Järvenpää, Tuusula ja Kerava

*Kaupallinen yhteistyö Tuusulan kunnan kanssa

Kesäkuun alussa avattiin matkailijoille virikkeellinen portaali – Elävät juuret elämysopas, jossa Järvenpää, Tuusula ja Kerava ovat yhdistäneet voimansa kulttuurimatkailun edistämiseksi.

Käytännössä Elävät juuret elämysopas tarjoaa kolme reittiä: kulttuuri-, kokemus- ja puuhareitit, joista vierailija voi koota oman elämysreittinsä alueen matkailukohteisiin.

Ja koska (lähes) kaikkea on kokeiltava ainakin kerran, kokosimme elämysoppaasta meidän näköisen paketin sekoittamalla kolmen eri reitin kohteita ja kävimme viettämässä varsin vauhdikkaan ja kesäisen päivän Keski-Uudellamaalla.

Kerava kutsuu…

Kesäinen aamu alkoi ajamalla Keravalle ja Humlebergin kartanolle. Kyseessä on meille varsin uusi kohde, vaikka historiaa kartanon alueella on vuosisatoja. Nimittäin vanhimmat tiedot asumisesta ja elämisestä tällä mäellä ovat 1580-luvulta. Nykyinen, varsin idyllinen päärakennus on rakennettu ilmeisesti 1810-luvulla.

Keravan eli Humlebergin kartanossa toimii kesäkahvila Cafe Frilla, joka tarjoaa sesongin maistuvimmista kotimaisista raaka-aineista ja värikkäistä kasviksista valmistettuja herkkuja.

Tuotteissa maistuu myös luonnon villiyrtit ja keittiöpuutarhan sato. Myös lihansyöjät on huomioitu. Kannattaa maistaa talon täytettyjä paakkelseja ja tymäkkää porkkanakakkua. Kahvila on kesäisin avoinna päivittäin klo 11-16 ja keittolounasta tarjoillaan arkisin klo 11-15.

Kasvun paikka – ympäristöpalkinnolla palkittu Jalotus

Humlebergin kartanon piha on kuin tehty koko perheen kohteeksi. Nykyisin siellä on bongattavissa niin lampaita, kanoja kuin pupujakin, joiden hoitoa ylläpitää kiertotalousyhteisö Jalotus.

Entisessä kartanon navettarakennuksessa toimiva Jalotus on kiertotalouskeskus ja kestävän elämän yhteisö, jonka palvelu- ja toimintovalikoima on koottu korjaus-, lainaus-, vaihtaminen– ja omavaraisuusaihepiirien ympärille. Kollektiivi koostuu vapaaehtoisista, yrittäjistä, hanketyöntekijöistä ja harjoittelijoista.

Käytännössä Jalotus järjestää kursseja ja koulutuksia, lainaa esimerkiksi A-tikkaita, saunaa tai paljua sekä mahdollistaa kaupunkilaisille avoimen yhteisöviljelyn luonnonläheisillä menetelmillä.

Taivaan sinistä Kaivannon kynästä

Ihanan aamupäivän jälkeen seuraava kohteemmekin löytyi Keravalta nimittäin taide- ja museokeskus Sinkasta. Tänä kesänä Sinkassa pääsee tutustumaan Sininen planeetta näyttelyyn, jonka keskiössä ovat Kimmo Kaivannon (1932–2012) teokset ja niiden ekologiset äänenpainot. Kaivanto olikin yksi ensimmäisistä suomalaisista kuvataiteilijoista, jonka teoksissa huoli planeettamme tilasta nousi näkyvästi esille. Ja sinistä todellakin on nähtävillä 26.9.2021 asti.

Samalla reissulla voi tutustua Muinaiseen Keravaan ja sen löytäjiin -museon Kerava-kulmalla. Valokuvien joukossa on otoksia Keravan kartanon omistaneesta perheestä ja tietenkin Keravan kartanon alueen historiasta. Näyttely on nähtävillä toistaiseksi.

Tapahtumarikaspäivä on vaatimassa veronsa ja oli aika tarkastella paikkaa jossa voisi tankata iltapäivän seikkailuja varten.

Luomua, luomua, luomua!

Kohteeksi valikoitui Järvenpäässä sijaitseva Härmän Rati, joka muuten tarjoaa Suomen luomuisinta lounasta. Rati on voittanut Luomu SM -kilpailun vuosina 2017, 2018, 2019 sekä 2020. Kaikki ruoka Ratilla tehdään alusta loppuun asti käsityönä, aina tuoreista raaka-aineista.

Myös talo on hieno, nimittäin Härmän Ratin kaksfooninkinen päärakennus on siirretty Järvenpäähän Alahärmän Lahdenkylästä Pohjanmaalta.

Nukkekotien huumaa Aholassa

Masu luomuruokaa pullollaan, siirrymme Tuusulanjärven toiselle puolelle Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin taiteilijakotiin. Kotitalo Aholan kokoelma koostuu pääasiallisesti lahjoituksena saadusta näyttelyaineistosta, Ahojen kirjastosta sekä museon omasta käsikirjastosta.

Yhteensä kokoelmiin kuuluu yli kuusisataa kirjaa, taideteosta, valokuvaa ja esinettä. Valokuvat perheen kesänvietosta mökillään ovat hellyttäviä ja samalla tuovat arkista ajankuvaa lähemmäksi katsojaa. Perusnäyttely Minkä mitäkin Aholasta on toistaiseksi nähtävillä. 

Tänä kesänä Aholan yläkerrasta löytyy Nukkekotiyhdistyksen 30 v. Juhlanäyttely: Elämää tiiviissä kaupunkiympäristössä nukkekotiharrastajan silmin.

Mukana juhlavuoden kunniaksi on ensi kertaa 11 pientalon kokonaisuus, joka on yli viisi metriä pitkä. Sitä on ollut rakentamassa iso joukko nukkekotiharrastajia eri puolilta Suomea. Uskomattoman paljon pieniä yksityiskohtia ja erilaisia asukkeja! Juhlanäyttely on ihasteltavissa 30.9.2021 asti.

Nyt on päästävä tekemään jotain!

Jotta koko päivä ei menisi pelkästään ihasteluun, oli pakko kesäpäivän kunniaksi päästä tekemään jotakin. Siirrymme Halosenniemen rantaan ja vuokraamme soutuveneen tarvikkeineen.

Pitäähän nyt alue päästä näkemään Tuusulanjärveltä käsin. Päivä sattui olemaan varsin tuulinen, joten ei näillä voimilla kovin kauas soudeta. Tunnin pyristelyn jälkeen saavuimme rantaan kädet maitohapoilla, mutta tulipa käytyä!

Upea hirsiateljee kihertää mielikuvitusta

Halosenniemessä kun ollaan, päätimme hienon seikkailupitoisen päivän yhteen alueen hienoimmista kotimuseoista, nimittäin taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistuneeseen kansallisromanttiseen ateljeekotiin.

Tänä kesänä Halosenniemessä on nähtävillä Suomen valtion stipendiaatteja, kippis siis! – Väinö Blomstedt Pekka Halosen vieraana näyttely. Huoneiden seinillä on katsottavissa mitä hienoimpia töitä ja ohessa kerrotaan kahden taiteilijan elämäntarinaa, joka kiinteästä alun ystävyydestä huolimatta vuosien varttuessa erkanivat toisistaan. Mukana on maalauksia joita ei päästä kovin usein museoissa näkemään kuten palvelijainhuoneen Blomstedtin teos Antti Ahlströmistä kuolinvuoteellaan.

Muuten, mikäli taidekärpänen pääsi iskemään, ja haluat tutustua näyttelyyn etukäteen, käy tutustumassa Tuusulan museon Youtube-kanavaan. Kanavalta löytyy paljon lisämateriaalia.

Johan oli päivä! Tällaisen elämyksellisen kulttuurituuttauksen jälkeen pitää huokaista päivä tai pari, kunnes on jälleen aika tutkia lähialueiden aarteita paremmin. Hmm… Mitä jos seuraavaksi lähtisi tutkimusmatkalle Elävät juuret elämysoppaan kautta Keski-Uudenmaan luontoon?

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *