Belfast, Irlanti

Ajelimme Belfastista vuorokaudeksi Irlannin puolelle Dubliniin. Kaupunki on tuttu jo useamman vuosikymmenen takaa, eikä jostain syystä kuulu omiin kaupunkisuosikkeihin. Mukana olleet teinit halusivat välttämättä hengailla kaupungin vilskeessä ”maalla” vietetyn viikon jälkeen. Tutustu juttuihin Pohjois-Irlannin rannikolla ja Belfast, oheisten linkkien takaa.

Päämääränä oli shoppailun lisäksi tutustua kahteen kohteeseen; Trinity Collegen kirjastoon sekä hieman Dublinin ulkopuolelta löytyvään Battle of the Boyneen eli Boynen taistelualueeseen.

Tässä postauksessa käymme tutustumassa Trinity College Libraryyn.

Trinity College Library lyhyesti

Trinity College on edelleen toiminnassa oleva yliopisto jonka historia on saanut alkunsa kuningatar Elizabethin aikaan vuonna 1592. Ainoa vanhoista rakennuksista, joka on tähän päivään asti säilynyt, on juurikin kirjasto joka on rakennettu vuosien 1712 – 1732 välisenä aikana.

Kirjaston pääsali on 65 metrin pituinen, ja oli alun perin kerrosta matalampi kuin nykyisin. Koostaan huolimatta vuoteen 1850 mennessä kirjastosali oli täynnä kirjoja. Syynä se, että tänne arkistoitiin kaikista Briteissä ja Irlannissa ilmestyneistä kirjoista kopiot. Nykyisin kirjastossa on Irlannin vanhimpia kirjoja 200 000 niteen verran.

Pääsalissa on veistäjä Peter Scheemakersin tekemiä 14 rintakuvia suurmiehistä, mukana Aristotelesta Ciceroon ja Boylesta Newtoniin. Hänen jälkeensä neljä muutakin veistäjää on päässyt ikuistamaan merkkihenkilöitä kuten kirjailija Jonathan Swiftin rintakuvan pitkään saliin.

Vuonna 1992 rakennus remontoitiin. Alakertaan saatiin aikaiseksi matkamuistokauppa sekä lippupiste.

Kirjasto on avoinna yleisölle seuraavasti: maanantaista perjantaihin 09.30 – 17.00. Lauantaisin lokakuusta toukokuuhun klo 12.00 – 16.30 ja sunnuntaisin kesäkuusta syyskuuhun klo 9.30 – 16.30.

Pääsyliput maksavat: 11 – 14€/aikuiset, 28€ perhelippu. Alle 12-vuotiaat pääsevät kirjastoon ilmaiseksi. Tarjolla myös opastettuja kierroksia.

Kohteessa

Trinity College löytyy kaupungin toisesta päästä läheltä Molly Malonesin patsasta Grafton Streetiltä. Kapeasta porttikongista valuu nuoria kampuksen alueelta ulos ja sisään. Sisäpiha on iso ja ylväs. Pihan perällä olevassa puutarhassa kasvaa muutama monta sataa vuotta vanha puu.

Kirjasto sopii muihin rakennuksiin mainiosti. Jos tulee alueelle Grafton Streetin portista, kirjasto löytyy oikealta puolelta pihan puolivälistä. Sisäänkäynnin ovi on uuden yliopiston puolelta.

Lipputiskin jälkeen luvassa on ensin tutustumistuokio Irlannin kansalliskirjaan The Book of Kellsiin. Kirja on kirjoitettu yli tuhat vuotta sitten, jolloin irlantilaisia oli alle puoli miljoonaa. Kirja on kirjoitettu munkkien vakaissa käsissä luostareiden rauhassa.

Kuka tahansa ei kirjaa pääse selailemaan, joten kirjan värikkäistä sivuista on otettu suuria jäljennöksiä valaistuille seinille. Myös muita vanhoja tekstejä on vitriineissä näytillä. Alakerran näyttelysaleissa ei valitettavasti saa valokuvata edes kännykällä, joten jos vuosisatoja vanha kirja kiinnostaa, vilkaise tietoa tämän linkin takaa.

Jatkamme matkaa yläkertaan ja kun pääsemme kirjaston ovelle, ei voi sanoa muuta kuin, että kyllä on huikea paikka! Vaikka täällä ei Potter-elokuvia olekaan kuvattu, ei kirjastosta puutu kuin kelluvat kynttilät niin kuvauslokaatio olisi valmis. Pitkä kirjastosali on todellakin pitkä ja samalla myös korkea. Vanhoja kirjoja on joka paikassa. Rintakuvat kehystävät käytävää sujuvasti.

Tummaa hienoa puuta ja korkea katto laittavat miettimään menneitä sukupolvia jotka ovat täältä oppinsa hakeneet. Näiden joukossa ovat olleet mm. Oscar Wilde, Samuel Beckett ja Draculastaan kuuluisa Bram Stoker. Ilmassa haiskahtaa vanhojen kirjojen hieman tunkkainen haju. Käytävän päässä pääsee nojailemaan porraskaiteeseen joka johtaa takaisin alakertaan ja suoraan matkamuistomyymälään.

Matkamuistomyymälän hulinaa.

Porraskaiteen vierestä löytyy myös Irlannin vanhin säilynyt harppu, joka on asetettu lasivitriiniin katsojien ihailtavaksi. Alakerran myymälästä voi halutessaan ostaa oman harpun mukaansa, ja nyt puhutaan pienestä soittimesta eikä henkilöstä. 😉

Valitettavasti kirjaston ylimpään kerrokseen ei pääse, käydessämme kirjastossa joku henkilökuntaan kuuluva konservoi parvella kirjoja jonkilaisen imurin kanssa (loputon urakka). Tämä hieman häiritsee muuten niin rauhallista, menneen maailman tunnelmaa. Kirjasto on kuitenkin erittäin näyttävä ja samalla mielestäni yksi Dublinin must see-kohteista.

Trinity College Library on hieno, vanhalla rahalla rakennettu rakennus, joka saa mielikuvituksen siivet lentämään! Ja ennen kaikkea, kirjastossa vierailu ei vie suhteettoman paljon matkailijan arvokasta reissuaikaa.

Seuraavana ajelemme puistomaiselle Boynen taistelualueelle.     

Saattaisit myös pitää näistä:

8 kommentti

 1. Minun aikanani ei imuroitu, joten sain olla miellyttävässä hiljaisuudessa, joskaan en yksin. Pimeä keskiaika on nimensä veroinen ja kirjat tuolta ajalta ovat arvokkaita. Eräs teos erityisesti jäi Mieleen: sukututkimus, jossa englannin kuningashuoneen juuret oli selvitetty itse Nooaan asti. Legendat ja todellisuus sekoittuivat toisiinsa luontevasti tuohon aikaan. Nykyaikana voidaan puhua valeuutisista, kun on ihan todellisiakin uutisia. Tuon ajan realiteetti oli, että lähes kaikki oli valeuutista. Voidaan tietysti arvostella tuon ajan kuninkaita ja ruhtinaita ihan syystä, mutta ihmiset aikuisten oikeasti uskoivat joihinkin tonttuihin.
  Hyvin lähihistoriakin suvussa menee ihan diipeille leveleille, niin kuin 1700-luvulle, jolloin ei edes Kalevalaa oltu kerätty vielä.
  Vanhimmat kirjat ovat läheltä antiikkia, ajalta, jolloin islam oli uusi uskonto.
  Jotenkin minua puhutteli tuo genealogia. Jos joku olisi kiistänyt Nooan todellisuuden, niin olisi ehkä menettänyt päänsä.

 2. Huh, onpas kalliit liput, mutta ilmeisesti useimpien mielestä ei liian kalliit turistimääristä päätellen. Kaunistahan tuolla on ja mullakin tulee kyllä heti mieleen Potterit, joten varmasti toi itselläkin olis Dublinissa pakollisten nähtävyyksien joukossa sisäänpääsymaksusta huolimatta.

  1. Kiitos Venla kommentistasi!
   Ja kyllä, lippujen hinnat olivat varsin tyyriit, mutta niin tuntuu olevan koko Irlannin saarella. Pääsylippuihin menee todella suuri summa ja on oikein mietittävä mihin haluaa euronsa käyttää ja mitkä bucket listan kohteista haluaa todella nähdä.

 3. Olen samaa mieltä: Trinity Collegen kirjasto on todellakin vierailun arvoinen paikka. Kävin tuolla pari vuotta sitten ja olin tosi vaikuttunut paikan kauneudesta. Kiersimme muuten myös yliopiston aluetta ulkopuolelta yliopisto-opiskelijoiden ylläpitämän edullisen opastuksen turvin – se oli hauska kierros.

 4. Imen tällä hetkellä kaikkea Dublin-aiheista, koska olen menossa kaupunkiin kurssille viikoksi vielä tulevan kevään aikana. Kirjasto näyttää niin upealta, mutta pakko on miettiä, paljonko olen valmis pääsylippuihin laittamaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *