Riihimäki

Riihimäeltä löytyy yksi Kanta-Hämeen arvokkaimmista luontokohteista – Hatlamminsuo. Noin 60 hehtaarin maakuntakaavassa suojellulta alueelta löytyy vajaan 1,5 km pituinen luontopolku, joka etenee luonnontilaisella keidassuolla pitkospuita pitkin. Luontopolun varrella on 11 suoluonnosta kertovaa opastaulua. Suon luonto on hyvin rikas, perustuu moniin eri suotyyppeihin, joita on kaikkiaan 40.

Kohteessa

Jätämme auton Kiskon majan tilavalle parkkipaikalle. Parkkipaikan yhteyteen on rakennettu laavu grillauspaikkoineen, joka onkin tullessamme ulkoilijoiden käytössä. Laavua voi vuokrata täältä.

Jatkamme matkaamme puiden välistä näkyvään aukkoon, tässä kohtaa luontopolun merkintää ei näy. Huomaamme osuneemme oikeaan koska ensimmäinen Hatlamminsuosta kertova opastaulu tulee puiden takaa esille.

Kuljemme osin pitkospuita, osin kulunutta kuusten reunustamaa polkua pitkin kunnes päädymme varsinaisen suon tai paremmin rämeen laidalle. Suuret puut väistyvät ja tilalle tulee pieniä mäntyjä sekä hyvin vetisen näköinen suo.

Onneksi uusitun näköiset pitkospuut vievät suolle koska jalassa olevat lenkkarit olisivat hyvin nopeasti läpimärät. Pitkospuita ei suinkaan ole rakennettu ulkoilijoiden jalkineita silmällä pitäen, vaan siksi, että suo miljöönä on hyvin haavoittuvainen ja ulkoilijoiden askeltaminen saisi suojelualueella nopeasti mittaamatonta tuhoa aikaiseksi.

Hatlamminsuo on syntynyt järven umpeenkasvusta. Suolla on vieläkin jäljellä joitakin vesialueita eli allikoita. Muutamalle allikolle on tehty pitkospuista omat kulkunsa joiden ääressä voi tuumailla maailman menoa.

Opastauluissa keskitytään kertomaan suon luonnosta, kasveista ja eläimistä, mutta myös ihmisen toiminnasta siellä. Omat jälkensä suomaisemaan ovat jättäneet hakkuut, suon ojitukset ja turpeen nostot.

Suollakin voi olla kaunista, erityisesti silloin kun aurinko tulee hetkeksi pilvien takaa esiin ja maasto pääsee oikeuksiinsa keväisen ilta-auringon hehkussa.

Ainoa miinusmerkkinen huomio: pitkospuihin ei ole tehty levennyksiä, onneksi vastaantulijoita tai ohitettavia ei retken aikana ollut.

Polku jatkaa matkaa takaisin metsään haarautuen joko pidemmäksi tai hieman lyhyemmäksi versioksi. Opasteita ei löydy ja arvalla jatkamme matkaa polkua pitkin, joka päätyy suoraan takaisin Kiskon majan pihalle.

Kiskon majalta lähtee myös hiihtolenkki jota pitkin näin keväisin voi jatkaa luonnon ihmettelemistä ja lintujen laulua.

Luontopolku on helpohko, mutta ei sovellu liikuntarajoitteisille eikä vauvojen ratasajelun kohteeksi.

Sijainti: N=6737702.000, E=381073.000 (ETRS-TM35FIN).

Hatlamminsuo: Hiihtomajantie 105, 11120 Riihimäki.

 

6 kommentti

  1. Kohde on lempipaikkamme. Kamera ollut usein käytössö eri vuodenaikoja kuvatessamme..
    Kuvasi ovat hieno info uusille lenkkeilijöille. Kiitos niistä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *