Nur-Sultan, Kazakstan

Nur-Sultan, joka myös Astana tunnettiin ennen vuoden 2019 nimenvaihdosta, on Kazakstanin pääkaupunki ja maan toiseksi suurin kaupunki Almatyn jälkeen. Kaupungissa arvioitiin olevan vuonna 2018 1 068 000 asukasta.

Kazakstanista lyhyesti

Kazakstan, virallisesti Kazakstanin tasavalta itsenäistyi Neuvostoliitosta 16. joulukuuta 1991. Nursultan Nazarbajev oli maan pitkäaikaisena presidenttinä maan itsenäistymisestä vuodesta 1991 kevääseen 2019. Nykyinen presidentti on Kassym-Jomart Tokajev.

Kazakstan on pinta-alaltaan maailman suurin sisämaavaltio ja lisäksi pinta-alaltaan maailman 9. suurin valtio. Sen rajanaapurit ovat Venäjä, Kiina, Kirgisia, Uzbekistan ja Turkmenistan.

Nur-Sultanin kerrotaan olevan maailman toiseksi kylmin pääkaupunki Mongolian Ulan Batorin jälkeen.

Vinkit Nur-Sultaniin

Finnair ilmoitti kesällä avaavansa suoran lentoreitin Nur-Sultaniin elo-syyskuun ajaksi. Keski-Aasia on meidän matkakartoissamme vielä harmaata aluetta ja kun tähän lisätään maan tämän hetkisen viisumivapauden (alle 15 vuorokauden matkoissa), oli otettava tarjous vastaan ja lennettävä vajaan neljän tunnin päähän Nur-Sultaniin viikonlopuksi.

Matkustaja saa lentokoneessa täytettäväksi maahansaapumiskortin sekä tullauslomakkeen. Maahansaapumiskortti nidotaan passiin leimauksen yhteydessä kiinni oleskelusi ajaksi, tullauskortilla ei tuntunut olevan mitään käytännön merkitystä.

Kazakstanilaisista

Kazakstanilaiset ovat ystävällistä ja iloista kansaa. Koska maassa ei ole vielä suurta turismiaaltoa nähty, he ovat poikkeuksetta hyvin kiinnostuneita sinne matkustaneista. Valitettavasti kielitaito hieman estää lähempää tuttavuutta, paitsi jos matkustaja osaa venäjää.

Katukuvassa aasialaisuus on hallitseva tekijä. Maassa on myös paljon vierastyövoimaa muun muassa Mongoliasta.

Erittäin vaihteleva syyssää

Viikonlopun aikana, jonka syyskuun puolivälissä Nur-Sultanissa vietimme, lämpötila oli päivisin 20 asteen pintaan ja öisin 10 astetta. Kaupungin säätila voi myös muuttua hyvinkin nopeasti näin syksyisin.

Suorastaan kuuma auringonpaiste voi puolessa tunnissa muuttua aroilta puhaltavaksi poikittaiseksi kaatosateeksi ja jälleen paisteeksi. Joten sateenvarjoa ei ole ollenkaan liioiteltua kantaa mukana.

Ruoka

Ruoka on Kazakstanissa edullista. Alkoholia myydään kaupoissa vaikkakin enemmistö kazanilaisista on muslimeja. Ravintoloissa saa kaikkia länsimaissa herkkuja, dönerkojuja ja saslikkivartaita myydään 24h pienissä kioskeissa.

Paikallinen herkku on hevonen. Sitä saa ostettua ravintoloista erilaisilla tavoilla valmistettuina. Myös aasialaiset ruoat ja taikinanyytit ovat suosittua syötävää.

Ostoskeskuksia joka sormelle

Kazakstan on rikas valtio, siitä pitävät huolen yltäkylläiset luonnonvarat kuten uraani, kivihiili ja öljy. Kazakstanin uraanikaivokset tuottavat noin 27 prosenttia maailman uraanista, joten se on yksi maailman suurimmista uraanintuottajista.

Raha näkyy katukuvassa, ostoskeskuksissa ja monumentaalisissa rakennuksia joita tuntuu nousevan kaupunkiin kuin sieniä sateella. Kaupunkiin on rakennettu yksi Keski-Aasian suurimmista moskeijoista, Hazrat Sultan, johon mahtuu kerrallaan 5000 kävijää. Keskustassa on useita pilvenpiirtäjiä, kuten Emerald-tornit, joita suunnitelman mukaan tulee kolme kappaletta. Rakenteilla on myös liikerakennus Abu Dhabi Plaza, josta tulee Keski-Aasian korkein pilvenpiirtäjä.

Ostoskeskukset ovat suuria ja tarjoavat kaikkea mitä länsimaalainen matkaaja vain tarvitsee. Liikkeiden joukossa on mainio sekoitus niin kotimaan kamaralla olevia kuin aasialaisia kauppoja. Vinkki ostoskeskuksiin, siellä on KUUMA! Jostakin syystä kazakstanilaiset tykkäävät pitää liikekeskusten, museoiden ja julkisten rakennusten sisälämpötilaa 24-25 asteessa.

Sähkö

Kazakstaniin ei tarvitse ottaa adaptereita mukaan (220 V, 50 Hz).

Pääkaupungin nähtävyydet

Nur-Sultanissa on varsin vähän ns. must see-kohteita, siksi kaupunki onkin helppo ottaa haltuun viikonlopun aikana. Tosin välimatkat ovat melkoisia ja bussilla ajelu on erittäin hidasta mutta halpaa.

Yksi matka maksaa 180 tengeä eli noin 0,40€. Varaudu erittäin tiiviiseen oleskeluun paikallisbussissa, nimittäin ne pakataan aivan täyteen ja pysähdytään joka ikisellä pysäkillä.

Khan Shatyr

Ostoskeskuksista erikoisin on Khan Shatyr, joka toimii myös viihdekeskuksena. Kyse on 150 metriä korkeasta teltasta, jonka sisälle mahtuisi 10 jalkapallokenttää. Khan Shatyr on rakennettu erikoiskankaasta joka kestää lämpötilavaihtelut -35 asteesta 35 lämpöasteeseen.

Kauppojen ja ravintoloiden lisäksi ostoskeskuksesta löytyy mm. trooppinen uimala oikealla hiekkarannalla, elokuvateatterit, minigolfkeskus ja huvipuisto.

Osoite: Turan Ave. 37, Nur-Sultan, Kazakstan.

Khan Shatyriltä lähtee suora kävelyreitti Rakastavaisten puiston läpi Expocenterille, Baiterek tornille ja ministeriön talolle. Matkan varrella voi ihmetellä lukuisia veistoksia ja erilaisia tilataideteoksia sekä tietenkin lukuisia korkeita pilvenpiirtäjiä.

Baiterek torni

105 metrinen Baiterek torni valmistui vuonna 2002. Se hallitsee uuden Nur-Sultanin uutta keskustaa ja on suosittu kohde niin paikallisille kuin kaupungin löytäneille turisteille. Tornin näköalatasanne sijaitsee 97 metrissä, josta on loistavat näkymät yli kaupungin.

Baiterek tornista löytyy presidentti Nursultan Nazarbajevin kultaan painettu oikean kämmenen jälki, jonka koskettelu tuo kuulemma onnea.

Tornissa on pieni kahvio ja matkamuistokauppa. Torni on avoinna joka päivä klo 10.00 – 21.00. Sisäänpääsy maksaa 700 tengeä eli noin 1,65€.

Osoite: Байтерек, Nur-Sultan 010000, Kazakstan.

Kazakstanin kansallismuseo

Mikäli olet Nur-Sultanissa vain lyhyellä käynnillä, mutta haluat silti käyttää aikaasi museokäyntiin, kannattaa suunnaksi ottaa Ishym joen itäpuoli. Täältä löytyy lukuisia erikoisia rakennuksia kuten rauhanpalatsi, Shabyt taidepalatsi, itsenäisyydenpalatsi sekä Kazakh Eli monumentti. Palatsien joukossa on Kazakstanin kansallismuseo.

Keski-Aasian suurin ja uusin museo käsittää 14 näyttelyhallia. Suurin halli ottaa luulot pois heti sisään tullessa. Hallin katossa on suuri kultainen kotka ja hallin päässä näköisveistos maan rakastetusta presidentistä. Myös valtavat maalaukset pönkittävät lähes 30 vuotta olleen presidentin valtakauden aikaansaannoksia.

Museosta löytyy niin avaruusrakettia, virtuaalinen diskolattia, mammutinluita, jurtta ja vaihtuvia näyttelyitä. Museon yhteydessä on matkamuistomyymälä.

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10.00 – 18.00. Museo on suljettuna maanantaisin.

Pääsyliput: Aikuiset 700 tengeä (1,65€), opiskelijat 500 tengeä (1,20€) ja koululaiset 300 tengeä (0,70€). Kuvauslupa järjestelmäkameralle 500 tengeä, kännykällä kuvaus on ilmaista.

Osoite: Tauelsyzdyk Avenue, 54, Astana.

Tervemenoa Kazakstaniin!

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *