.

Museossa esillä olevat esineet on jaoteltu 47 aihealueeseen saksalaisella tehokkuudella. Aihealueet ovat koottu vapaasti suomeksi käännettynä kolmeksi isommaksi kokonaisuudeksi: Julkinen elämä, Valtio ja ideologia sekä Elämää tornien varjossa. Itse museo käsittää 1000 m2. Museon kokoelmissa on yli 300 000 esinettä, yli 10 000 lahjoittajalta. Suuresta valikoimasta johtuen vain osa esineistä on museossa nähtävillä.

Kuva: © DDR Museum, Berlin 2017

Museosta löytyy mm. Trabant P601 jolla voi virtuaalisesti huristella pitkin DDR:n katuja sekä täydellisesti sisustettu kerrostalokolmio.

Pääsyliput: Internetistä ostaen 8,50€ aikuiset ja 5,50€ yli 6-vuotiaat lapset sekä opiskelijat. Liput kassalta ostaen 9,80€/6€. Varaudu jonoihin!

Yli 10 hengen ryhmille on mahdollista tilata etukäteen opastettuja kiertokäyntejä niin museossa kuin museon ulkopuolellakin. Kestot vaihtelevat 60 minuutista neljään tuntiin.

Museo on avoinna vuoden jokaisena päivänä: maanantaista sunnuntaihin klo 10.00 – 20.00. Lauantaisin peräti klo 22.00 asti.   

Osoite: DDR Museo, Karl-Liebknecht-Str. 1, 10178 Berlin.

Interaktiivinen Museo Spree-joen varrella

Museo sijaitsee aivan joen partaalla, aivan Berliinin katedraalia vastapäätä. Illan pimeydessä katedraalin valot heijastuvat romanttisesti veteen, joen varsi näyttää olevan varsin suosittu kuvauspaikka.

Museovierailumme osuu lauantai-iltaan. Kello on jo ohittanut ilta seitsemän, mutta museo on täynnä ihmisiä. Ostamme pääsyliput netistä, museon ulkopuolella seisten. Tarjolla olisi myös VIP-pääsylippuja joilla pääsisi ohittamaan mahdolliset jonot.

DDR Museossa on paljon nuoria kävijöitä ympäri maailman. Sekalainen puheensorina ja nauru täyttävät miljöön. Ensimmäisessä näyttelyhuoneessa, joka käsittelee niin Berliinin muuria kuin elämää muurien varjossa, on ns. laatikostoja joiden ovia ja laatikoita on lupa avata. Ovien takaa paljastuu mm. DDR:ssä käytössä olleita tarvikkeita kuten peltipurkkeja, pelejä ja asusteita lyhyin opastekstityksin ryyditettynä.

Yhteen museon kulmaan on tehty pieni kauppa, toisaalla on lastentarha ja elokuvateatteri. Käydessämme museossa elokuvateatterissa pyöri mustavalkoelokuva DDR:n “loiston ajoista”.

Suurimmat jonot ovat kuitenkin vanhan Trabant-auton luokse. Autolla ajaessa pääsee fiilikseen, miltä Itä-Berliinissä on näyttänyt kuljettajan silmin. Ja onnistuuko ajaminen yleensäkään, varsin kestävässä autossa kun ei ohjaintehosteita tunnettu?

Yllätyksenä tulee tieto, että nudismi oli hyvin yleistä hupia DDR:läisten keskuudessa. Nudismia harrastivat niin päättävät tahot kuin asukkaatkin iästä huolimatta. Museossa on varsin kattava valokuvakokoelma erilaisilta nudistirannoilta kaikkine harrastusmahdollisuuksineen. Ja ei, kyseessä ei ole mikään likainen pervo tapa viettää aikaa yhdessä, vaan aurinkokylvyt ja sosiaalisuus samanhenkisten ihmisten seurassa koettiin tuolloin hyväksi ihmiselle.

Stasin vakoiluhuone.

Toinen museon näyttelysaleista on omistettu valtiolle ja ideologialle. Läsnä on Stasin pöytä, vankila kuin kuulusteluhuone jossa voi kokeilla valheenpaljastuslaitetta. Tosin vain saksaksi. Näyttelysaliin on myös tuotu vanha Volvo jossa aikoinaan DDR:n päättäjät kulkivat.

Kuva: © DDR Museum, Berlin 2017

DDR Museon ehkä mielenkiintoisin kohde on kerrostalohuoneisto, joka kuvaa Itä-Berliiniläisten arkea parhaimmillaan. Kelmeät 70-luvun tapetit, pikkuruinen keittiö, kerrossänky lastenhuoneessa tuovat mieleen oman lapsuuden valokuvat, vaikka en Saksassa tuolloin elänytkään. Museon interaktiivisuus jatkuu myös huoneistossa; makuuhuoneessa pääsee testaamaan vaatteita, keittiössä printtaamaan vanhoja reseptejä mukaan ja olohuoneessa katsomaan vanhoja pätkiä aikakauden televisio-ohjelmista. Olohuoneessa on myös pieni syvennys jossa pääsee selailemaan ruudulta niin kirjallisuuden merkkiteoksia kuin kuuntelemaan musiikkia Berliinin muurien kehystämiltä vuosilta.

Museokaupan antia.

Kierros päättyy museokauppaan jossa on myynnissä niin vakoilutarvikkeita kuin palasia kuuluisasta Berliinin muurista.

Kuva: © DDR Museum, Berlin 2017

DDR Museo on ehdottomasti kokeilun arvoinen paikka. Interaktiivisuus kiehtoo niin perheen pienimpiä kuin suurempiakin museokävijöitä. Koululaisille ja luokkaretkeläisille museo on oiva paikka oppia niin Saksan kuin Euroopan mennyttä historiaa erilaisia oppimispelejä pelaamalla. Aikaa museovierailuun kuluu helposti parin tunnin verran, vaikka ei jokaista laatikkoa tai ovea avaisikaan.

Museossa on 30.5.2019 asti Born in ‘89 – Children of the Change-näyttely, jossa puheenvuoron saavat 16 vuonna 1989 syntynyttä henkilöä. Näyttelyssä muistellaan kuinka muurin murtuminen ja vapautunut ilmapiiri vaikutti heidän elämäänsä.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *