Järvenpään taidemuseo, Järvenpää

Järvenpään taidemuseossa avautui maaliskuun alussa varsin mielenkiintoisesta näkökulmasta tehty näyttely Sadejuovia ja pilvisäteitä – taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin. Kyseessä on televisiostakin tutun meteorologi Seija Paasosen kuratoima taidenäyttely joka pohjautuu viime vuoden keväällä julkaistuun kirjaan Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin.

Sadejuovia ja pilvisäteitä-näyttelyssä esitellään kultakauden taiteilijoiden maalaamia taivaita, sääilmiöitä sekä meteorologisia havaintoja. Lisämausteensa näyttelylle antaa Tampereen yliopiston kehittämä Data to music-ääni-installaatio jossa voi kuunnella miltä Ilmatieteen laitoksen päivän sääennuste kuulostaa klassisena musiikkina.

Kultakauden taiteilijoiden ulkoilmateoksia

Näyttelyyn on koottu kymmeniä teoksia Järvenpään taidemuseon omasta kokoelmasta, mukaan mahtuu myös muista suomalaisista museoista lainattuja teoksia. Taiteilijoiden joukossa ovat muun muassa Albert Edelfelt, Fanny Churberg, Pekka Halonen, Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt.

Teokset ovat pääosin 1800-luvun lopun sekä 1900-luvun alun aikana tehtyjä maalauksia, mutta joukkoon mahtuu myös mm. Eero Nelimarkan maalaama Kesämaisema teos 1950-luvulta.

Sunnuntain yleisöopastus kerää taiteenystäviä

Vierailemme näyttelyssä sunnuntaisen yleisöopastuksen aikana. Museolle on kerääntynyt ihailtava määrä taiteenystäviä. Opas johdattaa ryhmää eteenpäin noin 45 minuuttia kestävän opastuksen aikana. Aivan kaikkia tauluja emme käy opastuksen aikana läpi. Taulut on asteltu seinille sen mukaan, mikä sääilmiö tai vuorokauden aika kyseisestä taulusta on tulkittavissa. Kun taiteilijoista on kyse, on myös säätilojen suhteen otettu taiteellisia vapauksia ja aivan selvää ei aina ole, onko esimerkiksi joissakin tauluissa ukkosmyrsky alkamassa vai jo väistymässä.

Yksi näyttelyn kauneimmista teoksista on Eero Järnefeltin Suvirannassa maalama taulu Kukkivaa kesää. Se kuvaa Tuusulanjärveen laskevaa Räikylän ojaa kesän loistossaan. Teos on maalattu vuonna 1918 jolloin Suomi itsenäistyi. Repivästä ja julmasta sisällissodasta huolimatta taulusta on aistittavissa kesän kauneus, väriloisto sekä heijastukset. ”Kyllä on ihanaa kun alkoivat kuumat kesäpäivät… Voi hyvin ja koeta sinäkin lihota, minä kyllä olen virkistynyt, ainakin jaksan työtä tehdä ja se on pääasia. Kermaa saan, juon itse ja jaan vähän muille. ” Saimi Järnefelt kirjoitti näin Eerolle vuonna 1918.

Taulujen ja sääilmiöiden lisäksi, seinille on koottu taulujen innoittamana katkelmia suomalaisista, herkistä runoista.

Sulle tahtoisin keväästä laulella ja kertoa taivahasta, yön tähdistä, päivän paisteesta ja kaaresta korkeasta.

Eino Leino: Illalla.

Puuhatila perheen pienimmille 

Järvenpään taidemuseo on ottanut perinteisesti huomioon myös perheen pienimmät museokävijät, niin myös tänä vuonna. Miltä sade tuoksuu? Entä kesä? Miltä pilvet voisivat tuntua, tai miltä ne näyttävät avaruudesta käsin? Museosta löytyy perheen pienemmille elämyksellinen tila, joka johdattaa säätilojen tarkasteluun eri aistien kautta. Aistimatkan jälkeen voi loikoilla säkkituoleilla merisäätä kuunnellen tai piirtää kuvioita rantahiekkaan.

Sadejuovia ja pilvisäteitä – taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin näyttely on esillä Järvenpään taidemuseossa 30.9.2019 asti.

Pääsyliput: 7/6/4€ tai Museokortilla. Alle 16-vuotiaat pääsevät museoon veloituksetta. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 13.00, ellei museolla järjestetä muuta tapahtumaa samanaikaisesti.

Järvenpään taidemuseo on avoinna: maalis-huhtikuussa keskiviikosta sunnuntaihin klo 10.00 – 17.00, toukokuusta syyskuuhun tiistaista sunnuntaihin klo 11.00 – 18.00.

Osoite: Kirjastokatu 8, 04400 Järvenpää.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *