Oulangan kansallispuisto, Kuusamo

Talvinen luonto kutsuu kulkijaa. Suomen suosituin päiväreitti Pieni Karhunkierros (12km), tarjoaa myös lyhyempiä reittejä kuljettavaksi. Ahkerat retkeilijät ja turistit pitävät huolen, että lyhyemmät polut ovat tallattuja eikä lumikenkiä välttämättä tarvita, jos nyt et satu olemaan se ensimmäinen kulkija sankan lumisateen jälkeen. Reiteillä kun ei ole talvikunnossapitoa.

Myllykosken luonto on upeaa.

Kävimme vuosi sitten ensimmäisen kerran korona-aikaan erittäin monia instajulkaisuja saaneella Kuusamon Myllykoskella. Silloin lähdimme matkaan pieneltä parkkipaikalta ja Myllykoskelle päästäksemme jouduimme kulkemaan useiden portaiden kautta, jotka olivat liukkaita sekä lumesta/jäästä klimppiytyneitä. Ja itse asiassa todella vaarallisia. Tällöin poistuimme ammattikuvaajan vanavedessä polkua pitkin joka oli lähes suora ja portaita vain nimeksi. Tänä vuonna osasimme siis jättää auton parkkikselle, kävellä Basecampin vierelle ja puikkelehtia espanjalaisten turistien vanavedessä suoraan noin 0,5 km matkan Myllykoskelle.

Myllykoskesta ja myllystä lyhyesti

Kuusamon Myllykoski on Kitkajoen varrella sijaitseva voimakkaasti virtaava koski jossa on vanha mylly. Karhunkierros-vaellusreitti ylittää kosken riippusiltaa pitkin.

Koski on saanut nimensä vuonna 1926 Juuman ja Säkkilän kyläläisten rakentamasta myllystä. Myllyssä jauhettiin ohranjyviä ja ruista. Myllyn viimeiset jauhot jauhettiin sodan jälkeen, vuosien 1947-48 aikana.

Upea luonto saa huokailemaan ihastuksesta

Myllykosken mylly on rakennettu upealle paikalle. Erittäin vuolas joki huurtaa viereiset puut “sokerihuurteeseen”, tumman joen uomassa pienet jääpyörylät tanssivat joen rytmin mukaan. Tutiseva riippusilta vie retkeilijät turvallisesti uoman toiselle puolelle, tosin tärinä saa sillan vaappumaan ilmassa.

Sillalta, jolle voi mennä max. 10 henkilöä kerrallaan, on mahtavat näkymät niin myllylle, Kitkajoelle kuin sen ympäristöön. Kulkijasta tuntuu kuin olisi pudonnut osaksi talvista satua. 

Myllyn pihalla on tulistelupaikka eväsmakkaran paistamiseen. Myllyn sisällä on myös mahdollista vierailla.

Koskikaran Niskakoski

Basecampin viereltä lähtee kapea polku myös Niskakoskelle. Reitti on suuntaansa 0,6 km pitkä ja kulkee lumisen luonnon keskellä. Niskakoski on vaatimattomampi kuin alati kuohuva Myllykoski.

Niskakoski on säyseämpi kuin Myllykoski.

Niskakosken riippusilta tuntuu olevan huterampaa tekoa kuin sisarkoskellaan. Kosken partaalla on muutama penkki jossa levätä ennen matkan jatkamista. 

Pienen Karhunkierroksen reitti-infoa 

Oulangan kansallispuisto on hyvin viitoitettu. Lisäksi lähtöpisteissä on esillä hyvässä kunnossa olevia opastauluja. Varsinainen reitti on merkitty puihin vihreillä maalimerkeillä.   

Pieni Karhunkierros on osittainen ympyräreitti. Maisemareitin varrella on mahdollista bongata kuohuvia koskia kuten Niskakoski, Myllykoski, Jyrävä ja Aallokkokoski, jyrkkiä kallioita ja Kallioportin näköalapaikan sekä suojaisia metsiä. Reitillä on kolme riippusiltaa: Niskakoski, Myllykoski ja Harrisuvanto. Kesäaikaan voi tutustua upeaan pohjoiseen luontoon ja kasveihin kuten lapinvuokkoon.  

Pieni Karhunkierros on keskivaativa-vaativa reitti. Reitillä on korkeuseroja ja paikoin jyrkkiä, raskaita nousuja. Ja matka vie hyvän peruskunnon omaavilta noin 5-6h.

Reitin varrella on useita taukopaikkoja kuten Myllykosken päivätupa Kitkajoen varressa (ei sovellu yöpymiseen) jonka pihalta löytyy tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Varaa mukaasi WC-paperia. 

Myllykosken myllytupa.

Muita taukopaikkoja: Jyrävän alajuoksulla Siilastupa (autiotupa, maksimi henkilökapasiteetti 10 hlö) sekä Jyrävän taukokatos, Harrisuvannon taukokatos ja laavu riippusillan pohjoispuolella ja Pyöreälammen tulentekopaikka. Kaikilla taukopaikoilla on polttopuukatos. Polttopuuhuolto tehdään myös talvisin. 

Lähtöpiste: Juuman pysäköintialue (Juumantie 133, Kuusamo) tai Basecamp Oulanka.

Lue täältä Retkipaikan blogijuttu Pienen Karhunkierroksen kiertämisestä. Ja täältä Matkalla Missä Milloinkin Pienestä Karhunkierroksesta ruska-aikaan.

Saattaisit myös pitää näistä:

2 kommentti

  1. Pieni karhunkierros on kiva raitti, jonka voi tosiaan kulkea kaikkina vuodenaikoina. Olemme kirjoittaneet jutun niin syksyltä: https://www.matkallamissamilloinkin.com/pieni-karhunkierros-syksylla-ruska-aikaan/ kuin talveltakin: https://www.matkallamissamilloinkin.com/pieni-karhunkierros-talvella/ Tuota en ihan ymmärtänyt, että kyseessä ei olisi rengasreitti, sillä onhan se? Normaali Karhunkirrros toki on 82 kilometrin mittainen janareitti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *