Padova, Italia

Onko Venetsia kanaaleineen nähty? Italia innostaisi, mutta toiveissa olisi jokin kaupunki, joka tarjoisi uusia elämyksiä. Miksi et siis lähtisi Padovaan?

Padova sijaitsee noin 40 km päässä Venetsiasta länteen. Vanha yliopistokaupunki tarjoaa nuorekasta menoa vanhankaupungin sykkeessä unohtamatta niin historiaa kuin italialaisia herkkuja pizzoista gelatoon ja pastasta pieniin herkkupaloihin. Mutta ennen nähtävyyksiä, hieman taustatietoa kaupungista yleisesti.

Padova pähkinänkuoressa

Padovan metropolialueella asuu vuoden 2022 väestölaskennan mukaan noin 691 000 asukasta. Kaupungin historia ulottuu aikaan ennen ajanlaskun alkua. Aikanaan kaupunki toimi veneettien vanhana pääkaupunkina ja tunnettiin nimellä Patavium. Tarujen mukaan Patavium oli troijalaisen Antenorin perustama.

Padovassa on kuuluisa yliopisto, joka täytti tänä vuonna peräti 800 vuotta. Yliopiston opettajakuntaan on kuulunut mm. Galileo Galilei. Opiskelijoina on ollut esimerkiksi Nicolaus Copernicus sekä hieman tuntemattomin nimi, Elena Cornaro Piscopia, joka valmistui yliopistosta sekä sai tohtorin arvonimen 1600-luvulla ensimmäisenä naisena maailmassa.

Yliopiston lisäksi kaupungin pääelinkeinot liittyvät kemianteollisuuteen ja metalliteollisuuteen. Padovan vanhakaupunki on tiivis ja hyvin säilynyt. Sen kadut ja kujat kutsuvat seikkailemaan. Ja mikä parasta, lähes koko vanha kaupunginosa on autoton. Tosin varo polkupyöriä, joita onkin sitten runsaasti autojen sijasta!

Kaupungista löytyy myös Euroopan toiseksi suurin aukio, Prato della Valle, jonka kerrotaan olevan maailman suurin ulkoilmakahvila. Aukiota koristaa 78 patsasta. Lauantaisin lukuisat torimyyjät kerääntyvät torille myymään tuotteitaan paikallisherkuista vaatteisiin.

Entä, mitä vierailijan kannattaa käydä katsomassa?

Cappella degli Scrovegni

Kaupungin kuuluisin nähtävyys on goottilaistyylinen Scrovegnin kappeli. Unescon maailmanperintölistaukseen vuonna 2021 lisätty kappeli on kuuluisa firenzeläisen Giotton di Bondonen maalaamasta 53:sta freskosta. Giottolla vei peräti 855 päivää kappelin seinien ja katon maalaukseen.

Padovalainen pankkiiri Enrico Scrovegni rakennutti kappelin palatsinsa yhteyteen. Sen tarkoitus oli toimia perheen rukoushuoneena ja hautamuistomerkkinä Scrovegnille ja hänen vaimolleen.

Freskoissa kuvataan Kristuksen ja Neitsyt Marian elämää Vanhan ja Uuden testamentin innoittamana. Nähtävillä esimerkiksi maalaustaiteen ensimmäinen suudelma sekä Viimeinen tuomio, joka peittää kokonaisen seinän.

Giotton Viimeinen tuomio.

Samalla tontilla kappelin kanssa sijaitsee Padova Musei Civici degli Eremitani, jossa pääsee  tutustumaan italialaiseen taiteeseen, egyptiläisiin ja kreikkalaisiin löytöihin sekä alueelta kaivettuihin esineisiin. Maalausten joukosta löytyy mm. Giotton, Bellinin, Titianin, Tiepolon, Veronesen ja Tintoretton töitä. 

Tiepolon taidetta.

Pääsylippu kappeliin kannattaa ostaa netistä etukäteen, nimittäin kappeliin pääsee vain rajattu määrä vierailijoita kerrallaan ja myös ”low seasonina” katsojia riittää. Ennen kappelia, vierailijat pääsevät näkemään videon jossa syvennytään freskojen syntyhistoriaan sekä kuvien merkityksiin.

Vierailuaika kappelissa on viitisen minuuttia. Kappelissa saa kuvata ilman salamaa. Yhteislippujen (kappeli + museo) hinnat alkaen 14€/aikuinen. 

Osoite: Piazza Eremitani 8, 35121 Padova.

Palazzo della Ragione

Kaupungin ydinkeskustassa, Piazza della Fruttan ja Piazza della Erben välissä, sijaitsee mielestäni yksi maailman hienoimmista oikeustaloista – Palazzo della Ragione.

Yhdistelmä kaupungintaloa, kauppahallia ja oikeustaloa on rakennettu vuosina 1172-19. Rakennuksen yläkerrasta löytyy Euroopan isoin keskiaikainen oikeushalli.

Melkein 82 metriä pitkän, 27 metriä leveän ja 24 metriä korkean hallin seinillä on satoja mystisiä, astrologisia ja oikeudenjakoon liittyviä freskoja.

Kirsikkana kakun päällä hallissa on vuonna 1466 rakennettu jättimäinen puukopio Donatellon Gattamelatan hevosesta.

Alakerran kauppahalli on tiedettävästi Euroopan vanhin 800 vuodellaan.

Myös Palazzo della Ragione lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2021.

Pääsyliput: 7€/aikuiset.

Osoite: Piazza delle Erbe, 35100 Padova.

Basilica di Sant’Antonio

Monessa turistioppaassa Antonius Padovalaiselle omistettu kirkko on ”rankattu” kaupungin ykkösnähtävyydeksi. Syynä pyhimykseksi julistetun Antonius Padovalaisen kirkossa sijaitsevat pyhäinjäännökset.

Huikeasti koristeltu Padovalaisen kappeli on ihmismagneetti (varaudu jonottamiseen). Kappelin osin pronssinen alttari on Donatellon käsialaa ja on maalattu vuosina 1443-50.

Kirkko rakennettiin kolmessa vaiheessa vuosien 1238-1310 aikana. Tontilla sijaitsi aiemmin Neitsyt Marialle omistettu kirkko, joka liitettiin osaksi nykyistä basilikaa. Osio tunnetaan Mustan Madonnan kappelina.

Kirkko on pääsymaksuton kohde.

Osoite: Piazza del Santo 11, Padova.

Villa Pisani

Seuraava kohde sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Strassa, Padovan ulkopuolella. Villa Pisania kutsutaan yhdeksi Veneton alueen päänähtävyyksistä ja palatsi onkin nimetty ”maailman kuningattareksi”.

Villa Pisani on rakennettu 1700-luvulla. Rakennus tiloineen kuului alun perin Pisanin perheelle. Myöhemmin omistajina ovat olleet mm. Napoleon sekä Hapsburgit. Palatsista löytyy mm. Napoleonin makuuhuone kylpyhuoneineen.

Napoleonin makuuhuone on pramea.

Pisani on kuuluisa yli sadasta empire tyyliin sisustetusta huoneestaan sekä valtavasta Tiepolon vuonna 1762 maalaamasta kattomaalauksesta.

Villa Pisanin 30 eekkerin kokoiselta tilalta löytyy mm. heijastava allas, labyrinttipuutarha, sitruspuutarha sekä paljon erilaisia uusia ja vanhoja patsaita. Nykyisin Villa Pisani kuuluu Italian kansallismuseolle.

Pääsyliput: 7,50€/aikuiset.

Osoite: Via Doge Pisani 7, Stra.

Löydätkö sinä alueelta oman suosikkisi?

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

 1. Asuimme mieheni kanssa Padovassa, kun opiskelin siellä yliopistossa (taidehistoriaa ja italian kieltä). Kaupunki on kaunis ja rauhallinen, matala ja laajalle levinnyt. Scrovegnin kappeliin ei pääse (lähes koskaan), jollei osta lippuja etukäteen netistä. Lippuihin on valittava päivämäärä ja tarkka kellonaika, ja paikalla on oltava 30 min aiemmin. Tavarat jätetään lukittuhin kaappeihin ja kuljetaan turvatarkastuksen läpi. Kappelissa saa olla 15 min. (yhtenä ryhmänä).
  Kaupungintalon vieressä on yksi Italian kuuluisimpia kahviloita: Caffè Pedrocchi. Se perustuu bergamolaisen Francesco Peddrocchin kahvihuoneeseen, jonka hän perusti v. 1772 lähelle yliopistoa ja aivan keskustaan. Nykyisessä kahvilassa tarjotaan uskomattoman hyviä leivonnaisia ja järjestetään aika-ajoin myös klassisen musiikin konsertteja.
  Palazzo Capitanion (yliopistorakennus) seinässä on yksi nähtävyys, keskiaikainen kellotorni, Torre dell’oroligio, joka näkyy Piazza dei Signorilta, ja rakennuksen pääaulassa valtavan kauniit suuret freskomaalaukset.
  Eri puolilla kaupunkia kiertävät porticit, porttikäytävät, 25 km:n matkan (Italian toiseksi pisimmät Bolognan jälkeen). Vanhimmat niistä on rakennettu antiikin aikaan, monet gotiikan, renessanssin ja valistuksen aikaan.
  Padovasta löytyy myös valtava kasvitieteellinen puutarha, Orto botanico, joka on perustettu v.1545.
  Toukokuussa ruusutarha on ehdoton oma suosikkini: klassisen musiikin soidessa nautin kävellessäni tuoksuvien, kauniiden ja laajojen ruusuryhmien keskellä!

  1. Kiitos Merja vinkeistä Padovaan matkustaville! 🙂
   Harmi ettei minulla ollut tietoa tuosta Caffè Pedrocchi -kahvilasta. Olisimme varmasti menneet käymään siellä.
   Toisaalta, voisin mennä Padovaan keväämmällä uudestaan vinkkiesi kera.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *