EMMA, Espoo

*Liput näyttelyyn tarjosi Espoon modernin taiteen museo. Juttu tehty yhteistyössä Visit Espoon kanssa.

Espoon Tapiolassa sijaitsevassa EMMAssa eli Espoon modernin taiteen museossa avautui elokuun lopussa maailmankuulu Michael Jackson: On the Wall -näyttely. Näyttelyssä on esillä johtavien nykytaiteilijoiden tulkintoja ilmiöstä nimeltään Michael Jackson. 48 kansainvälisen eturivin taiteilijan lähes sadassa taideteoksessa tutkitaan ja tulkitaan Jacksonin elämää ja taiteen merkitystä populaarikulttuuriimme.

On the wall kiertue päättyy EMMAan

Michael Jackson: On the Wall -näyttelyn Euroopan kiertue päättyy mainiosti EMMAan. Näyttely on samalla EMMAn vuoden 2019 päänäyttely.

Näyttely on Lontoon National Portrait Galleryn tuottama, ja sen on kuratoinut NPG:n johtaja Dr. Nicholas Cullinan. Näyttelyn teokset ovat lainoja museo- ja yksityiskokoelmista sekä tilausteoksia, jotka on varta vasten tehty Michael Jackson: On the Wall -näyttelyyn.

Dawn Mellor: Michael Jackson, 2007. Private collection. Courtesy of the artist and Studio Voltaire © Dawn Mellor.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Rita Ackermann, Emma Amos, Lyle Ashton Harris, Dara Birnbaum, Appau Junior Boakye-Yiadom, Candice Breitz, Monster Chetwynd, Michael Craig-Martin, Dexter Dalwood, Graham Dolphin, Mark Flood, Isa Genzken, Michael Gittes, Todd Gray, Kai Guetta, Maggi Hambling, Jonathan Horowitz, Rashid Johnson, Isaac Julien, Johannes Kahrs, KAWS, David LaChapelle, Louise Lawler, Klara Lidén, Glenn Ligon, Sam Lipp, Isaac Lythgoe, Paul McCarthy, Rodney McMillian, Dawn Mellor, Dan Mihaltianu, Mr. Brainwash, Lorraine O’Grady, Catherine Opie, Yan Pei-Ming, Grayson Perry, Paul Pfeiffer, Faith Ringgold, Michael Robinson, Pamela Rosenkrantz, Mark Ryden, Susan Smith-Pinelo, Donald Urquhart, Andy Warhol, Kehinde Wiley, Hank Willis Thomas, Jordan Wolfson ja Rose Wylie.

Dan Mihaltianu, 1954, Romania. Last Days of Michael Jackson in Bucharest. Michael Jacksonin viimeiset päivät Bukarestissa 1992–2013. Mustesuihku, kartonki, halogeenivalo. Courtesy the artist.

Michael Jackson: On the wall-näyttely on esillä Espoon modernin taiteen museossa 26.1.2020 saakka.

EMMA on avoinna tiistaina, lauantaina ja sunnuntaina klo 11.00 – 17.00. Keskiviikkoisin ja torstaisin klo 11.00 – 19.00. Perjantaisin museo on avoinna klo 11.00 – 21.00, maanantaisin museo on suljettu.

Dara Birnbaum: MJ 1987 – The Way You Make Me Feel, 2017. Courtesy of the artist and Marian Goodman Gallery, New York / Paris / London © Dara Birnbaum

Pääsyliput

Aikuiset 12€, alle 18- ja yli 70-vuotiaat pääsevät näyttelykeskukseen ilmaiseksi.

Osoite: Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, Espoo.

Monimuotoista taidetta ja kuolleista noussut Jackson

Michael Jackson: On the Wall -näyttely on jaettu seitsemään teemaan: Kulttuurinen merkitys, Aikakapseli, Afrikkalaisamerikkalainen identiteetti, Faniuden monet puolet, Naamion takana, Popin kuningas ja Liikkeessä.

Appau Junior Boakye-Yiadom, 1984, Iso-Britannia. P.Y.T. 2009, Lateksipalloja, nauhoja, loaferit. Courtesy of the artist.

Eri kansallisuuksia edustavia, eri-ikäisiä ja monilla erilaisilla tekniikoilla työskenteleviä taiteilijoita yhdistää henkilökohtainen kiinnostus Michael Jacksonin musiikkiin ja persoonaan. He nostavat esiin teemoja, jotka liittyvät identiteettiin, rotuun, sukupuoleen, tasa-arvoon sekä idolikulttuuriin – kysymyksiin, jotka ovat tänään ajankohtaisempia kuin koskaan.

Osa teoksista on abstrakteja kuvia Jacksonista, mukaan mahtuu myös useampi videoteos, joista yksi teos kolahtaa katsojaan yli muiden, oudolla mutta hyvin mielenkiintoisella tavalla. Kyseessä on Adel Abidin: Michael niminen videoteos, jossa Jackson on noussut kuolleista.

Teoksessa Jackson on saapunut kuvitteellisen televisiokanavan haastatteluun fanien riemuitessa suorassa lähetyksessä New Yorkin Times Squarella. Jacksonia esittävä henkilö on pelottavalla tavalla ääntä myöten hyvin Jackson ”look-alike”. Outoutta lisää vastaukset kun hän vastaa haastattelijan kysymyksiin kryptisesti omien biisiensä sanoilla. Myös teoksen loppu on eeppinen, pilaamatta illuusiota, kannattaa käydä katsomassa noin 16 minuutin pituinen teos.

Michael Jackson by Andy Warhol 1984. National Portrait Gallery, Smithsonian Institution, Washington D.C. / Gift of Time magazine © 2018 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Licensed by DACS, London. Michael Jackson: On the Wall is at the National Portrait Gallery from 28 June to 21 October.

Toinen vinkkini on Andy Warholin kuuluisat silkkipainokuvat Jacksonista, jotka Warhol teki Time-lehden maaliskuun 1984 kantta varten.

Andy Warholin säilyttämien aikakapselilaatikon sisältöä.

Samassa näyttelytilassa on myös Warholin tekemiä aikakapselilaatikoita, joihin hän on säilönyt Jacksonista julkaistua materiaalia kuten lehtiä, faninuken ja pressimateriaalia 80-luvulla.

Kehinde Wiley: Equestrian Portrait of King Philip II (Michael Jackson) 2010. Oil on canvas 3510 x 3010 mm. Olbricht Collection, Berlin. Photo by Jeurg Iseler. Courtesy of Stephen Friedman Gallery, London and Sean Kelly Gallery, New York © Kehinde Wiley.

Popin kuningas teeman alla on kolme teosta, jotka ovat valmistuneet Jacksonin kuoleman jälkeen. Esillä on valtavan suuri yli kolmemetrinen, Jacksonin itsensä tilaama ratsastajamuotokuva, jossa hänet on kuvattu Peter Paul Rubensin maalaamaa Espanjan kuninkaan Filip II:n muotokuvaa mukaillen.

Dangerous by Mark Ryden 1991. Courtesy of the artist and Paul Kasmin Gallery. Michael Jackson: On the Wall is at the National Portrait Gallery from 28 June to 21 October.

Mukana on myös Mark Rydenin tekemä The King of Pop teos joka toimi Jacksonin Dangerous albumin kansikuvana. Taiteilija suostui lainaamaan teoksen näyttelyyn mukaan sillä ehdolla, että sai tehdä teokseen sopivat kehykset, jotka ovat suoraan sanoen kuninkaallisen prameat.

Oli Michael Jacksonista sitten mitä mieltä tahansa, Michael Jackson: On the Wall -näyttely on ajatuksia herättävä kokonaisuus, jota ei voi ohittaa. Mikäli populaarikulttuuri kiinnostaa, tämä näyttely on vuoden SE kohde, joka on yksinkertaisesti nähtävä!

*Teoksiin on saatu kuvauslupa EMMAsta

 

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *