Aboa Vetus & Ars Nova, Turku

Turku on ihana kesäkaupunki joka houkuttelee vierailijoita puoleensa niin moninaisilla tapahtumilla kuin loistavalla museoannillaan. Aurajoen varresta löytyvästä Rettingin palatsissa toimii Aboa Vetus & Ars Nova, joka on mainio yhdistelmä Turun historiaa kuin ajankohtaista nykytaidetta.

Kävimme keväällä vierailulla nykytaiteen museon puolella. Jos juttu on vielä lukematta, se löytyy täältä. Tällä kertaa syvennyimme historialliseen puoleen niin Aboa Vetus museon kuin ulkona tapahtuvien arkeologisten kaivausten myötä.

Aboa Vetus & Ars Nova lyhyesti

Aboa Vetus & Ars Nova museo perustettiin Turkuun vuonna 1995. Museon omistaa Matti Koivurinnan säätiö. Museo on perustettu entisen tupakkatehtailijan Hans von Rettingin kotiin, joka sijaitsee Valter Jungin suunnittelemassa rakennuksessa.

Museon historiallinen Aboa Vetus-puoli esittelee Turun historiaa aina keskiajalta 1900-luvulle asti. Löytyypä museon tiloista myös 1200-luvulle ajoitettuja puurakenteita. Museo toimii rakennuksen kellarikerroksessa, jossa vierailija pääsee sukeltamaan keskiaikaiseen Turkuun, mukavasti ulkoilmalta suojassa.

Museon nykytaiteelle pyhitetty Ars Nova-puolella on vuosittain neljä vaihtuvaa näyttelyä. Lisäksi rakennuksen yläkerrassa on vaihtuvia näyttelyitä säätiön kokoelmista.

Askeleita Turun kaupungin keskiaikaisilla mukulakivikaduilla

Portaat vievät Suomen ainoaan arkeologiseen museoon Aboa Vetukseen. Museo on maan alta 1990-luvulla löydetty kaupunginosa, jossa on eletty vuosisatojen ajan. Kellarikerroksesta löytyy Suomen mittakaavassa ainutlaatuiset kuuden keskiaikaisen kivitalon rauniot ja kujat, joiden varrella voi vaellella ja antaa mielikuvituksen viedä mukanaan. Rakennusten välissä kulkee Luostarin jokikatu. Keskiaikaisten talojen kellarit on rakennettu 1300- ja 1400-luvuilla.

Raunioiden lisäksi vitriineihin on koottu kaivauksissa löydettyä runsasta esineistöä. Aboa Vetuksen perusnäyttely kertoo elämästä keskiajalla Turun Luostarikorttelissa. Tila muodostuu kivitalojen raunioista, jotka arkeologit ovat kaivaneet esiin. Selkeät opasteet kertovat usealla kielellä raunioiden tarinaa.

Yksi itselle sykähdyttävistä museon tiloista on ns. katedraali. Aidot kynttilät valaisevat hämärää tilaa, ja voi mielikuvituksen siivin nähdä tilassa munkkeja rukoilemassa. Aboa Vetus on osa Luostarikorttelia, joka oli yksi Turun neljästä keskiaikaisesta kaupunginosasta.

Turku oli tuolloin Ruotsin toiseksi suurin kaupunki, vilkas kaupankäynnin, kirkollisen elämän sekä hallinnon keskus. Museon tonttia asuttivat tuolloin varakkaat kauppiaat. Komeat kivestä ja tiilestä muuratut asuintalot sekä monet esinelöydöt, kuten hopeakoristeiset veitset ja hienostuneiden juomalasien sirpaleet, viestivät ylellisyydestä, jota oli tuolloin vain harvojen saatavilla.

Museossa on paljon löydettävää kaikenikäisille. Aika kuluu rattoisasti leikkimällä, pelaamalla, koskemalla ja tutkimalla. Mahdollisuus on pyörittää vaikka keskiaikaista suristinluuta, kokeilla kirjoituspuikkoa, leikkiä nukketaloilla tai kirjoittaa vahataululle.

Jalanjälkiä menneisyydestä.

Luutarhassa on kiinnostavaa tunnistaa ja tutkia eläinten luita. Luutarha esittelee yli 30 eläinlajia, jotka liittyvät museon alueeseen tai avaavat muutoin eläinten historiaa. Esillä on luulöytöjä kokonaisista luurangoista aina pienenpieniin kalanruotoihin. Mukana näyttelyssä on niin hyöty-, koti-, riista- kuin haittaeläimiäkin.

Kesä 2019 tarjoaa mahdollisuuden osallistua mukaan arkeologisille kaivauksille

Keskiaikaisesta kaupungista ja sen asukkaista saadaan jatkuvasti uutta tietoa, sillä museo tekee vuosittain tontilla arkeologisia kaivauksia. Kesän 2019 kaivauksille järjestetään myös yleisökursseja.

Mikäli kaivaukset kiinnostavat mutta aika ei riitä koko päivän kaivauksille, on heinäkuun torstait sinun paikaksi. Klo 12.00 – 14.00 vierailijat pääsevät juttelemaan ja tutustumaan niin arkeologeihin kuin kaivauksiin ja sieltä päivän aikana löytyneisiin aarteisiin Arkeologin vastaanotolla. Kaivausten myötä raunioille saadaan tarkempia ajoituksia ja esinelöytöjen avulla uutta tietoa elämästä juuri tällä paikalla satoja vuosia sitten.

Keskiaikaisista tiilistä on luettavissa valajan puumerkit. Samoja puumerkkejä on löydetty mm. Turun kirkosta.

Kävimme juttelemassa Itäisen rantakadun ja Nunnakadun puoleisessa kulmauksessa arkeologien kanssa. Samalla myös omat televisiosta tutut mielikuvat saivat kyytiä: Ja ei, arkeologit eivät hanki ensimmäisenä Indiana Jones-tyylisiä hattuja koulun aloitettuaan, eikä arkeologiset kaivaukset ole mitään sudilla sipsutusta vaan raakaa työtä jossa lapio antaa maakerroksille kyytiä niin että käsivarret huutaa maitohapoista. 😉

No ei nyt ehkä täysin näin, mutta työ on silmiä avaavaa. Keskustelimme pitkät pätkät kristillisistä hautaustavoista, arkeologisista kaivauksista, keskiaikaisesta Turusta sekä erilaisista löydöistä. Vierailupäivänä löytyi maakerroksien seasta mm. pala keskiaikaista seinämää, luiden palasia sekä osterin kuori.

Yhden päivän kursseja järjestetään 16.7. ja 17.7. klo 10–15 ja kahden päivän kurssi 18.–19.7. klo 10–15. Yhden päivän kurssin hinta on 50 € ja kahden päivän kurssin 90 €. Hintaan sisältyy kurssin ohjaus, materiaalit, vakuutus, kahvit ja sisäänpääsy museoon. Kullekin kurssille mahtuu 10 henkeä. Lisäksi viikoilla 22.–26.7, 29.7.–2.8. ja 5.–9.8. järjestetään lasten kesäkouluviikkoja arkeologian ja taiteen parissa. Kesäkouluviikkoon kuuluu Päivä arkeologina, jolloin lapset pääsevät kokeilemaan arkeologin työtä museon pihalla käynnissä olevalla aidolla kaivauksella.

Tule sinäkin tekemään löytöjä Aboa Vetus & Ars Nova museoon!

Aboa Vetus & Ars Nova museo on avoinna joka päivä klo 11.00 – 19.00. Juhlapyhinä muutoksia aukioloajoissa.

Museokauppa, M Kitchen & Café sekä Omatila-galleria ovat avoinna aina museon ollessa auki.

Pääsyliput:

Aikuiset 10€, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 7€. Lapset 7–15-v. 5,5€ ja alle 7-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi.

Museon osoite: Itäinen rantakatu 4–6, Turku.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *