Sansibar, Tansania

Lämmin merituuli ihollasi, puuterimaisen valkeat hiekkarannat jalkojesi alla ja linnunmaidon lämpöinen turkoosilta hohtava meri vieressäsi – kuvittelit juuri mielessäsi Sansibarin parhaimmillaan. Lähde hetkeksi mukaani Sansibarin saarelle!

Sansibarista lyhyesti

Sansibar sijaitsee Intian valtamerellä noin 40 kilometrin päässä Afrikan rannikosta. Sansibar koostuu itse asiassa kahdesta Tansanialle kuuluvasta saaresta. Sansibarin saaren suurin kaupunki on nimetty Sansibariksi (Unguja). Tosin Unescon maailmanperintökohteeksi listattu kaupunki tunnetaan myös nimellä Stone Town. Sansibarin saarella asuu vakituisia asukkaita n. 1 300 000.

Sansibarilla on rikas, mutta verinen menneisyys takanaan. Saaren ovat valloittaneet milloin arabit, milloin eurooppalaiset. 1800-luvulla Omanin sulttaani teki Stone Townista Sansibarin sulttaanikunnan pääkaupungin. Saarelle ovat valloittajia tuoneet niin rikkaat maustevarannot kuin ihmiset, molemmat hyötynäkökulmasta katsottuna.

Saarella on julma menneisyytensä orjakaupan keskuksena. 1700–1800 -luvulla tänne tuotiin Afrikan mantereelta väkipakolla kerättyjä ihmisiä myyntiin. Arviolta yli 50 000 ihmisen kohtalo määriteltiin täällä. Markkinat toteutettiin Stone Townissa keskiviikkoisin ja perjantaisin. Väkivaltaisesta historiasta muistuttavat mm. kaupungin vanha orjamarkkinoiden tori sekä maanalaiset sellit.

Sansibarin kaupunki

Saaren “pääkaupunki” on nykyään rähjäisen rosoinen. Osa rakennuksista on romahtamaisillaan, kymmenet kissat juoksevat kaduilla ja jokainen kuja on täynnä kaikenlaisen turistikrääsän myyjää.

Stone Town on oranssinvalkoisten kissojen kaupunki.

Myöskin muunlaisia tuoteita on tarjolla. Satamakaupungissa kun olemme, kujilla norkoilevat huumetrokarit esittelevät varsin avoimesti tuotteitaan. Ja tarjolla on kaikki mahdolliset narkoottiset aineet joita kuvitella saattaa. Tämä hämmästyttää kovasti, nimittäin saarella ei myydä edes alkoholia kaupoissa, osassa hotelleista tai ravintoloista.  

Vanhat ovet on tehty kestämään.

Rakennuskanta on yhdistelmä arabialaista, intialaista ja eurooppalaista arkkitehtuuria. Erityisesti ovet, jotka ovat kertoman mukaan rakennettu sotanorsujen kestäviksi, ovat viehättäviä.

Old Dispensary on ulkoasultaan hieno esimerkki menneen maailman loistosta.

Onneksi viime aikoina on herätty kunnostamaan kaupungin merkittävimpiä rakennuksia. Näiden joukossa vanha apteekki joka nykyään toimii yksityissairaalana. Old Dispensaryn alakerrokseen  pääsee tutustumaan vapaasti. Tosin vanha on saanut väistyä uuden tieltä ja lähinnä rakennuksen julkisivu sekä aulan seinillä roikkuvat valokuvat kertovat menneistä ajoista.

Sulttaanin palatsista rakennetaan kopio.

Sulttaanin palatsi on hyvä esimerkki rakennuksesta jonka korjaamiseen herättiin liian myöhään. Kun korjaustarpeeseen reagoitiin, huomattiin ettei mitään ole tehtävissä. Palatsin raato on nyt purettu ja samalle paikalle rakennetaan palatsin replikaa.

Vanha linnoitus, Ngome Kongwe, on nopeasti nähty.

Palatsityömaan lähettyvillä sijaitsee vanha linnoitus, Ngome Kongwe. Linnoitukseen ei ole sisäänpääsymaksua. Sisältä linnoituksesta löytyy katsomo sekä paljon pieniä kojuja joissa myydään afrikkalaisia kankaita, koruja, tauluja ja koriste-esineitä. Nähtävillä on myös nurmettunut linnoituksen sisäpiha.

Läheltä linnoitusta löytyy Forodhanin puutarha.

”Who wants to live forever”

Ehkä kuuluisin maailmalla tunnettu sansibarilainen henkilö on Farrokh Bulsara, joka myös Freddie Mercuryna tunnetaan.

Freddie Mercurylle on perustettu kaupunkiin pieni museo hänen perheensä entiseen kotitaloon. Rakennuksessa on mahdollista myös yöpyä.

Surullinen sivu historiassa

Jo aikaisemmin mainittu Old Slave Market herättää ajatuksia. Nykyisin alueella, jossa orjatori sijaitsi, on Brittien rakentama Anglikaanin kirkko. Viereiseen rakennuksen kellariin on säästetty kaksi orjien vankiselliä, joissa epäinhimillisissä olosuhteissa säilytettiin ihmisiä ennen heidän kauppamistaan kaksi kertaa viikossa tapahtuneilla markkinoilla.

Kellareihin sullottiin kerrallaan kymmenittäin mantereelta kaapattuja ihmisiä.

Rakennuksen yläkerrassa on kattava mutta perinteinen näyttely, jossa kerrotaan sanoin ja kuvin orjakaupan vaiheista. Alueelle pääsee tutustumaan vain oppaan kanssa. Kierros alkaa ruotsalaisen taiteilijan hätkähdyttävän teoksen äärestä.

Mausteet

Sansibar tunnetaan mausteistaan ja hedelmistään, ja saarelta löytyykin useita maustefarmeja joissa pääsee aiheeseen tarkemmin tutustumaan. Osallistuimme pääkaupungin lähettyviltä löytyvän Hakuna matata -nimisen farmin opastetulle kierrokselle.

Täällä kasvaa pippuri.

Opas perehdyttää kierrokselle osallistuvat mausteiden maailmaan maistelemalla ja haistelemalla. Kierroksen aikana näimme kuinka pippuri, kaneli, kardemumma, kurkuma ja sitruunaruoho kasvavat sekä maistoimme ananasta, papayaa, paikallista pientä banaania sekä vihreää appelsiinia.

Hedelmän siemeniä voi käyttää myös huulipunana.

Kierroksen jälkeen on mahdollista ostaa mausteita tai uutteita. Oppaalle on hyvä jättää tippiä.

Sansibarin itäosa

Sansibarin kävijä luultavammin löytää itsensä lomailemasta saaren itä- tai pohjoispuolelta. Täällä sijaitsee saaren hienoimmat resortit sekä upeimmat hiekkarannat. Saari ja upea meri on kuin luotu erilaisiin meriaiheisiin harrastusmahdollisuuksiin kuten sukeltamiseen, melomiseen tai leijasurffaukseen. Sansibarilla on myös useita yrittäjiä jotka järjestävät retkiä pienille hiekka-atolleille, koralliriutoille tai pienemmälle Pemban saarelle.

Vaikka omiin mielitekoihin eivät hurjimmat harrastukset kuuluisikaan, lämpöisen meren suolapitoisuus pitää huolen, että meressä kelluminen on helppoa. Käyskentely puhtoisilla hiekkarannoilla ja elämästä nauttiminen pitävät huolen stressihormonitasojen laskusta ja hartioiden putoamisesta lepoasentoon.

Hiekkarantainen Paje

Paje sijaitsee Sansibarin kaakkoisosassa ja pieni kalastajakylä houkuttelee luokseen erityisesti leijalautailijoita kaikkialta maailmasta. Yksi saaren hienoimmista ja pisimmistä rannoista löytyy myös Pajesta. Tosin samalla kanssaturistien määrä lisääntyy potentiaalisesti kuten myös kaikenlaisten myyjien määrä.

Hihassa roikkuvat mm. Maasai -heimon pukuihin pukeutuneita nuoria miehiä, erilaisia retkiä ja aktiviteetteja tarjoavia henkilöitä, naisia jotka myyvät sarongeja sekä läheisten ruokaravintoloiden sisäänheittäjiä eli rauhassa et tällä rannalla pysty olemaan. 

Pajesta löytyy myös Maalum -luolat jossa pääsee uimaan virkistävässä vedessä. Luolaston yhteydessä on kulttuurikeskus, jossa pääsee mm. kokkailemaan sansibarilaista ruokaa.

Apinat ja mangrovemetsät

Sansibarilla on oma apinalajinsa jota ei mistään muualta maailmasta löydy. Unescon suojelulistalle päätyneen Sansibaringueretsan voi nähdä esimerkiksi hotellialueella pöllimässä turistien herkkuja tai Jozanin kansallispuistossa.

Sansibaringueretsa elää metsissä pieninä ryhminä. Gueretsat syövät pääasiassa lehtiä ja pitävät erityisesti mangosta. Huom. Apinoita ei saisi lähestyä kuin kolmen metrin päähän, mutta kerropa se apinoille… Apinanpoikaset tulevat hyvin liki ihmistä leikkiessään toistensa kanssa.

Apinoiden leikki on huvittavaa seurattavaa.

Jozani-Chwaka Bayn sademetsään pääsee vain opastetuilla noin 45 minuutin kierroksilla ja ihan syystä, nimittäin noin 50 minuuttia ennen meidän kierrosta, polulla oli makoillut musta mamba…

Jozanin luonnonpuistossa elää myös harmaita vihermarakatteja yhteiselossa Sansibaringueretsojen kanssa. Puistossa on tavattu myös villasikoja, antilooppeja, liskoja ja erittäin harvinaisia Sansibarinleopardeja, puhumattakaan yli 40 lintulajista. Vuonna 1995 aloitetun Jozani Chawka Bay Conservation -projektin tarkoituksena on pelastaa vielä jäljellä oleva sademetsä, joka ennen peitti koko Sansibarin saarta. 

Noin kilometrin päässä Jozanin metsästä sijaitsee lautasilloin ja poluin katettu Pete-Jozanin mangrove-polku. Myöskään tänne ei ilman opasta pääse. Kätevintä on napata Jozanista opas autoon mukaan ja mennä yhdessä mangrovemetsään.

Kierroksen aikana näkee mahtavia mangrovepuita ja erityisesti niiden juuria, solisevaa vettä sekä pieniä rapuja. Oppaan mukaan tämän vaarallisempia otuksia ei juurien väleissä asustele virtaavan veden vuoksi, mutta usea muu netistä löytyvä opastus kertoo toisin.

Hyvä tietää ennen matkaa!

Matkustusasiakirjat

Tansaniaan matkustavalla Suomen kansalaisella tulee olla mukanaan passi, joka on voimassa 6 kuukautta maahan saapumisesta. Passissa tulee olla yksi tyhjä sivu viisumia varten.

Suomen kansalaiset tarvitsevat Tansaniaan viisumin, jota voi hakea etukäteen täältä. Hakemuksen käsittely kestää noin 10 päivää, joten haethan viisumia hyvissä ajoissa ennen matkaa. Huom. Voit määrittää sähköisessä hakemuksessa, missä hakemuksesi käsitellään. Tanzanian Tukholman toimisto on nopea. Viisumin käsittely vie noin 3-5 arkipäivää. Hintaa viisumille tulee noin 50 dollaria joka maksetaan hakemuksen täytön yhteydessä. Voit myös hakea viisumia vasta Sansibarin lentokentällä, varaudu tällöin jonottamaan. 

Teillä on monenmoista kulkijaa.

Rokotukset ja hyttyset

Perusrokotukset, kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko) ja hepatiitti-A riittävät, mikäli aikoo pysyä Sansibarin saarella. Mantereen puolella esiintyy keltakuumetta, joten jos suunnittelet lähteväsi safarille, rokotus kannattaa ottaa. 

Malariaa esiintyy ympäri vuoden koko maassa ja ennen matkaa aloitettu malarian estolääkitys on tarpeen.

Majoitus- ja turistiverot

Sansibarilla maksetaan majoitusveroa, joka kulkee nimellä infrastruktuurivero. Sen suuruus on hotellin paikallisesta tähtiluokituksesta riippuen 2-5 USD (n. 1,80-4,70 €) / hlö / yö. Majoitusvero maksetaan suoraan hotellin vastaanottoon.

Taide Sansibarilla on värikästä.

Kielet, kulttuuri ja raha

Sansibarilla puhutaan swahilia, englantia ja arabiaa. Sansibarin väestö on muslimeja ja onkin kohteliasta välttää vähäpukeisena liikkumista. Tosin turistipaikoissa ja resorteissa voi pukeutua vapaammin.

Saaren itäkohteissa toimii ykkösvaluuttana eurot ja dollarit. Stone Townissa dollarit sekä Tansanian shillinki. Lisäksi kannattaa varata pieniä dollarin seteleitä juoma- ja opasrahoiksi. Luottokortit käyvät lähinnä suuremmissa hotelleissa ja ravintoloissa, kannattaa siis ottaa matkaan mukaan tarpeeksi rahaa.     

Maahan ei saa tuoda tai yleensäkään käyttää muovipusseja. Niiden hallussapidosta voi saada sakot. Kielto ei kuitenkaan koske käsimatkatavaroiden uudelleensuljettavia pusseja.

Toinen seikka josta voi saada kovat sakot on simpukoiden sekä korallien keräily ja kotiin vieminen. Jätä siis rannoille huuhtoutuneet simpukankuoret ilahduttamaan seuraavaa lomailijaa.

Sähkö ja wifi

Useimmat hotellit ja resortit tuottavat sähkönsä omilla generaattoreillaan, jotka tavallisesti sammutetaan keskiyön tienoilla. Sähkön jännite on 220-240 V. Riippuen hotellista, pistorasioissa voi olla käytössä kolminapainen tai kaksinapainen pistoke. Ota siis varmuuden vuoksi adapteri mukaan.

Huomaa, että wifi -yhteys voi olla epävakaa.

Hakuna Matata!

Saattaisit myös pitää näistä:

3 kommentti

  1. Kiitos varsin kattavasta ja informatiivisesta postauksesta! Sansibar on itselle ajankohtainen nyt kun täällä Afrikan mantereella kierrellään. Tarkoitus on mennä Tansaniaan tammikuun puolessa välissä, ja osana maahan tutustumista Sansibar ja myös Pemban saari kiinnostaa. Kovin turistisoituneissa rantakohteissa ei kyllä oikein viihdytä, joten pitänee yrittää löytää Sansibarilta joku hiljaisempi rantapaikka kuin tuo Paje.

    1. Kiitos Anne kommentistasi!
      Olisi mukava kuulla mitä tykkäsit Sansibarin saaresta, kunhan sinne asti pääsette matkallanne.
      Itäpuolella sijaitseva Uroa on pikkukylä jossa on vain muutama pieni resortti. Tosin mitään muuta kylästä ei sitten löydykään, mutta toimii hyvänä tukikohtana saaren tutkimiseen.

  2. Oli kyllä kattava ja informatiivinen paketti! Sansibarilla ei ole itselläni tullut käytyä kuin lyhyen välilaskun verran, vaikka muuten olen Tansaniassa parikin kertaan safareilla käynyt. Afrikassa on muutenkin tullut oltua lähinnä safareilla, mutta myös Sansibar voisi mukava vierailukohde. Snorklaus ja mangrovemetsät apinoineen kiinnostaisivat erityisessti, mutta muutakin kiinnostavaa tuolta kyllä löytyisi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *