Wehmaan kartano, Juva

Juvalta Etelä-Savon sydämestä löytyy Suomen teenjuojien sekä englantilaisen teekulttuurin paratiisi TeaHouse of Wehmais.

Otimme selvää mitä Wehmaan kartanon kyljessä oleva teehuone voi tarjota satunnaiselle matkailijalle.

Wehmaan kartano ja teehuone lyhyesti

Wehmaan kartanon juuret ulottuvat jo 1500-luvulle. Nimensä kartanon kerrotaan saaneen vuonna 1541 rakennuksessa asuneilta Antti ja Pekka Vehmosta eli Vehmoisesta. Heidän asuinpaikkansa kun oli Vehmaspelto.

Vehmasta peltoa on kartanolla edelleen ja onpa vuonna 1924 uusitussa navetassa vielä lypsykarjaakin sadan pään verran, joiden koneellista lypsytapahtumaa on jokaisen vierailijan mahdollista seurata navetan avoimista ovista. Tila on siirtynyt käyttämään luomutuotannon menetelmiä.

Kartano oli aikoinaan yksi Ruotsin kuninkaan ratsutiloista, ja onkin pysynyt saman suvun omistuksessa yli 200 vuotta. Ratsutilan ajat ovat kuitenkin ohi, eikä tilalla ole enää hevosia.

Kartanon vanhassa tallissa on toiminut vuodesta 2010 kartanontyttären Anna Grotenfelt-Paunosen vetämänä ihastuttava TeaHouse of Wehmais sekä keväällä avattu puoti Wehmais Deli & Deco.

Tänään

Käännymme Kuopiontieltä (nro 5) ns. ABC:n risteyksestä rampista ylös. Matka jatkuukin tällä kertaa vasemmalle, Pieksämäentielle (nro 459). Risteyksestä on hyvät opaskyltit noin parin kilometrin päässä sijaitsevalle teehuoneelle.

Ajamme pitkin maalaismaisemaa kunnes tienviitta osoittaa vasemmalle mahtavan koivukujan siimekseen. Vanhojen kartanoiden pihapiirit ovat kutkuttavia juuri näiden puukujien, lukuisten rakennusten ja historiaa tihkuvien miljöönsä vuoksi. Kyllä jälleen sydämessä läikehtii. Huoh!

Jätämme auton suuren kivinavetan kulmille ja jatkamme matkaa kävellen. Vasemmalle jää suuri punamultainen väentupa. Navetasta kuuluu ääniä, ja koska keskimmäinen ovi on auki, onhan se mentävä kurkkaamaan mitä siellä oikein tapahtuu. Ruskea lehmä on juuri siirtymässä lypsyrobotin palveltavaksi. Ihmisiä ei näy mailla eikä halmeilla, mutta lehmärouvat jonottavat maltillisesti ”koneeseen” menoa.

Seuraamme koko operaation yhden lehmän osalta, kuinka kone tunnistaa lehmän sen kaulassa olevasta pannasta, paikallistaa lehmät utareet, pesee vetimet sekä asettaa lypsimet paikalleen. Lehmä vaikuttaa silmin nähden tyytyväiseltä, ja seuraava ammu odottaa jo innokkaasti vuoroaan.

Oven vieressä olevasta opastaulusta voidaan lukea, että lehmät käyvät lypsyllä monta kertaa päivässä. Tämä on ehdottomasti nähtävä, meidän teinikin innostui silmin nähden lypsytapahtuman seuraamisesta.

Siirrymme pihan toiselle puolelle, jossa idyllisen näköinen TeaHouse of Wehmais sijaitsee. Kuunliljojen kehystämällä pienellä puuterassilla odottaa kutsuvasti istumaryhmä.

Oven avatessa vastaan tulvahtaa lämpö ja aromikkaan teen tuoksu. Välittömästi minut valtaa lämmin tunne, joka vain kasvaa sitä mukaan mitä syvemmälle teehuoneeseen tai paremminkin taloon kuljemme. Huoneet ovat aivan ihania! Tuntuu kuin olisin oven avattuani astunut aivan toiseen maailmaan, menneeseen Brittein saarten loistoaikaan. Täällä Jane Austinkin tuntisi olonsa kotoisaksi.

Pääsalissa ystävälliset tarjoilijattaret ottavat meidät hymyssä suin vastaan. Minun pitää nipistää itseäni, olenko ihan oikeasti Suomessa ja vieläpä Savossa? Mitä kaikkea salaisuuksia kotimaa pitääkään sisällään!

Kierrämme teehuoneiston herttaiset huoneet, suurimman vaikutuksen minuun tekee ns. miehille suunnattu huone, jossa on perin englantilaiset hevostapetit seinällä sekä muhkeat istuimet. Sisustus sopii valtavan hyvin entiseen talliin.

Kannattaa vilkaista myös ”naistenhuonetta”, se on tilava, kukkakuvioinen ja teehuoneen kahvilan tyyliin erittäin sopiva tila.

Wehmais Deli & Deco-puoti

Vilkaisemme uutuuttaan hohtavaa Wehmais Deli & Decoa. Täältä löytyy aivan hurmaavia, ajatuksella putiikkiin valittuja sisustusesineitä, kuten lampaantaljoja, keramiikkaa ja sisustustekstiilejä. Lisäksi tarjolla on lähialueen tuottajien luomuherkkuja kuten juustoa, saaristoleipää ja kalaa, joista muuten loihditaan teehuoneen herkkuja! Myynnissä on tietenkin myös teetä sekä erilaisia teetarvikkeita kuten värikkäitä teekannuja.

Suurien purkkien sisältöä tuoksutellessa lähtee hajumatkalle jonnekin erittäin kauas. Tässä vaiheessa minua pitää hieman pidellä, mitä jos ensin nyt maistettaisiin jotain teetä, ennen kuin mukaan lähtee kymmenittäin teepussukoita.

Kokous- ja juhlatila

Putiikin keskellä on mielenkiintoiset vihreät kierreportaat ylös, ja sinnehän on päästävä (luvalla tietenkin) käymään. Ylhäältä löytyy tallin ylisille rakennettu tilava kokous- ja juhlatila.

Sisustus on yrittäjä Annan käsialaa. Talli on samanaikaisesti tyylikkään englantilainen sekä skandinaavisen raikas. Pöydät on suunniteltu varta vasten tilaan sopivaksi. Juhlahuonetta voi vuokrata niin juhliin kuin teemaisteluhetkiin.

Maistelutuokio

Seuraa päivän paras hetki, nimittäin onhan se maisteltava teehuoneen herkkuja kun tänne kerta tulimme. Istumme pyöreään pöytää numero 7. Ruusutapetit ovat ihanat, huomaan ehdottavani perheelle tv-huoneemme tapettien vaihtoa, samalla kun meille tuodaan pöytään tee-menu. Teen valinta osoittautuukin vaikeammiksi kuin uskoisi. Teelaatuja on nimittäin tarjolla kymmenittäin.

Listalla on selostus jokaisesta tarjolla olevasta teelaadusta, ja vyyhtiä aletaankin purkaa tarjoilijan kera. Ottaisinko mustaa, vihreää vai valkoista teetä, hmm. Päädyn ottamaan shamppanjalla, mansikalla ja kermalla maustettua mustaa Studio 54-teetä, joka on teehuoneen suosituin teelaatu. Mieheni valitsi talon omaa jääteetä ja tytär mansikan, mangon, vadelman ja appelsiinin paloilla maustettua Lady in Red-Rooibos-teetä.

Teehuoneen erikoisuutena on, että asiakas voi seurata tiskillä kuinka tilaamasi tuote valmistuu. Valmis tuote tulee höyryävän kuumana pöytään teekannuissa, joista riittää juotavaa useampaankin kuppiin. Teekupit osoittautuvat kotimaista tuotantoa olevaksi sarjaksi.

Jäätee tarjoillaan lasista. Valitsemme menulta nautiskelijan Afternoon Tea:n, onhan se hyvin legendaarinen englantilainen kattaus. Kaikki teehuoneessa tarjottavien leivonnaisten raaka-aineet tulevat lähialueelta. Todellista lähiruokaa siis! Teehuoneessa onkin kaksi keittiötä, joissa valmistellaan asiakkaiden annoksia sekä leivotaan mm. skonsseja. Toiseen keittiöön pääseet kurkistamaan putiikin puolen ikkunoista.

Siemailemme teetämme, ja huomaan Studio 54-teen olevan todella hyvää, itse asiassa parasta näistä kolmesta teehetkeemme tilatusta teelaadusta.

Seuraamme sivusilmällä teehuoneeseen saapuvia muita asiakkaita, jotka yksi toisensa jälkeen ihastelevat poikkeuksellisesti ääneen huoneiden sisustusta. Sana ihana, toistuu lähes jokaisen vierailijan huulilla. 🙂

Pian pöytäämme tuodaan kolmikerroksinen herkkuvati, joka saa silmämme ymmyrkäisiksi. Tarjoilija opastaa herkkujen kanssa. Alatasolta löytyy kolmioleipiä kolmella eri täytteillä, keskikerroksesta löytyy talon oman reseptin mukaan valmistettuja uunituoreita vaniljaskonsseja sekä päällimmäisestä kerroksesta pikkuleivonnaisia. Mukana seuraa skonsseihin laitettavaa mansikkahilloa sekä kermavaahtoa.

Henkilökunnan mukaan tarkkaa järjestystä herkkulautasen syömiseen ei ole, joten aloitamme nautiskelun alatasosta. Tyttären ehdottomaksi suosikiksi nousee tuorejuustolla täytetty vaalealeipäkolmio, itse pidän saaristolaisleivästä tehdystä kolmiosta, jonka välissä on kylmäsavulohta. Tässä vaiheessa en ollutkaan vielä maistanut skonsseja. Ne ovat lämpimiä, sormissa murenevia herkkuja. Skonssien kanssa on tarkoitus on syödä mansikkahilloa ja kermavaahtoa, mutta eivät nämä oikeastaan kaipaa niitä seurakseen.

Ylätasolle päästyämme vuorossa on pieniä suklaisia ja sitruunaisia leivoksia sekä kermaista pannacottaa. Maistelemme kaikkea, vaikka housujen vyötäröt alkavatkin käydä varsin pinkeiksi. Afternoon Tea-menu käykin varsin täyttävästä myöhäisestä lounaasta.

Tapahtumat

Wehmaan kartanolla järjestetään erilaisia tapahtumia. Jos Juvalle päin ajelee, kannattaa ehdottomasti käydä Maista Luomu-tapahtumassa. Luvassa on mm. Luomusadonkorjuumarkkinat, Iltamat tallin ylisillä, Luomuvasikan nimeäminen, Traktorisafaria kartanon ympärillä sekä lapsille piirustuskilpailua. Katso tarkemmat tiedot tämän linkin takaa.

Kaiken kaikkiaan käynti TeaHouse of Wehmaisissa on ainutlaatuista. Suomesta et vastaavaa löydä!

Kannattaa varata vierailuun mukavasti aikaa; hyvällä säällä on mahdollista juoda kupposet teetä myös teehuoneen pihapuutarhassa, unohtamatta kierrosta putiikissa sekä navetan ovilla.

Ja mitä bloggaaja ostikaan putiikista mukaansa? Ison pussillisen aromikasta Studio 54-teetä sekä Skonssi valmistaikinapussi. Näitä skonsseja opetellaan muuten tekemään kotonakin!

Blogijuttu on tehty yhteistyössä TeaHouse of Wehmais:n kanssa.

Saattaisit myös pitää näistä:

9 kommentti

 1. Tuo on niin IHANA!

  Kävimme siellä ollessamme tulossa Kolin lammaspaimenviikolta. Emme olisi voineet olla räjähtäneemmän näköisiä, mutta käynti iltapäiväteellä kruunasi kotimatkamme. Jotain kuvia taitaa minullakin olla tallessa paikasta…

 2. Olen käynyt muutaman kerran ja aina yhtä ihastuttava paikka! Olen itse väsäillyt iltapäiväteetarjottimia kokkaillessani 1 Michelin tähden ravintolassa Skotlannissa – aluksi olin vähän epäileväinen TeaHouse of Wehmaiksen skonssien suhteen, mutta nyt olen päässyt niiden makuun ja meheviähän ne ovatkin. Etenkin kun kuulin, että ne on varta vasten ”tuunattu” suomalaismakuun sopivaksi. Tuo miehinen huone on erityisen kiva! ^_^

  1. Kiitos Sateenmuru!
   Sinulla on sitten suutuntumaa oikeiden teeherkkujen suhteen! 🙂
   Wehmaan teehuone oli todellakin miellyyttävä yllätys niin makumaailmansa kuin sisustuksensa suhteen.

 3. Olitpas kivasti kirjoittanut tästä! Itsekin kävin siellä ja oli upea kokemus kaiken kaikkiaan. En ollut itse asiassa ikinä juonut klo viiden teetä ”oikealla tavalla” ja oli se aika yllätys, että se tuli Juvalla tehtyä eikä Lontoossa tai Dublinissa 😀 Tykkäsin tuosta paikasta todella paljon ja se kannattaa ottaa ohjelmaan tuolla päin liikkueessa. Ja voin sanoa, että muksut rakastui lypsyautomaattiin ensisilmäyksellä ;-D

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *